Mi-am instalat iOS 10. Uite 10 funcții noi pe iPhone care cred că-ți vor plăcea

Azi a apărut varianta public beta pentru iOS 10, noul sistem de operare pentru iPhone. Public beta e o versiune de soft aproape finalizată, pe care o poți instala chiar dacă nu ești developer. O să-ți spun și cum se instalează, dar până atunci hai să-ți spun ce funcții noi aduce.

1. Ridici telefonul ca să se aprindă ecranul + widgeturi

Dacă vrei să vezi cât e ceasul, ce notificări ai sau câte grade sunt afară, nu mai e nevoie să mai apeși pe niciun buton. E de-ajuns să ridici telefonul la vertial, iar ecranul se aprinde (bineînțeles, poți dezactiva această funcție dacă nu-ți place). În plus, acum ai și widgeturi disponibile pe lock-screen. Adică acum poți vedea pe ecranul blocat acele widgeturi pe care le vedeai când trăgei bara de sus în jos. Și nu sunt numai acelea, ci și câteva în plus. Iar în curând sigur se vor dezvolta multe widgeturi de acest fel. Dar hai să vezi niște poze, ca să înțelegi mai bine despre ce e vorba. În stânga e un exemplu de notificare, iar în dreapta e pagina cu widgeturile de pe telefonul meu.

functii noi pe iOS 10

După cum observi, a dispărut și celebra sintagmă „Slide tu unlock”. Acum, dacă faci slide spre dreapta o să vezi ecranul cu widgeturi, iar dacă faci slide spre stânga o să ți se deschidă camera. Ca să deblochezi telefonul, ori îl deblochezi direct cu amprenta, ori apeși pe butonul Home și introduci codul.

2. Trimiți mesaje cu efecte

Acum poți trimite iMessage-uri cu diverse efecte: poți face scrisul mai mare, poți adăuga un background special, poți desena și multe altele. De menționat e că aceste afecte funcționează doar dacă le trimiți pe un alt iPhone care are iOS 10. Dacă iPhone-ul căruia îi trimiți mesajele nu are ultima versiune de iOS, va primi un text, iar în paranteză îi va fi scris automat numele efectului trimis.

3. Ascunzi aplicațiile native de pe ecran

Acum poți ascunde aplicațiile ca Mail, Calendar, Mementouri, Music etc, iar dacă le vrei înapoi, le vei putea descărca din App Store. Inițial credeam că se vor șterge, dar se pare că nu.

sterge aplicatiile native ios 10

4. Noi funcționalități pentru aplicația Poze

Acum există un buton care se numește „Amintiri” și care îți generează automat un clip cu diverse lucruri. Poți face un clip cu toate pozele pe care le-ai făcut într-o zi, poți face unul cu toate fotografiile și videourile din ultimele 3 luni și multe altele. Spre exemplu, iOS 10 caută în toate pozele tale fețele persoanelor din fotografii, iar dacă ai mai multe poze cu o anumită persoană, poți selecta acele poze și poți face un clip-amintire cu ea. Sau pur și simplu poți căuta mai ușor fotografiile pe care le-ai făcut cu X. Hai să vezi cum arată.

5. Poți să-i zici telefonului să te anunțe când trebuie să mergi la culcare

Pe lângă alarmă, acum există opțiunea de „Ora de culcare”. Adică îi zici telefonului la ce oră vrei să te trezești și cam câte ore vrei să dormi pe noapte, iar el îți dă o notificare când trebuie să te culci ca să te ții de programul stabilit. E faină opțiunea asta. Sigur o s-o folosesc.

6. Nu se mai închide muzica atunci când deschizi camera

Mi s-a întâmplat de multe ori să ascult muzică la căști și să văd un cadru bun de pus pe Instagram, iar atunci când deschideam camera să se oprească muzica. Acum nu se mai întâmplă asta. Nu-i cine știe ce feature revoluționar, dar eu chiar îl așteptam. :))

7. Schimbă intensitatea lanternei în iOS 10

Dacă vrei să aprinzi blițul, dai cu degetul de jos în sus pe ecran și apeși pe butonul care indică lanterna. La iOS 10, dacă ții apăsat pe acel buton, poți selecta intensitatea cu care să lumineze acea lanternă.

modifica intensitatea lanternei ios 10

8. Te poți dezabona mai ușor de la newslettere

Dacă citești mailurile de pe telefon și primești un newsletter, acum ai un buton de dezabonare chiar în partea de sus a mailului, ca să nu mai stai să mai cauți tu link-ul de pe care te poți dezabona.

dezabonare newsletter - ios 10

9. Îți spune unde ți-ai parcat mașina

N-am testat funcția asta, dar am tot citit despre ea și am găsit-o și în setări. Aplicația Hărți cu care vine iPhone-ul îți poate spune unde ți-ai parcat mașina, asta dacă îți conectezi telefonul la mașină prin Bluetooth sau CarPlay. Practic, datorită vitezei își dă seama când te-ai oprit din mers, iar când pleci de lângă mașină, pentru că se deconectează telefonul de la bluetooth sau CarPlay, își dă seama că ai parcat și salvează acel loc în aplicația de hărți.

unde ai parcat masina - ios 10

10. Lucrează cu cineva la textele din Notițe

Aplicația de Notițe are acum un buton nou, cu ajutorul căruia poți partaja anumite notițe cu alte persoane deținătoare de conturi iCloud. Când cineva lucrează la o notiță, modificările aduse în document apar pentru toate persoanele care au acces la ea. Poți face modificări direct de pe telefon sau de pe laptop, dacă deschizi beta.icloud.com.

Cam asta e, în mare. Când au anunțat lansarea iOS 10, cei de la Apple au scris în slide-urile lor că vom putea edita și fotografiile live sau că vom putea face fotografii de timp RAW (fotografii știu despre ce e vorba). Momentan n-am găsit aceste opțiuni, dar sigur vor apărea.

Singura problemă pe care am găsit-o la acest beta este deblocarea cu amprentă, care e puțin mai greoaie față de cum era pe varianta stabilă de iOS. Probabil o vor repara până când apare iOS 10 pentru toată lumea.

Acum, dacă ți-a plăcut articolul și ești hotărât să instalezi varianta public beta de iOS 10, trebuie să intri pe beta.apple.com de pe telefon, să te loghezi cu contul tău iCloud, apoi să urmezi pașii de-acolo. Dacă nu vrei să riști cu varianta public beta, va trebui să aștepți până în toamnă, că atunci va apărea versiunea fără probleme, pentru toată lumea.

Iar dacă ești pasionat de produsele Apple, am o categorie întreagă cu trucuri și recomandări de aplicații. O găsești aici.

Vezi și:

Tags:,

2 Comments

  1. Marian 7 octombrie 2016
    • Cristian Florea 10 octombrie 2016

Leave a Reply