La bătrâneţi, multe lucruri îşi pierd amuzamentul

Proaspăt întors din staţiunea Băile Felix, mare parte din gândurile mele încă mai zboară într-acolo. Dacă doriţi să vă povestesc cum a fost, aş putea-o face, dar mi-e să nu devin plictisitor, deci prefer să renunţ la idee.

Din toată experienţa pe care am avut-o, un singur lucru este demn de a fi menţionat aici. Un lucru de care cred că şi-ar putea da seama oricine dacă ar avea drum prin pe plaiurile Judeţului Bihor.

După cum bine ştiţi, Băile Felix este o staţiunea renumită pentru apele sale termale (că dar nu degeaba se numesc „băi”), iar după cum probabil bănuiţi deja, mare parte din turişti sunt reprezentaţi de persoane de vârsta a 3-a. Altfel spus, pensionari, sau bătrâni.

De ce? În primul rând pentru că dânşii sunt cei cu mari probleme de sănătate, dar şi pentru că bilete pentru plimbări în astfel de staţiuni se dau foarte uşor dacă nu mai faci parte din populaţia activă a acestei planete. Adică esti ieşit la pensie, cum se mai spune.

Şi cum stăteam eu şi visam la următoarea plecare într-acolo, mi-am dat seama că, bolnav sau nu, după o anumită vârsta nu mai există niciun amuzament în escapadele de genul ăsta. Comparam puţin tinerii, care se plimbau prin toate parcurile, vizitau lacurile cu nuferi, sau îşi petreceau după-amiezile bătătorind cărările pădurilor, cu bătrânii, care nu făceau decât să joace cărţi, undeva la o masă, sau să îşi facă tratamentul (băi, saună, masaj, sau exerciţii de recuperare).

Că or fi fost bătrânii atât de bolnavi încât nu se puteau deplasa până mai în colo, Dumnezeu ştie, dar sigur erau şi persoane fără pic de boală (care au venit pe post de însoţitori, sau pentru relaxare) care chiar nu aveau chef de pierdut vremea admirând copaci, nuferi, sau mai-ştiu-eu-ce tarabe unde se vindeau costume de baie.

Astfel, am ajuns la concluzia că dacă nu profiţi de fiecare ocazie vizitând tot ce prinzi cât încă eşti în floarea vârstei, la bătrâneţe nimic nu mai are farmec.

De-aia nu-i înţeleg eu pe oamenii care strâng bani o viaţă întreagă ca să-şi ia la bătrâneţe o casă nouă, o maşină furioasă, sau să se plimbe prin staţiuni până la ultima suflare.

9 Comments

  1. Alex Dima 22 aprilie 2010
  2. A.Dragos 22 aprilie 2010
  3. Marius Moga 22 aprilie 2010
  4. Andrei 22 aprilie 2010
  5. Andrei 22 aprilie 2010
  6. Ioana 24 aprilie 2010
  7. Catalin 24 aprilie 2010
    • Cristian Florea 24 aprilie 2010
  8. 92lucia 25 aprilie 2010

Leave a Reply