„Acum apare verdele, da?”

La semafor. Era roşu. O doamnă stătea cu un copil de vreo doi anişori în braţe, iar încă unul de vreo cinci se juca lângă ea. Eu aşteptam pe partea cealaltă a străzii, sfâşiind din priviri omuleţul care parcă nu mai voia să se facă verde. Când a văzut că nicio maşină nu pare să vină, doamna l-a luat de mână pe băieţelul mai de cinci ani, după care au început să traverseze. Reacţia copilului a fost mai mult decât exemplară:

– Mami, dar e roşu.

Iar mama, despre ea nu putem spune prea multe. Cu un aer nepăsător, i-a răspuns, în cele din urmă copilului:

– Acum apare verdele, da?

În sensul că nu contează că e roşu, şi-aşa o dată şi-o dată se face verde, nu? Iar dacă tot nu pare să vină nicio maşină, putem să trecem. Dar dacă venea ambulanţa în viteză? Dacă se împiedica puştiul şi rămânea în mijlocul străzii? Dacă i se descheia şiretul? Iar exemplele pot continua.

Recunosc, sunt momente în care şi eu mai traversez pe roşu. Când mă grăbesc, sau când pişc verdele care clipeşte. Dar când sunt lângă o persoană care m-ar putea avea ca exemplu, mă abţin. Oricât de mult m-aş grăbi, dacă mai stau 50 de secunde la semafor nu se întâmplă nimic, pe bune.

Ce părinţi îs ăştia, frate, care împing un copil în plină dezvoltare la a traversa pe roşu?

Lasă un comentariu

14 comentarii

 • Serginho 26 Apr 2010, ora 22:38

  Ma uimeste ce i-a zis copilului… putea sa-i explice intr-un mod mai pe inteles, ca face o exceptie, ca se grabeste, dar totusi cu doi copi dupa tine si unu sa-l mai ti si in brate… nu te juca cu viata lor… dar totusi sa fim realisti cati nu trec pe rosu, dar acea fraza a mamei e … nu gasesc cuvantul potrivit.

 • shmen 26 Apr 2010, ora 21:56

  Parintii astia model nou peste anul 2000 sunt cam ciudati :)) , prea tineri , nu mai sunt ce au fost odata :))

 • Malina 26 Apr 2010, ora 23:49

  Mda, am avut si eu 2 „episoade” de genu’ asta, numai ca la mine erau bunica si nepotelul… Saracu’ copil ca sustinea cu toata gura ca e rosu, dar de ce sa ii pese bunica-sii?
  Recent o fosta colega de-a mea a avut un accident teribil pe o trecere de pietoni, de atunci nici pe verde „clipocit” nu mai traversez…

 • A.Dragos 27 Apr 2010, ora 07:18

  Si la randul lor, copii, peste 10-20 de ani la fel vor face din pacate. :)

 • Alex Dima 27 Apr 2010, ora 07:31

  Mdea, de ce sa mai traim ca oricum o sa murim,nu? Oameni inconstienti care ofera copilului un exemplu negativ :)

 • seoslayer 27 Apr 2010, ora 12:22

  da. interesant. un bun exemplu dat copilului de 5 ani. Cum de mai exista oameni ca astia in secolul 21? si cum mai putem avea pretentia ca ai nostri copii sa asculte de noi cand noi nu ascultam legea??

 • Marius Moga 27 Apr 2010, ora 11:26

  Dar surprinde aici reactia copilului, nu credeti? Sa speram ca el nu va lua acest exemplu negativ si va ramane la „convingerile” sale.

 • Ramona-Sandrina 27 Apr 2010, ora 13:13

  Cel mai uşor e să vezi greşeala, să o întorci pe toate feţele, să o etichetezi şi să ignori posibilităţile!

  Pe lângă asta, niciodată nu trebuie să ignorăm capacitatea selectivă a copiilor. Ei nu trebuie subestimaţi! Din moment ce a făcut acea remarcă este clar că până în acel moment a fost învăţat să nu treacă pe roşu.
  Deci, din această perspectivă problema se schimbă.

  • Florea Cristian 27 Apr 2010, ora 15:37

   probabil educatoare a fost cea care l-a invatat cum sa traverseze, dar poate fi foarte usor influentat de mama, mult mai usor decat de educatoare.

   poate data viitoare cand educatoarea o sa-i spuna ca se traverseaza pe verde, acesta ii va „arunca” situatia povestita de mine. aici nu stiu daca mai poate interveni cadrul didactic in vreun fel

 • Zoly 27 Apr 2010, ora 14:26

  asa se intampla accidentele…cu oameni inconstienti

 • Andrei 27 Apr 2010, ora 15:57

  Poate mama era doritoare de adrenalina, i-ar fi placut ceva pericol.

  Acu pe bune, nu inteleg cum poti face asa ceva daca ai copii care sunt inca in faza invatarii mecanismelor lumii pseudo-civilizate.

 • Alin Doru 28 Apr 2010, ora 00:32

  De ceva timp locuiesc si studiez in UK, intr-un mic orasel cu o universitate mare, dar in care toata lumea traverseaza pe unde are chef, atata vreme cat nu incurca traficul. Am ramas uimit sa vad lume traversand strada neregulamentar din punctul meu de vedere, pe langa nasul politistilor, fara nicio repercursiune. Ba mai mult, se intampla chiar sa fii lasat in pace de vreo masina, ca sa poti traversa linistit, faza sa fii claxonat. Nu putem acuza acum o mamica ca ofera un exemplu prost in articolul pe care l-ai scris, problemele in educatia copilului stau in alta parte si pseudo-civilizatia se manifesta la nivelul unui macro-cosmos mult mai putrefiat decat infimul exemplu oferit.

 • iulia 28 Apr 2010, ora 08:57

  Eu nu le inteleg pe doamnele care au copii in carucior si mai intai imping carutul cu forta pe trecere, fara sa se asigure, si abia apoi pasesc si ele. Chiar ieri era sa dau peste o nenorocita de genul asta. Ce-o fi in capul lor?!?

 • Tudor 28 Apr 2010, ora 17:43

  sunt acei parinti care isi invata plozii sa nu aiba respect fata de nimeni, dar sa tipe cat mai tare atunci cand altii nu-i respecta