Modestia

Fragmentarium - Mircea EliadePartea mea preferată din cartea „Fragmentarium”, semnată de Mircea Eliade, este cea care tratează modestia. Acolo este explicat cum nu se putea mai bine cum că „oamenii care par într-adevăr modeşti sunt de obicei cei mai mari orgolioşi, şi ambiţia lor e nesfârşită”. Am citit partea asta de două ori, iar asta nu pentru că nu înţelesesem de prima dată ce vrea să spună.

Un om modest nu va fi niciodată mulţumit de ceea ce-a realizat. El întotdeauna va considera că mai are destul de tras până când să descopere ceva ce nu ar fi putut descoperi un om ca toţi ceilalţi. Orgoliul ăsta cred că este avantajul pe care oamenii modeşti îl au în faţa celorlalţi. Pe lângă faptul că nu-ţi stă bine să te lauzi singur, dacă eşti modest şi consideri întotdeauna că ce-ai realizat până în momentul de faţă putea fi foarte bine realizat de oricine altcineva, o să fii mereu motivat să munceşti pentru a-ţi atinge obiective din ce în ce mai mari.

Nu spun că oamenii care nu sunt modeşti nu-s dispuşi să evolueze, dar altfel este evoluţia când ai un obiectiv bine stabilit. Altfel, dacă ştii deja că eşti printre cei mai buni şi că nu oricine ar fi putut face ceea ce-ai realizat tu, nu evoluezi cu aceeaşi tragere de inimă.

Şi uite-aşa am început eu să caut mai multe lucruri scrise de Mircea Eliade…

8 Comments

 1. Tudor 16 august 2012
  • Cristian Florea 16 august 2012
 2. Omega Peter 17 august 2012
  • Cristian Florea 18 august 2012
 3. Temătoru Nicu 17 august 2012
  • Cristian Florea 18 august 2012
 4. Temătoru Nicu 18 august 2012
  • Cristian Florea 18 august 2012

Leave a Reply