Apple a lansat iPhone SE 2020. Ce trebuie să știi despre el

Așa cum preziceau unele zvonuri, ieri Apple a lansat un iPhone nou. Nu se numește iPhone 9, așa cum se zvonea, ci iPhone SE. Ei bine, iPhone SE 2020 arată exact la fel ca iPhone 8, dar componentele din interior fac diferența, alături de preț. Uite despre ce e vorba.

Apropo, dacă preferi să vezi varianta video a acestui articol, urmărește clipul de mai jos 👇🏻

Ce componente are iPhone SE 2020

Apple a lansat iPhone SE 2020. Ce trebuie să știi despre el 1 | Cristian Florea

Vorbim despre un telefon cu un ecran de 4.7 inchi, perfect pentru cei cărora le plac telefoanele mai mici, LCD Display (nu e AMOLED, dar nici nu e un display prost calitativ), o cameră pe spate de 12 MP, care poate filma 4K la 60 fps și care poate face fotografii de tip portret folosind inteligența din softul telefonului și, cel mai important, un procesor A13 Bionic, fiind cel mai bun procesor de smartphone pe care l-a făcut Apple până acum (pe care îl găsești și pe iPhone 11 PRO).

iPhone SE 2020 are și buton de Home cu Touch ID, deci poate fi deblocat cu amprentă, are o cameră frontală de 7 MP, care poate face și ea fotografii de tip portret, cu background-ul blurat, are rezistență la apă și la praf IP67 (poate fi scufundat până la 30 de minute în 1 metru de apă). Totuși, nu e recomandat să intri cu el în piscină. Am explicat aici de ce.

În plus, are o baterie care ține cam cât cea de la iPhone 8, adică până la 13 ore de urmărit video continuu, are fast-charging până la 18 W și încărcare wireless, iar în modul fast se poate încărca cu 50 de procente în doar 30 de minute. De menționat e și că încărcătorul fast charging nu este inclus în pachet.

Așa cum ne-a obișnuit până acum, Apple reciclează cât de mult poate ideile, componentele sau liniile de design. De-aia noul iPhone se numește SE (nume folosit și în 2016, pe un alt smartphone), design-ul este fix același de la iPhone 8, iar procesorul este de la iPhone 11 PRO.

Preț și disponibilitate pentru iPhone SE 2020

Pe site-ul Apple, prețul de pornire pentru iPhone SE 2020 este de 399$, asta înseamnă aproape 1800 de lei în banii noștri. Totuși, știm că în România nu pot ajunge smartphone-urile la același preț cum sunt ele în SUA (din cauza taxelor vamale, în special), iar eu estimez că se va afișa la noi la un preț de 2300 lei.

Sunt deja câteva magazine online care acceptă înregistrarea pentru precomandă, dar nici unul dintre ele nu a afișat prețul deocamdată.

Totodată, estimez că va ajunge în țara noastră la începutul sau jumătatea lunii mai. În SUA încep precomenzile de mâine, 17 aprilie, iar livrarea se va face o săptămână mai târziu, pe 24 aprilie.

Merită să cumperi iPhone SE 2020?

Din punctul meu de vedere, e cel mai bun iPhone low cost pe care poți să-l cumperi în momentul de față, în condițiile în care iPhone 8 costă aproximativ 2500 lei, iPhone XR costă 3000 lei, iar iPhone 11 costă 3800 lei. Dacă iPhone SE 2020 va fi 2300 de lei, e cel mai bun preț la care poți lua un iPhone nou acum, cu garanția că îl vei putea folosi pentru mult timp.

Pentru că da, încă găsești iPhone SE 2016 la aproximativ 1600 de lei în magazinele online, dar probabil el nu va suporta iOS 14, sistemul de operare pe care o să-l lanseze Apple anul viitor.

Dacă îți ieu un smartphone ca să-l ții măcar 3 – 4 ani și dacă nu ai așteptări foarte mari de la camera lui, iPhone SE 2020 este cel mai ieftin smartphone Apple pe care poți să-l cumperi acum.

Cred că Apple a avut în minte un public foarte bine stabilit când a lansat acest telefon, anume cei care ar trebui să-și facă un upgrade de la iPhone 6, 7 sau 8, dar care nu au nevoie de cel mai bun telefon al producătorului și nu are rost să dea prea mulți bani pe el.

În plus, istoria ne arată că, la nivel mondial, cele mai vândute smartphone-uri au fost în ultimii doi ani telefoane low cost făcute de Apple. Deci clar există public pentru așa ceva, pentru că nu toată lumea are nevoie de vârful de gamă când vine vorba de un smartphone.

Poți vedea mai multe detalii tehnice despre iPhone SE 2020 direct pe site-ul Apple, iar dacă ai întrebări, te rog să-mi spui. 👍🏼

Tags:

Leave a Reply