La bătrâneţi, multe lucruri îşi pierd amuzamentul

Proaspăt întors din staţiunea Băile Felix, mare parte din gândurile mele încă mai zboară într-acolo. Dacă doriţi să vă povestesc cum a fost, aş putea-o face, dar mi-e să nu devin plictisitor, deci prefer să renunţ la idee.

Din toată experienţa pe care am avut-o, un singur lucru este demn de a fi menţionat aici. Un lucru de care cred că şi-ar putea da seama oricine dacă ar avea drum prin pe plaiurile Judeţului Bihor.

După cum bine ştiţi, Băile Felix este o staţiunea renumită pentru apele sale termale (că dar nu degeaba se numesc „băi”), iar după cum probabil bănuiţi deja, mare parte din turişti sunt reprezentaţi de persoane de vârsta a 3-a. Altfel spus, pensionari, sau bătrâni.

De ce? În primul rând pentru că dânşii sunt cei cu mari probleme de sănătate, dar şi pentru că bilete pentru plimbări în astfel de staţiuni se dau foarte uşor dacă nu mai faci parte din populaţia activă a acestei planete. Adică esti ieşit la pensie, cum se mai spune.

Şi cum stăteam eu şi visam la următoarea plecare într-acolo, mi-am dat seama că, bolnav sau nu, după o anumită vârsta nu mai există niciun amuzament în escapadele de genul ăsta. Comparam puţin tinerii, care se plimbau prin toate parcurile, vizitau lacurile cu nuferi, sau îşi petreceau după-amiezile bătătorind cărările pădurilor, cu bătrânii, care nu făceau decât să joace cărţi, undeva la o masă, sau să îşi facă tratamentul (băi, saună, masaj, sau exerciţii de recuperare).

Că or fi fost bătrânii atât de bolnavi încât nu se puteau deplasa până mai în colo, Dumnezeu ştie, dar sigur erau şi persoane fără pic de boală (care au venit pe post de însoţitori, sau pentru relaxare) care chiar nu aveau chef de pierdut vremea admirând copaci, nuferi, sau mai-ştiu-eu-ce tarabe unde se vindeau costume de baie.

Astfel, am ajuns la concluzia că dacă nu profiţi de fiecare ocazie vizitând tot ce prinzi cât încă eşti în floarea vârstei, la bătrâneţe nimic nu mai are farmec.

De-aia nu-i înţeleg eu pe oamenii care strâng bani o viaţă întreagă ca să-şi ia la bătrâneţe o casă nouă, o maşină furioasă, sau să se plimbe prin staţiuni până la ultima suflare.

Lasă un comentariu

9 comentarii

 • Alex Dima 22 Apr 2010, ora 17:40

  Este rau sa ajungi batran si este groaznic sa nu ai niciun ajutor din partea copiilor pe care i-ai crescut o viata. Problemele, bolile si varsta de coplesesc si nu prea te mai intereseaza ,,frumosul”.

 • A.Dragos 22 Apr 2010, ora 17:54

  La batranete totul e diferit si multi se tem sa ajunga acolo. Din fericire daca ai pe cineva alaturi timpul trece parca mai usor si te bucuri de ceea ce ai realizat in viata. Daca esti singur astepti sa vina cat mai rapid partea in care trebuie sa treci in cealalta lume.

 • Marius Moga 22 Apr 2010, ora 17:37

  Eu nu ii inteleg pe cei care strang bani toata viata si la batranete se trezesc singur si realizeaza ca nu mai au ce face cu ei.

  Asa e, am observat si eu lucrul asta. Daca la tinerete nu te bucuri de frumusetile pe care ti le ofera viata, peste ani n-o sa mai ai aceeasi placere si acelasi chef de viata.

 • Andrei 22 Apr 2010, ora 21:13

  Ori ai dat tu numai de batrani emo ori cera ceva acolo care-i demoraliza… Cunosc multe persoane de varsta asta cate se bucura de plimbari prin Grecia, Franta… Chiar se bucura de viata la fel ca in restul vietii. Adica, nu ies i club seara, dar totusi… se vede pe expresia lor ca sunt fericiti sa fie batrani la locul lor.

  Asta-vara am stat la Techirghiol o saptamana si acolo era la fel, plin de batrani, dar toti pareau fericiti, se plimbau, admirand peisajul. Nu am vazut oameni plictisiti pe acolo.

 • Andrei 22 Apr 2010, ora 21:19

  „se bucura de viata la fel ca in restul vietii.”

  …Exprimare de cocos(fara diacritice)…

  „se bucura de viata la fel ca oricine”

  suna mai bine

 • Ioana 24 Apr 2010, ora 09:31

  eu sunt exemplul cel mai bun. ioana traieste clipa **==

 • Catalin 24 Apr 2010, ora 21:47

  Iarasi nu mi-ai zis ca ai venit in Oradea.

  • Florea Cristian 24 Apr 2010, ora 22:28

   @Catalin, pff .. am uitat complet :)) data viitoare

 • 92lucia 25 Apr 2010, ora 17:08

  De la o anumita varsta deja le-ai vazut pe toate si nu mai esti atat de usor de impresionat. Si in plus nici nu te mai tin picioarele sa te plimbi cat vrei.