Cum eliberezi rapid spațiul pe care îl ocupă WhatsApp pe telefon
7 setări pe care să le activezi pe Android
De la an la an, numărul acțiunilor de salvare din Munții României crește cu aproximativ 30% – 40%. Doar anul trecut echipa Salvamont România a avut peste 7000 de misiuni de salvare și aproximativ 8500 de persoane salvate.
Oricât de pregătită ar fi echipa celor de la Salvamont, uneori căutările durează ore întregi, pentru că suprafața care trebuie verificată este extrem de mare. Dar lucrurile se schimbă, pentru că vine în ajutor tehnologia.
Vodafone România, împreună cu Salvamont România, au dezvoltat o tehnologie care folosește drone inteligente și rețeaua Vodafone GigaNetwork pentru a găsi mai ușor persoanele care au nevoie de ajutor într-o misiune de salvare.
Am fost zilele trecute la evenimentul de lansare a echipamentelor și am putut vedea dronele și tehnologiile din spate cu ochii mei. Pe scurt, echipa Salvamont va avea de-acum încolo două tipuri de drone inteligente, despre care povestim mai jos.
Drona care oferă semnal de date
Este o dronă mare (ca în fotografiile de mai jos), care are atașată de ea o antenă care oferă semnal de date. Drona este legată printr-un cablu de fibră optică și printr-unul de alimentare de un generator aflat la sol, iar asta o ajută și să ofere semnal puternic, dar și să poată sta ridicată ore întregi în misiunile de căutare.
Drona se poate ridica până la 50 de metri înălțime și oferă semnal pe o rază de 10 kilometri. În momentul în care telefonul persoanei aflate în dificultate se conectează (automat) la antena 5G cu care este echipată drona, echipa Salvamont identifică locul în care acea persoană se află și poate merge rapid să o salveze.
Important în această etapă este ca persoana care are nevoie de ajutor să aibă instalată pe telefon aplicația Salvamont pentru a fi identificată mai ușor.
Dronele cu inteligență artificială
Pe lângă sistemul de mai sus, Vodafone a dezvoltat și o serie de drone cu fotogrametrie, termoviziune și inteligență artificială. Aceste drone sunt mai mici și mai mobile și funcționează astfel: fotografiază zonele în care zboară, apoi trimit fotografiile către Centrul Național de Analiză Date Salvamont-Vodafone, unde, cu ajutorul inteligenței artificiale, se identifică dacă în vreo fotografie făcută de dronă se află vreo persoană sau nu. Dacă da, echipa de pe teren primește automat coordonatele persoanei identificate și merge exact în locul în care aceasta se află.
Ca să înțelegem cât de avantajoasă este tehnologia, am primit acces și la câteva statistici:
- drona parcurge 5 kilometri liniari în 30 de minute și poate acoperi astfel o suprafață de 24 de hectare;
- în tot acest timp, poate face între 130 și 300 de fotografii, în funcție de parametrii de zbor.
- fotografiile se trimit extrem de rapid către Centrul de Analiză, folosind rețeaua Vodafone GigaNetwork, iar softul cu inteligență artificială verifică aproximativ 100 de fotografii în 2 minute.
- softul este configurat în așa fel încât să identifice în fotografii siluete umane sau geci, ca să-și dea seama rapid dacă printre fotografii se află persoana căutată sau nu.
Echipa Salvamont spunea la evenimentul de lansare al dispozitivelor că deși dronele sunt făcute să identifice oameni și să spună echipelor de pe teren unde trebuie să meargă în misiunea de salvare, e extrem de util și faptul că drona le poate spune unde să nu caute persoanele care au nevoie de ajutor. Reducând mult din aria de căutare, scade considerabil timpul de căutare și ajung mai rapid la persoana care are nevoie de suport.
Poți vedea cum funcționează cele două tehnologii în clipul de mai jos 👇🏻
Mi se pare grozav că tehnologia dronelor și inteligența artificială au ajuns atât de departe și că le putem folosi ca să salvăm vieți omenești în Munții României.
Dacă vrei să citești mai multe despre parteneriatul dintre Vodafone România și Salvamont, dar și despre Vodafone GigaNetwork, te invit să intri aici.