Merită să faci un grup de Facebook pentru brandul tău sau nu?

Mi se întâmplă frecvent, prin natura meseriei, să discut cu oameni care se află în departamentele de comunicare ale brandurilor și care, văzând că reach-ul organic și engagement-ul de pe Facebook se duc de râpă, mă întreabă dacă ar fi o idee bună să-și creeze un grup pe Facebook pentru fanii brandului.

M-am gândit că e un subiect foarte bun pentru o zi de luni, așa că uite cum văd eu această situație. :D

Înainte de toate, iată care sunt principalele avantaje pe care le aduce un grup de Facebook unui brand

  1. Posibilitatea de a interacționa mai ușor cu fanii brandului, pentru că discutați într-un cadru restrâns. Poți face chiar clipuri Live doar pentru persoanele înscrise în grup, ca un fel de conținut exclusiv pentru ei.
  2. Posibilitatea de a-i invita să propună teme de discuție la care să reacționeze atât brandul, cât și ceilalți membri ai grupului.
  3. Îi faci pe oameni să simtă mai bine apartenența la o comunitate. Poți să oferi discount-uri doar pentru cei din grup sau să faci niște sondaje în cadrul cărora să decizi ce produs va fi la reducere săptămâna viitoare. Practic, acei câțiva oameni care votează vor decide reducerea ta pentru toți cei care cumpără de pe site săptămâna viitoare. :D
  4. Postările din grupuri au un reach mai bun, comparativ cu postările publicate pe o pagină de Facebook.
  5. De cele mai multe ori, utilizatorii de Facebook din grup sunt notificați în momentul în care cineva publică o postare acolo, iar asta înseamnă reacții mai rapide.
  6. Poți folosi grupul ca pe un focus-grup, ca să afli ce cred cei care apreciază brandul tău despre anumite aspecte ale produselor tale.

Ce trebuie să ai în vedere dacă decizi să faci un grup de Facebook pentru brandul tău

Cineva trebuie să creeze conținut specific pentru grupuri

Conținutul pentru grupuri este întotdeauna diferit față de cel făcut pentru pagina de Facebook.

Într-un grup oamenii nu au nevoie de reclamele tale de brand, ci trebuie să-i faci să simtă că fac parte dintr-o comunitate. În plus, trebuie să simtă că acel grup le aduce valoare într-un fel (fie prin natura conținutului de-acolo, fie prin natura oamenilor la care pot ajunge pentru că fac parte din grup).

Într-un grup le pui întrebări, le dai subiecte de discuții, le arăți studii, îi ții la curent cu ce se întâmplă în industrie și-i motivezi să contribuie și ei la ceea ce face brandul tău și foarte rar faci reclamă produselor brandului.

Nu uita, tot ce faci în grup trebuie le aducă valoare membrilor. Atât.

Cineva trebuie să modereze conținutul din acel grup

Dacă pe pagina de Facebook doar tu ești emițătorul mesajelor, într-un grup fiecare membru poate fi emițător. Nu vor scrie toți postări în grup, dar e de-ajuns să ai 10 membri foarte activi, care publică 5 – 10 postări pe zi în grup și deja ți-ai ocupat jumătate de zi cu moderarea acelor postări și a reacțiilor pe care le strâng.

Grupurile au nevoie de cel puțin un moderator la început, iar dacă ai mulți utilizatori activi, vei avea nevoie de mai mulți moderatori.

Nu vrei ca grupul tău să se transforme într-un loc în care poate veni oricine să-și publice link-uri către site-urile pe care le deține. Dacă în gupul tău se va întâmpla asta, utilizatorii cu care chiar ai avea ce să discuți vor înceta să mai urmărească ce se întâmplă în acel grup.

Grupul e o investiție pe termen lung

Într-un grup nu poți da boost post și nu e recomandat, cel puțin în primele luni, să vorbești despre tine și despre produsele brandului tău. Un grup e un loc în care strângi profesioniștii sau pasionații unui anumit domeniu, nu un loc în care să distribui toate mesajele tale de brand.

În primele luni o să simți că grupul nu-ți aduce mari avantaje, pentru că probabil nu vei ajunge la un număr important de membri, dar și pentru că nu vei pune acolo conținut care să-i determine pe oameni să-ți cumpere produsele.

Grupurile sunt în primul rând pentru a-i apropia pe oameni mai mult de brandul tău și abia apoi pentru a-ți genera vânzări.

Trebuie să găsești un motiv pentru care ar vrea oamenii să ia parte la acel grup

Să spunem că administrezi Brandul X, un brand de articole sportive și că faci un grup cu numele brandului. Dacă sunt invitat să iau parte la grupul numit Brandul X (un brand al cărui produse le folosesc), s-ar putea să refuz invitația, pentru că primul meu gând e că mă inviți acolo ca să-mi arăți ce oferte și produse noi mai ai, iar eu nu vreau să primesc notificări în plus de la Brandul X, că și-așa am o grămadă de alte notificări și mesaje cu care interacționez pe Facebook.

Iar dacă vreau să-mi cumpăr ceva de la Brandul X, îi accesez site-ul și gata.

În schimb, dacă Brandul X face un grup numit: Grupul pasionaților de sport sau Grupul celor care aleargă dimineața în Herăstrău, s-ar putea să fiu interesat. Numele grupului nu mă duce cu gândul la faptul că o să primesc continuu informații despre produsele brandului, ci la faptul că voi putea interacționa acolo și cu alți oameni pasionați de sport așa cum sunt și eu.

Înainte să faci grupul, gândește-te de ce ar vrea oamenii să intre în el și ce fel de informații ai putea să le oferi astfel încât să simtă că prezența lor în grup le aduce avantaje.

Iar asta ne duce direct la următorul punct ⬇️

S-ar putea ca brandul tău să nu aibă nevoie de un grup pe Facebook

Gândește-te foarte bine și la varianta asta. S-ar putea ca timpul investit pentru creșterea grupului să nu merite în final. Dacă ai un brand pe marginea căruia nu poți discuta foarte multe (cum ar fi un brand care vinde coperți de caiet, spre exemplu), mai bine găsești altă metodă de a te face cunoscut în grupuri.

Spre exemplu, acum Facebook îți permite să te înscrii în grupurile altora folosind numele paginii tale, nu numele personal, așa că poate găsești o soluție de a inteveni în niște grupuri în care s-ar putea găsi potențialii tăi clienți. Nu e nevoie să-ți promovezi produsele acolo, ci să contribui cu conținut util, care să se facă remarcat și care (obligatoriu) să fie relevant pentru tema grupului respectiv.

Bineînțeles, ar fi multe de discutat pe marginea subiectului cu grupurile de Facebook pentru un brand, dar sper că cele de mai sus te-au ajutat să-ți faci o idee referitoare la subiect și să poți decide dacă merită să faci asta pentru brandul tău sau nu.

9 Comments

  1. Tmblog 28 ianuarie 2019
    • Cristian Florea 28 ianuarie 2019
      • TmBlog 28 ianuarie 2019
  2. Gabriela 29 ianuarie 2019
    • Cristian Florea 29 ianuarie 2019
  3. Ioana 6 februarie 2019
    • Cristian Florea 7 februarie 2019
  4. Mari 24 iunie 2020
    • Cristian Florea 25 iunie 2020

Leave a Reply