A fost ales primul tapster din România. De ce mi se pare important

Acum ceva timp îți ziceam că cei de la Pilsner Urquell sunt în căutare primului tapster din România și fac un concurs în acest sens. Dacă ai ratat acel articol, reiau ceea ce e relevant de-acolo, adică explicarea cuvântului tapster. 🍺

Ei bine, un tapster este un om care are grijă ca o bere să fie turnată și servită perfect. Este un cuvânt care vine din engleza veche și este o meserie care s-a adaptat și reinventat de-atunci. Pilsner Urquell este brandul care a creat prima bere blondă de tip lager din lume și care a dat și numele categoriei pilsner. Fiind primii în acest domeniu, bineînțeles că pe umerii lor se află o responsabilitate foarte mare în ceea ce privește servitul berii.

Din acest motiv, au hotărât să instruiască oameni din mai multe colțuri ale lumii în arta servitului berii, iar acei oameni au acum grijă ca berea Pilsner Urquell la draft să fie servită perfect. Vestea bună este că în acest an au hotărât să aleagă și un român care să aibă grijă de berea la draft Pilsner Urquell din țara noastră, iar săptămâna trecută au ales cine este acel român, adică cine este primul tapster din România.

Alegerea a fost făcută în urma unui concurs la care s-au înscris peste 100 de participanți. După înscriere, cei 100 de participanți au trecut printr-o serie de interviuri, iar în cele din urmă 4 finaliști au fost supuși unor probe de foc: cea a turnării contracronometru a trei halbe de bere (hladinka), dar și proba ritualului de servire a unei hladinka pentru un membru al juriului. Juriul era format din reprezentanți ai companiei (atât locali, cât și internaționali), dar și din unul dintre tapsterii cu experiență ai lumii, Jan Stanik din Cehia.

Câștigătorul concursului a fost Dorin Adrian Mihai, care va urma un training la fabrica Pilsner Urquell din Cehia și care va fi numit primul tapster din România, acesta urmând a fi angajat de Ursus Breweries. Totuși, pentru că lupta a fost foarte strânsă, iar ceilalți finaliști au fost foarte talentanți, compania a decis să-i instruiască și pe ei în arta servirii berii, iar asta înseamnă că România va avea, în final, 4 experți în servirea berii.

De ce mi se pare important acest lucru? Pentru că faptul că avem un tapster în România înseamnă, în primul rând, că țara noastră va fi pusă pe harta țărilor în care berea Pilsner Urquell se servește perfect. Totodată, acest lucru contribuie la educarea consumatorilor de bere din România. Cred că dacă le arăți oamenilor cum se servește perfect o bere, vor deveni, în timp, mai pretențioși când își comandă o bere dintr-un pub, iar asta îi va motiva pe barmani să învețe să toarne berea cum se cuvine. E o reușită cu bătaie lungă, dar pentru iubitorii de bere este una foarte importantă.

În încheiere te invit să vezi ritualul cehesc de servire a unei beri perfecte. :D

Leave a Reply