Vodafone dublează viteza de internet pe mobil prin upgrade la Supernet 4G+ (P)

Astăzi am participat la conferința Vodafone de lansare a noii rețele Supernet 4G+, care schimbă total modul în care vom folosi de-acum încolo aplicațiile mobile care au nevoie de servicii de date.

De unde a pornit totul

Din 2014, de când a fost lansată rețeaua Supernet 4G, Vodafone a măsurat și a urmărit evoluția consumului de date din rețea. Astfel au observat că din septembrie 2014 și până în septembrie 2016, numărul de clienți Vodafone care folosesc rețeaua 4G a crescut de 20 de ori, iar numărul de trafic de date consumat s-a mărit de 40 de ori. Totodată, au observat că cei mai mulți clienți consumă traficul pe conținut video. Au făcut un calcul din care a rezultat că, în medie, un utilizator Vodafone România se uită la 1,5 ore de video pe lună folosind traficul de date.

Văzând acest trend ascendent, au continuat să lucreze la rețea, în așa fel încât, în momentul de față, sunt peste 3500 de localități din România care au semnal 4G. Mai mult, și-au asumat faptul că în cele mai mari 100 de orașe din țară există acoperire 100% 4G. Următorul pas ar fi fost să mărească viteza de descărcare când vine vorba de terminalele mobile, ceea ce au făcut astăzi prin lansarea rețelei Supernet 4G+.

Ce înseamnă Supernet 4G+

În rețeaua 4G, terminalele mobile primesc semnal de internet pe o singură frecvență. În 4G+, terminalele mobile compatibile primesc semnal de internet pe două frecvențe. Asta înseamnă că dacă ai semnal 4G+ la tine la birou, viteza va fi dublă față de cât era până acum. Ca să înțelegi mai bine cum e cu frecvențele, hai să-ți arăt o fotografie făcută la conferință:

ce inseamna carrier aggregation - Vodafone Supernet 4G+

Care sunt terminalele mobile care suportă rețele 4G+? Pe scurt: iPhone 6 și mai noi, HTC One M9 și mai noi, Samsung Galaxy S5 și mai noi, plus altele pe care le găsești aici.

În ce orașe ai internet 4G+ de la Vodafone? În toate reședințele de județ, plus împrejurimi. În total, vorbim în momentul de față de 350 de localități care suportă internet 4G+.

O altă chestie foarte tare văzută azi la conferință a fost faptul că noua tehnologie implementată de Vodafone poate mări numărul de frecvențe cu până la 5. Adică 4G funcționa pe o frecvență, 4G+ e acum pe două, dar ei pot folosi maxim 5, dacă vor. Singura problemă e că, momentan, nu există niciun telefon mobil compatibil cu atât de multe frecvențe. Sunt doar vreo două telefoane (Galaxy Note 7 și Galaxy S6 Edge+) care suportă 3 frecvențe, dar mai mult de-atât încă nu poate duce niciun device. În viitor, bineînțeles, vom ajunge și acolo.

Astăzi, cei de la Vodafone au făcut un test de viteză. Au confecționat un aparat care poate face download folosind toate cele 5 frecvențe pe care le permite noua lor tehnologie, iar viteza de download a fost de 1.35 Gbps. Reținem că e vorba de download folosind o rețea de date mobile, da? Am făcut și o poză aparatului, în cazul în care ești curios:

Vodafone Supernet 4G+

Ce alte anunțuri au mai fost făcute azi?

  • timp de o lună de zile, între 5 septembrie și 5 octombrie, traficul de date din orașele Cluj-Napoca și Iași va fi gratuit. Adică dacă ești din unul dintre aceste două orașe sau dacă ai drum pe-acolo, nu vei fi taxat pentru internetul consumat în zonă.
  • trecerea la 4G+ a adus cu sine un alt avantaj major: îmbunătățirea serviciilor de date în interiorul clădirilor.
  • nu trebuie să faci nimic în mod special ca să-ți activezi noul Supernet 4G+. E de-ajuns să ai un telefon compatibil cu așa ceva și să fii într-o zonă în care există astfel de semnal.
  • pentru că evoluția la această rețea a venit observând cât de mare e consumul de conținut video în rândul utilizatorilor, Vodafone a lansat un spot prin intermediul căruia arată că poți face live streaming HD fără niciun fel de problemă, dacă folosești rețeaua 4G+. Clipul este foarte, foarte fain. Te invit să-l vezi mai jos:

Leave a Reply