De ce ar trebui ca orice om care pedalează să citească Ghidul Biciclistului

Pe unul dintre grupurile de bicicliști pe care activez, a lăsat un tip un mesaj în care scria că un pieton l-a certat, spunându-i că-i interzis să pedaleze pe trotuar, iar el era curios dacă avea pietonul dreptate sau nu.

Când am început eu să pedalez, chiar în primele luni de când mi-am cumpărat bicicleta, m-am apucat să citesc legea, să văd ce drepturi și obligații am și, în cazul în care mi se întâmplă ceva, să știu ce-am de făcut. Atunci am văzut, în primul rând, că n-am voie să pedalez pe trotuar. Apoi, că n-am voie să pedalez pe carosabilul acoperit cu zăpadă, gheață sau polei (și-am primit și amendă pe tema asta) și multe, multe altele.

Cu ocazia întrebării de pe grup, mi-am amintit că într-o zi, fiind pieton și mergând pe trotuar cu căștile în urechi, un biciclist m-a certat că deși m-a claxonat, eu aveam căștile și n-am auzit semnalul, ca să-i fac și lui loc să treacă. Când i-am explicat că n-are voie cu bicicleta pe trotuar, m-a înjurat și mi-a zis că nu mă pricep și că nu înțeleg bicicliștii.

Revenind la titlu, tipului din grupul de biciclete i s-a recomandat să citească Ghidul Biciclistului despre care, spre rușinea mea, nu știam până astăzi. Este o carte digitală care conține tot ce trebuie să știe o persoană care pedalează, de la o listă cu semnele de circulație, până la cum să-ți transporți bicicleta cu trenul, ce legi din condul rutier li se aplică și bicicliștilor, care-s tipurile de biciclete existente pe piață sau diverse sfaturi pentru începători (despre cum să traversezi liniile de tramvai sau să nu frânezi brusc pe nisip, spre exemplu). Te invit să-l parcurgi (dă click mai jos, ca să intre în modul full-screen) și să-l arăți și prietenilor tăi. Mi se pare că mare parte din furia pe care o au șoferii pe bicicliști se datorează faptului că au avut nenorocul să se întâlnească cu persoane care pedalează fără să știe legile de circulație sau fără să-și cunoască drepturile și obligațiile.

2 Comments

  1. Claudia Predoana 20 august 2015
    • Cristian Florea 21 august 2015

Leave a Reply