Tu ceri bon fiscal pentru ce cumperi?

Eu, de fiecare dată când cumpăr ceva, am grijă să cer bon fiscal. Aşa mi se pare normal şi aşa m-am obişnuit. De multe ori înfrunt feţe de vânzătoare plictisite care, dacă ar putea, mi-ar lua produsele cumpărate şi mi-ar da banii înapoi, în loc să îmi ofere bon fiscal.

Eu cred că atunci când cumperi ceva fără să primeşti bon, furi. Indirect, dar furi. Pentru că magazinul respectiv nu plăteşte taxe pentru banii încasaţi de la tine, iar asta înseamnă evaziune fiscală. Bineînţeles că pe tine n-ar avea de ce să te intereseze lucrul ăsta în primă fază, pentru că ai produsul cumpărat, iar vânzătorul îşi vede de ale lui şi nu e treaba ta ce face el.

Doar că studiind problema mai îndeaproape, aflăm că taxele pe care tanti Nela de la magazinul din colţ nu le plăteşte, adunate la taxele tuturor magazinaşelor care nu-ţi oferă bon, ar putea acoperi cu brio deficitul bugetului de pensii sau ar putea contribui la bugetul de sănătate al fiecăruia dintre noi. Indiferent de direcţia din care aş privi problema, mi se pare că necerând bon fiscal, îmi fac în primul rând rău mie. Nu-l simt acum, dar în timp.

Acum 3 ani, PRO TV-ul a făcut un reportaj fix pe tema asta. Au cumpărat produse de la 10 magazine şi au primit bon doar pentru unul. Ni se întâmplă tuturor zilnic (deşi au trecut 3 ani de-atunci), iar asta pentru că suntem al naibii de nepăsători, dar ştim tare bine să spunem că statul nu face şi statul ne ia. Hai să le arătăm că măcar noi facem, dacă e aşa.

Şi incă ceva. Prin lege, suntem obligaţi să cerem bonul. Nu ne controlează nimeni, bineînţeles, dar ar trebui să învăţăm să ne educăm şi singuri. Unde mai pui că dacă prin nu ştiu ce minune cumperi ceva stricat sau expirat, nu poţi dovedi că l-ai cumpărat de-acolo? Ca să faci o reclamaţie îţi cam trebuie bon fiscal, nu?

Chiar aşa, tu ceri bon fiscal?

P.S.: Ca să ieşim puţin din tonul ăsta serios, acum vreun an am dat de bonul de mai jos. Chiar şi cu greşeli gramaticale sunt bune bonurile fiscale. :))

bine a-ti venit

Lasă un comentariu

25 comentarii

 • Dimitrie Pîrghoe 15 Noi 2013, ora 15:49

  Eu nu ceream bon fiscal, dar o fost o situație în care am avut nevoie de bon și m-am învățat minte. Eu cred că este mai bine să ceri bon fiscal pentru tine, să știi pe ce ai dat bani, nu doar pentru a fi sigur că taxele ajung la buget.

 • EmpireIT 15 Noi 2013, ora 15:51

  Iti voi raspunde tot cu o intrebare la intrebarea pe care ne-ai adresato tu noua:
  De ce crezi ca au ajuns oamenii din Romania sa fure?

  • Cristian Florea 15 Noi 2013, ora 15:55

   Pentru că… pot?

   • EmpireIT 15 Noi 2013, ora 16:23

    Tot cu o intrebare o sa iti raspund… De ce pot romanii sa fure?

   • Cristian Florea 15 Noi 2013, ora 17:04

    Pentru că… li se permite?

   • EmpireIT 15 Noi 2013, ora 17:44

    Si in acest caz cine este vinovat de ceea ce se intampla in Romania, fiecare roman fura in cantitati mai mari sau mai mici si tot romanul incalca legea,fiecare in felul lui, si nu cred eu ca daca ai cere bonul la un magazin nu ti l-ar da, fiecare magazin este obligat sa detina casa de marcat altfel nu ar putea fi deschis trebuie doar solicitat bonul fiscal.

 • Bogdan 15 Noi 2013, ora 16:36

  Faza cu taxele e discutabilă – suntem în România și paparudele care se ocupă de banii care vin din taxe și impozite numai la societate nu se gândesc. Ca dovadă măsurile luate pentru a „descuraja evaziunea fiscală”, și anume măriri de taxe și amenzi. That’s not how you do it.

  Pe de altă parte, sunt multe motive pentru a lua bon fiscal. Până la urmă, de la fiecare dintre noi trebuie să înceapă schimbarea asta :) Nu putem să ne așteptăm la conducători cinstiți dacă noi nu suntem.

  • Cristian Florea 15 Noi 2013, ora 17:05

   Bun final. Dar nu doar finalul e bun, dacă înţelegi ce vreau să spun. :)) Mulţumesc pentru comentariu!

 • gaby 15 Noi 2013, ora 16:40

  Hai sa va zic ceva si cu bonurile astea fiscale.In genereal,magazinele care ofera bon fiscal mereu au si preturi mai mari.Ca in tara asta,daca oferi bon fiscal la toata lumea si ai pune niste preturi decente,te-ai duce de rapa cu totul.Asa ca oricum o dai,tot acolo ajungi.Ca nu iti convine nici sa gasesti de ex.o bluza care ieri ai vazut-o cu 50 lei,sa o gasesti pe la 70-80,dar sa primesti bon pe ea.Ca asa ar fi situatia reala,astfel nu ai mai vedea nici un magazin ”la colt”.

  • Cristian Florea 15 Noi 2013, ora 17:06

   Dar atunci când magazinul de la colţ are aceleaşi preţuri cu toate celelalte magazine ce faci?

   • gaby 15 Noi 2013, ora 17:09

    inseamna ca ala e lacom si tu trebuie sa alegi alt magazin:)).Nu,pot sa zic ca stiu si din partea celor cum au magazine cum sta treaba.Adica mie mi-a zis cineva ca daca ar fi sa fie corect asa cum zice statul,nu ar rezista 2 luni la suprafata.Nici sa nu dai bon nu e corect,dar nici pt.ei nu e corect.Si pana la urma urmei,bani sunt,dar sunt furati:))

 • Mihai 15 Noi 2013, ora 16:57

  Cred ca adevarata problema din punctul clientului de vedere ar fi hartia extra pe care trebuie s-o care cu el si cat de oribil este sa tii un teanc de hartii acasa, doar in cazul in care se intampla sa ai nevoie de ele. Personal, nu cred ca am avut nevoie de bonuri fiscale mai mult de 2-3 ori in toata viata pana acum.
  Cred ca ar fi mai bine daca in loc sa ne dea hartii, am putea sa folosim un card personal si sa avem toate bonurile intr-un cont separat de e-mail. S-ar mai salva si cativa copaci si nu ne-am mai chinui sa tinem bonuri inutile prin apartament.

  • Cristian Florea 15 Noi 2013, ora 17:08

   Îmi place ideea asta cu mailul. Mi-ar plăcea şi mie să îmi scaneze un card sau ceva de genul ăsta când cumpăr un lucru şi să-mi apară bonul pe mail. Nici acasă nu am teanc de bonuri, oricum, că le arunc la câteva zile după ce le iau, dar ideea cu bonul trimis pe mail e chiar tare.

 • Mircea 15 Noi 2013, ora 18:56

  Cristi cumva ești frate cu soția mea? In toată casa am bonuri de la cumpărături.
  Eu vad doar mizeria care o face și nu utilitatea lor.
  Superba ideea cu înregistratul electronic.

  • Cristian Florea 15 Noi 2013, ora 22:31

   Nu o cunosc pe soţia ta. :)) Eu nu le păstrez prin casă, oricum. Stau în buzunar vreo 2 zile, apoi le arunc.

 • Marian Dumitru 16 Noi 2013, ora 11:50

  Eu de fiecare data cand merg la cumparaturi cer bon fiscal.

 • Ene Adrian 16 Noi 2013, ora 12:16

  Cel mai mult imi place cand nu mi se ofera, cum ar trebui in mod, normal bonul fiscal si in momentul in care il cer, se uita vanzatoarea la mine de parca as fi de pe alta planeta…Sau pe moment crede ca sunt de la vreo institutie si am venit sa o controlez.Asta ma amuza cel mai mult :)

 • Radu 17 Noi 2013, ora 12:43

  Corect. Si eu sunt convins ca datoria noastra obsteasca si morala este sa asiguram si sa protejam bugetul pe care il vor fura altii. Nu carecumva sa aiba smecherii prea putin de furat. Ba chiar as zice sa ii si dam in gat pe infractorii aia care neplatind toate taxele abuzive si complet nefolositoare prejudiciaza avutia tarii, bunastarea neamului si progresul! A, si toti avem de suferit, pentru ca din cauza lor, a evazionistilor, vom avea cu totii pensii de nimic si vom fi obligati sa achitam serviciile medicale desi platim si asigurari de sanatate! Deci ei, evazionistii ne fura defapt pe noi!! Nenorocitii! Bai, oaemenilor, voi sunteti normali?! Voi vedeti cu adevarat in ce lume traiti?! Sau realitatea virtuala si matrixul idealist v-a iresetat complet gandirea?! Voi vedeti pe ce se duc banii publici revendicati de „stat” cu atata sarguinta?! Vedeti mai intai asta si pe urma uitati-va din nou la mica afacere a lui tanti Floara care de-abia reuseste sa supravietuiasca sub bombardamentul birurilor si spagilor pe care e obligata sa le suporte (si tot ea e considerata infractoarea!). Daca tot va da pe afara moralitatea, datoria si spiritul dreptatii, atunci ia incepeti voi prin a sesiza toate abuzurile si deturnarile de bani din bugetul statului. Ati facut asta? Sau, sunt convins ca astea nu va deranjeaza, pentru ca se desfasoara pe baza de contract, licitatie – deci legal! Tanti Floarea e infractoarea si din cauza ei merge Romania prost…

 • Luciana 4 Aug 2014, ora 23:02

  Stii ca de cand am citit asta la tine sunt mai atenta? Nu mai plec de nicaieri fara bon!

  • Cristian Florea 5 Aug 2014, ora 16:13

   Atâââât! Nici nu ştii cât mă bucur să aud asta. :D

 • Margareta1991 30 Ian 2015, ora 15:27

  Eu mi-am cumpărat un produs, si după 2 luni nu am
  Primit bon, produsul mi s a deteriorat si pot depune plângere după 2 luni ca nu am primit bon?