Am testat Sony A7C, cea mai compactă cameră Full Frame

În ultimii doi ani, de când creez clipuri video pe canalul meu de YouTube, am învățat ușor-ușor să folosesc setările camerelor video ca să iasă clipuri din ce în ce mai bune. Doar că la un moment dat am început să simt limitările echipamentului din dotare și, pentru că-mi doresc mai mult, am început să caut soluții mai bune.

Așa am ajuns să citesc despre Sony A7C, pentru că-mi doream o cameră video care să filmeze 4K fără să facă crop în video, cu simplul scop de a încărca pe YouTube clipuri la o calitate mai bună.

Am discutat cu prietenii mei de la Sony și i-am rugat să-mi împrumute un Sony A7C ca să văd cum mă descurc cu el și dacă într-adevăr va fi următoarea mea cameră de vlogging.

Ce trebuie să știi despre Sony A7C?

  • este cea mai compactă cameră full-frame din lume – 124 x 71.1 x 59.7 mm;
  • 24.2 MP;
  • ISO 100 – 51200;
  • ecran rabatabil în lateral, să te poți vedea în timp ce te filmezi;
  • port USB-C pentru încărcare, port mini-HDMI, mufă de căști și de microfon, card SD accesibil din lateral (deci nu trebuie să dai jos camera de pe trepied ca să scoți cardul);
  • filmare 4K până la 30 fps;
  • filmare 1080p până la 120 fps;
  • conexiune Bluetooth, Wi-Fi și NFC.

Ce mi-a plăcut la Sony A7C

Recunosc, deși am învățat multe lucruri despre cum să filmezi în ultimii doi ani, nu am ajuns la nivelul la care să spun că mă pricep foarte bine la asta, așa că testele pe care le-am făcut nu sunt din perspectiva cuiva care înțelege pe deplin arta videografică. Tot ce-am făcut eu a fost să văd cât de potrivită e camera pentru nevoile mele.

Am testat camera cu obiectivul de kit, un obiectiv de 28-60mm cu F4 – F 5.6. Am fost plăcut surprins de calitatea imaginii. Asta m-a impresionat din prima, iar dacă vrei să vezi primul clip filmat cu camera, iată-l mai jos. Asigură-te că bifezi rezoluția 4K pentru clip, ca să te bucuri pe deplin de calitatea imaginii. 😁

Pe lângă imaginea clară, dimensiunea mică a aparatului și faptul că am acces la cardul de memorie rapid, mi-a plăcut mult la Sony A7C ușurința cu care am conectat camera la laptop și la telefon.

Sony are un soft numit Imaging Edge (disponibil atât pe iOS, cât și pe Android, Windows și macOS) cu ajutorul căruia poți, prin intermediul rețelei tale Wi-Fi, să vezi pe ecranul laptopului sau telefonului, în timp real, ce filmează camera. Mai mult, poți schimba direct din soft setări de bază, cum e ISO-ul, deschiderea diafragmei și timpul de expunere.

Pe mine m-a ajutat mult conexiunea asta rapidă și ușoară, pentru că, în clipul de mai sus, aveam în dreapta mea biroul, iar pe monitor era pusă imaginea pe care o vedea camera. Astfel, vedeam din start pe un ecran mai mare cum arată cadrul, dar îmi dădeam seama mai ușor și dacă trebuia să mai fac reglaje legate de luminozitate.

Deși e o cameră mică, grip-ul mi s-a părut foarte bun. Într-adevăr, de cele mai multe ori folosesc camera pe trepied, dar mai sunt momente în care mai filmez diverse gadget-uri pentru cadrele B-roll și mă ajută să am o cameră care stă bine în mână, iar pentru dimensiunea mânii mele, Sony A7C e ce trebuie.

Întorcându-ne la filmări, îmi place mult autofocusul de la Sony. Este extrem de rapid și de precis. Mai mult, ai o setare în meniul camerei care îți permite să decizi cât de rapid să facă tranziția către un obiect sau o persoană care să fie în focus. Dacă vrei să faci o tranziție lentă, ca să dai un efect cinematografic filmărilor, poți face asta ușor schimbând setările camerei, iar asta mi se pare foarte tare.

Ce mi-a mai plăcut e faptul că e o cameră fără limită de filmare (unele camere mirorrless opresc filmarea după 30 de minute), iar acumulatorul este NP-FZ100, cunoscut pentru faptul că ține foarte mult.

Am filmat două clipuri la rând de aproximativ 20 de minute fiecare și mai aveam peste 65% din baterie. Apropo, acesta este un alt lucru pe care-l apreciez la această cameră, faptul că văd în orice moment câtă baterie mai e (în procente), nu sunt 3 liniuțe pe ecran care dispar când ți-e lumea mai dragă. Iar dacă vrei să faci live streaming, să știi că Sony A7C funcționează și dacă e conectată la priză, deci ai posibilitatea să filmezi, practic, nelimitat.

Ce am observat, în schimb, e faptul că bateria se încarcă destul de greu. Există portul USB-C pentru încărcare, despre care povesteam mai sus și a fost nevoie de mai bine de 4 ore pentru a duce bateria de la 20% la 100%. Totuși, dacă îți iei o baterie separată și un charger pentru baterii, n-o să-ți pese atât de mult de cât timp durează încărcarea, pentru că mereu vei avea o baterie plină care așteaptă să fie folosită. 😁

Eu m-am hotărât: Sony A7C sigur va fi următoarea mea cameră pentru vlogging, pentru că trece cu brio de toate cerințele mele: claritate video și audio bună, autofocus rapid, baterie care să țină mult, conectivitate ușoară cu laptpul și card care poate fi scos din lateral.

Dacă vrei s-o cumperi, să știi că cel mai bun preț la momemtul la care scriu acest articol l-am găsit pe F64, aici dacă vrei body-ul și obiectivul de kit (10.999 lei) și aici dacă vrei doar body-ul (9.990 lei). Iar dacă vrei să vezi mai multe detalii tehnice și teste ale camerei, intră direct pe site-ul Sony.

Leave a Reply