Câtă memorie RAM îți trebuie pe telefon

Te-ai întrebat vreodată câtă memorie RAM îți trebuie pe telefon? Suntem obișnuiți să ne uităm la capacitatea memoriei RAM doar atunci când ne alege un laptop sau un PC, dar e bine de știut că de cele mai multe ori smartphone-ul nostru începe să se miște mai greu doar pentru că nu are destulă memorie RAM. Așa că dacă ești în procesul de a-ți alege un telefon nou, informațiile de mai jos te vor ajuta.

Tot ce trebuie să știi despre memoria RAM

Numele RAM vine de la Random Access Memory sau, tradus în română, memorie cu acces aleator. Imaginează-ți memoria RAM ca pe-o memorie de scurtă durată, extrem de rapidă, la care apelează procesorul smartphone-ului ori de câte ori are nevoie.

De fapt, ea ține minte lucruri pe care procesorul vrea să le acceseze rapid și i le pune la dispoziție astfel încât să aștepți cât mai puțin atunci când desfășori activități pe calculator sau pe telefon. 

Ca idee, atunci când deschizi o aplicație pe smartphone-ul tău, memoria RAM preia din stocarea lui informațiile despre acea aplicație, iar ulterior procesorul se uită printre acele informații și alege de ce are nevoie pentru a rula aplicația respectivă.

La fel, când deschizi 30 de tab-uri în Google Chrome, mare parte din memoria RAM a smartphone-ului tău e ocupată de Chrome, pentru că informațiile despre acele site-uri deschise de tine stau în memoria de scurtă durată, ca să le poți accesa rapid la nevoie.

Totuși, poate te întrebi de ce nu discută procesorul direct cu stocarea internă a telefonului tău și are nevoie de RAM pentru asta.

Ei bine, pentru că memoria RAM este mult mai rapidă, iar procesorului îi este mult mai simplu să filtreze informațiile, dacă ele se află pe RAM.

Ca să-ți faci o idee, cele mai rapide plăcuțe RAM pentru PC-uri ale momentului pot transfera până la 50 – 60 GB de fișiere pe secundă, în timp ce SSD-ul cel mai rapid dintr-un PC din momentul de față poate transfera maximum 7 GB de fișiere pe secundă. Da, atât de mare este diferența.

Ok, atunci de ce nu ținem toate aplicațiile și fișierele în memoria RAM? Că doar e mai rapidă decât stocarea, nu?

Bună întrebare, iar un răspunsul e foarte simplu: memoria RAM nu poate păstra lucruri pe termen lung. De fapt, de fiecare dată când închizi sau restartezi laptopul, PC-ul sau smartphone-ul, se șterge automat tot ce se află în memoria RAM a acestuia. Practic, atunci când nu mai trece curent electric prin memoria RAM, ea revine la starea ei inițială.

De-aia uneori se recomandă să dai un restart telefonului dacă îl ții deschis de mult timp și simți că merge mai greu, pentru că probabil memoria lui RAM este plină cu tot felul de informații de care nu mai are nevoie și astfel nu are loc pentru informații noi.

Câtă memorie RAM îți trebuie dacă vrei să-ți cumperi un telefon nou în 2023

Eu n-aș cumpăra în 2023 un telefon cu mai puțin de 4 GB de RAM. Sunt telefoane low cost care deși au procesoare ok, din gama medie, se mișcă greu doar pentru că nu au destulă memorie RAM cât să-i dea voie procesorului să-și facă treaba.

Da, sunt și telefoane cu Android care îți permit să iei o parte din memoria internă a telefonului și s-o folosești pe post de RAM. Lucrul ăsta chiar ajută, dar e la fel de important să ai din start destulă memorie RAM instalată, pentru că, așa cum ziceam mai sus, memoria RAM e mai rapidă.

Așa că data viitoare când îți alegi un telefon nou, îți recomand să arunci o privire și la capacitatea memoriei RAM, dincolo de informațiile despre camere, stocare și procesor.

Capacitatea memoriei RAM poate stabili dacă telefonul va funcționa bine și peste vreo 2 ani de-acum încolo sau nu, dar în același timp îți poate oferi și experiențe mai bune în jocuri, pentru că ele sunt foarte mari consumatoare de memorie RAM.

Câtă memorie RAM îți trebuie pe telefon

One Response

  1. Wikis 11 septembrie 2023

Leave a Reply