Există o melodie dedicată celor care fură biciclete Pegas

În momentul în care Pegas a lansat sistemul de bike sharing în București m-am gândit că vor fi oameni care vor încerca să-și însușească acele biciclete, din simplul motiv că Pegas a avut curajul să le lase libere prin oraș.

Pentru cei care nu cunosc sistemul, bicicletele au un antifurt care blochează roata și care poate fi deschis doar cu aplicația de smartphone Ape Rider. Fiind un antifurt doar pentru roată, bicicletele nu sunt legate de nimic, așa că sunt mulți curajoși care se gândesc să le urce în mașină, să le ia acasă și să încerce acolo să le taie antifurtul.

Singurul lucru la care nu se gândesc e faptul că sistemul e făcut de profesioniști, deci antifurtul e greu de dat jos, iar bicicleta oricum e urmărită prin GPS, deci în momentul în care apare într-un loc necorespunzător, poliția și compania de securitate Pegas se sesizează și se duc să afle care este situația.

Așa cum spuneam, la furturi mă așteptam, dar nu credeam că vor fi atât de multe încât să se facă o melodie pe tema asta. Urmăream o parte dintre cazurile de furt pe Facebook-ul lui Andrei Botescu, unul dintre fondatorii Atelierelor Pegas, care are energia și răbdarea de a povesti calm și uneori cu ironie despre oamenii care au impresia că ce-au găsit pe stradă trebuie să fie al lor.

Astăzi am citit un interviu cu el în HotNews și am aflat mai multe despre sistemul de bike sharing și despre cei care fură bicicletele. La început, Andrei stătea până noaptea târziu să completeze plângeri și să recupereze biciclete de la cei care le fură. Ușor-ușor numărul de cazuri cred că s-a mai redus, dar problema n-a fost rezolvată în totalitate. Există în interviu și detalii despre un preot care a furat o bicicletă și care a ascuns-o în biserică sau despre o doamnă care a spus că au sunat-o de la Vodafone și au rugat-o să ia bicicleta și s-o ducă în casă. Iar ea s-a gândit s-o pună la vânzare pe Olx. Există și povestea unei mame care l-a rugat pe Andrei să-și retragă plângerea, ca fiul ei adolescent să nu fie tras la răspundere pentru furt.

Râzi când citești, dar în același timp îți dai seama cât de mult mai avem de lucrat la educația românilor. Cu toate aceastea, îi apreciez enorm pe cei de la Pegas pentru că s-au înhămat la un proiect atât de amplu și atât de costisitor (ca timp, mai ales).

Cred foarte tare că ceea ce face Pegas este un prim pas în educarea oamenilor, în a le arăta că furtul se pedepsește și că nu merită să riște pedepse atât de grave, când își pot trăi viața liniștiți.

Iar piesa despre care îți spuneam în titlu e o ironie la adresa celor care fură bicicletele, dar și un semnal de alarmă asupra faptului că furatul unei biciclete de câteva sute de lei te-ar putea ține în închisoare pentru 7 ani. :)

Tags:

Leave a Reply