Limitarea este doar percepţie

La Rowmania am avut plăcerea să-l cunosc pe Florin Georgescu. Citisem despre el tot ce se putea citi înainte, pentru că am rămas extrem de impresionat de provocarea pe care şi-a pus-o.

Pentru cei care nu ştiu, Florin Georgescu este românul cu deficit senzorial (nevăzător) care a pedalat anul trecut de la Arad până la Jocurile Olimpice de la Londra împreună cu Alex, un prieten bun de-al său. De la Arad la Londra sunt 2000 de kilometri, iar băieţii au mers pe un tandem.

Acum presimt că prin minte vă încolţeşte ideea că pe tandem nu-i mare lucru să pedalezi. Dacă nu mai poţi tu, pedalează colegul din faţă în timp ce tu te odihneşti. Când oboseşte el, schimbaţi rolurile.

Ei bine, lucrurile nu-s chiar atât de simple. Pedalele de la tandem se învârt concomitent. Nu ai cum să învârţi doar pedalele din faţă sau doar pedalele din spate. Ori pedalaţi amândoi cu acelaşi ritm, ori nu mai pedalează nici unul. Nu e uşor, dar e al naibii de frumos să mergi pe bicicletă.

Cum ziceam, am avut ocazia să-l cunosc pe Florin şi am stat să schimbăm câteva vorbe. El a înfiinţat o asociaţie care se numeşte, Asociaţia Tandem. Practic, vrea să promoveze sporturile făcute în echipe mixte, de oameni cu dizabilităţi şi oameni fără dizabilităţi.

Am rămas uimit în mod plăcut de faptul că, în ciuda deficitului senzorial, Florin vede. El îţi spune „Mă bucur să te văd”, el îţi explică ce locuri frumoase a văzut în drumul spre Londra şi tot aşa. Practic, pentru el nu mai este o problemă că ochii nu-i permit să vadă. El vede cu sufletul, vede din explicaţiile celorlalţi şi vede atingând obiectele cu mâna.

„Vreau să văd şi eu canoea aia despre care discutaţi”, a zis la un moment dat. Şi a fost, a atins-o cu degetele şi şi-a făcut o idee despre ea.

Florin îţi dă o lecţie de viaţă incredibilă doar pentru că are o atitudine potrivită. Nu poţi să stai de vorbă cu el şi să nu termini discuţia cu o doză în plus de optimism.

La Delta Triathlon au pedalat pe tandem şi el şi Alex, iar la Mamaia vor participa din nou.

Până una-alta, vă invit să vedeţi clipul următor.

Leave a Reply