Nu toate amenzile date bicicliştilor sunt abuzive

Zilele trecute am ajuns pe Facebook pe profilul unui biciclist care a primit 510 lei amendă pentru că mergea fără mâini. Zicea că i se pare abuziv şi că vrea să facă ceva. Cineva m-a rugat să-i dau măcar un share, că e o problemă asemănătoare cu a mea şi ar fi frumos să intervin.

Am refuzat. Nu e o problemă asemănătoare cu a mea. Ai încălcat legea, ai fost prins, ai luat amendă, aia e. Nu e nimic abuziv în asta. Într-adevăr, poliţistul putea să fie de treabă şi să nu te amendeze. Într-adevăr, sunt multe probleme mult mai grave în ţara asta decât un biciclist care merge fără mâini, dar dacă în lege scrie că n-ai voie să mergi pe bicicletă fără să ai măcar o mână pe ghidon, poliţistul are tot dreptul să te amendeze. Cel mult poţi depune o plângere în care să spui că eşti la prima abatere şi că-i rogi să-ţi transforme amenda în avertisment, dar ei n-au nicio vină că ai încălcat tu regulile şi cineva s-a gândit să te înveţe minte.

Azi am mai găsit (la Eftimie pe Facebook) un alt biciclist care a primit tot 510 lei amendă, dar de data asta pentru că a traversat pe trecerea de pietoni fără să se dea jos de pe bicicletă. Într-adevăr, e mai simplu să traversezi fără să cobori de pe roţi, dar atât timp cât în lege apare că n-ai voie (şi mi se pare normal să scrie asta în lege), poliţistul îţi poate da amendă fără probleme.

Nu mă înţelegeţi greşit, iubesc mersul pe bicicletă şi am mai luat şi eu ambele mâini de pe ghidon din când în când, dar mi se pare ciudat să spui că eşti abuzat când eşti prins în fapt şi ţi se aplică legea aşa cum trebuie. Într-adevăr, suntem eco şi friendly şi spunem c-o să trăim mai mult şi mai sănătos decât cei care merg doar cu maşina, dar asta nu înseamnă că putem ignora legile, oricât de mult bine am considera că aducem în lumea asta.

Bicicleta - Cristian Florea

5 Comments

  1. darius 21 mai 2014
    • Cristian Florea 21 mai 2014
  2. Nicusor Adrian Rotaru 21 mai 2014
    • Cristian Florea 21 mai 2014
  3. titi piratu 22 mai 2014

Leave a Reply