Studiu: Un procent de 15% din fericirea noastră este influențat de locuință

Dacă te-aș întreba rapid care sunt lucrurile care te fac fericit, probabil ți-ar zbura gândul la bani, un job mai bun sau o vacanță într-o țară exotică. Dar dacă ai sta să te gândești mai bine la asta, probabil ți-ai da seama că și casa sau apartamentul în care locuiești contribuie mult la cât de fericit ești.

Te provoc să faci exercițiul ăsta cu tine: să-ți notezi cinci lucruri care te fac fericit și să vezi ce poți face pentru a scoate mai mult de la ele. 😁

În ceea ce privește locuința, avem un studiu care ne spune că un procent de 15% din fericirea noastră este influențat de locuință. Mai mult decât reușesc să influențeze banii (6%), condiția fizică generală (13%) sau joburile pe care le avem (3%), fericirea depinde mult de felul în care ne simțim acasă.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 13.489 de persoane din 10 țări (inclusiv România) și a încercat să afle care este legătura dintre nivelul fericirii noastre și felul în care arată sau funcționează locuința noastră.

Iar dacă stau să mă gândesc mai bine la asta, îmi dau seama că deși nu petrec foarte mult timp pe-acasă (fiind în majoritatea timpului la birou sau la evenimente), e bine să știu că la finalul zilei ajung într-un loc în care-mi face plăcere să merg, într-un mediu controlat și amenajat de mine, exact pe gustul meu.

Studiul mai arată și că 73% dintre persoanele care sunt fericite acasă sunt, de asemenea, fericite și în viață. Practic, dacă reușești să-ți faci casa în așa fel încât să-ți facă plăcere să fii acolo, sunt mai multe șanse ca toate activitățile tale de peste zi să fie făcute cu o cu totul altă energie.

Apropo de asta, studiul arată că a avea o locuință care poate fi adaptată după bunul plac este de șapte ori mai important pentru nivelul fericirii decât dacă ești proprietarul acelei locuințe. În ceea ce privește suprafața, senzația de spațiu a locuinței este de trei ori mai importantă decât suprafața sa fizică. Deci o casă mică, dar organizată bine, ți-ar putea oferi fericirea de care ai nevoie, chiar dacă nu ai o casă mare.

În concluzie, mi se pare important să ne organizăm casa așa cum ne place nouă și să îi schimbăm înfățișarea de câte ori simțim nevoia. Casa trebuie să se potrivească cu diferitele etape ale vieții tale, iar dacă te gândești că ea contribuie masiv la fericirea ta per total, îți dai seama că merită să-i acorzi mai multă atenție.

Uitându-mă la rezultatele studiului și gândindu-mă la acțiunile pe care le-am făcut eu în casă, îmi dau seama că mereu am căutat să am o casă potrivită pentru mine. Nu perfectă, nu cum sunt trendurile în domeniu, ci așa cum îmi place mie. De-aia am ales să folosesc becuri inteligente, aspirator robot, care curăță singur podeaua și o mobilă care să-mi ofere mult spațiu liber.

Revenind la provocarea de la începutul articolului, gândește-te acum la ceea ce ai putea schimba în casă pentru a o face mai potrivită personalității tale. Și nu sări direct la lucrurile scumpe, pentru că s-ar putea să te gândești că durează mult să le implementezi. Gândește-te întâi la cele mai ieftine și ușor de făcut: niște ghivece noi, o măsuță de cafea colorată, un lampadar așezat lângă un fotoliu etc.

Studiul despre care ți-am povestit a fost făcut la inițiativa celor de la Kingfisher (compania care deține marca BricoDepot în România) în parteneriat cu Institutul de Cercetare a Fericirii.

Kingfisher a lansat acum câteva săptămâni, la Londra, o gamă de produse numită GoodHome, la lansarea căreia am avut onoarea de a participa. Interesant e faptul că produsele din gama GoodHome au legături strânse cu rezultatele studiului de mai sus. Practic, studiul a fost făcut ca un prim pas în realizarea produselor potrivite unor locuințe fericite.

Mai multe detalii despre studiu și despre gama GoodHome poți citi aici. Iar mai jos poți vedea un interviu cu Meik Wiking, CEO-ul Institutului, care vorbește despre fericire și rezultatele studiului. 👇🏻

Leave a Reply