BitDefender AntiSpam Solution for WordPress

Alex Constantinescu, de la BitDefender, mi-a trimis un mail acum aproximativ o săptămână, care suna ca un fel de invitaţie pentru testarea pluginului AntiSpam pe care-l dezvoltă firma.

Bineînţeles, am acceptat provocarea. Iar astăzi, pentru că se împlineşte fix o săptămână de când am instalat pluginul, voi încerca să trag nişte concluzii.

În primul rând, trebuie să ştiţi că eram utilizator convins de Akismet, dar ca să meargă testele cum trebuie, l-am dezactivat pentru un timp.

Instalarea BitDefender Antispam decurge normal, ca orice plugin WordPress (îl pui în wp-content/plugins şi-l activezi), iar configurarea lui se face din cadrul submeniului Plugins. Am apreciat acest lucru. Majoritatea pluginurilor se configurează din submeniul Settings, iar eu cum am peste 30 de pluginuri instalate, vă daţi seama ce-i acolo, nu?

În comparaţie cu Akismet-ul, la BitDefender mi-a plăcut că are un sistem de logging destul de bine pus la punct. Adică îţi arată IP-ul fiecărui comentator (pe care-l poţi bloca cu un singur click), îţi oferă link spre editarea comentariului şi-ţi spune dacă mesajul a fost considerat spam sau nu şi dacă a trecut de aprobare. Aceste log-uri se şterg automat la 30 de zile, dar numărul poate fi schimbat după preferinţe.

În cadrul tabului Spam Settings (probabil asta ne interesa, pentru că aici se pot face setările pluginului), putem seta la cât timp se şterg automat mesajele spam (by default, 30 days), nivelul de agresivitate (by default, Normal, dar mai putem alege dintre Permissive şi Aggressive), în plus, putem activa două filtre, pentru caracterele chirilice şi asiatice (n-am activat aceaste opţiuni cât timp am testat pluginul).

Urmează tabul de statistici, asemeni Akismet-ului, care din punctul meu de vedere este useless. Îţi spune câte comentarii au fost spam şi câte au fost clean din totalul cu care a avut de-aface pluginul.

Spre sfârşit, avem tabul FeedBack, care cred că vă daţi singuri seama cu ce se ocupă.

Cu ce părere am rămas eu după testare?

Pluginul mi s-a părut unul excepţional. Design-ul cam lasă de dorit, dar dacă-şi face meseria cum trebuie, nu cred că mai contează acest lucru.

În această săptămână, au fost 2 sau 3 comentarii spam care au trecut de filtre (dar, ca să fiu sincer, n-am folosit încă nivelul Aggresive, ci am rămas la Normal, deci se scuză).

Un lucru care este de folos de foarte multe ori, dar mie nu prea mi-a convenit, a fost faptul că fiecare comentariu în care era afişat un link, se ducea automat la moderare (nu la spam, ci la moderare), asta în condiţiile în care autorul comentariului mai participase la discuţii de cel puţin 30-40 de ori.

Îl voi folosi în continuare?

Deşi s-ar putea să mă înjuraţi după chestia asta şi să spuneţi că nu apreciez munca românilor (pentru că BitDefender este un proiect românesc pentur cei care nu ştiu), am să mă întorc la Akismet. Nu pentru că BitDefender AntiSpam Solution for WordPress nu-şi face treaba, sau pentru că Akismet-ul se descurcă mai bine, ci pentru că m-am obişnuit deja cu cel vechi.

L-aş recomanda?

Da! Din toată inima! Atât timp cât pluginul rămâne free, îl recomand călduros. Merită testat şi păstrat, asta dacă nu folosiţi deja altceva care să vă mulţumească.

5 Comments

  1. A.Dragos 12 iulie 2010
  2. Florin M. 12 iulie 2010
  3. Marius Moga 12 iulie 2010
  4. eBizar 13 iulie 2010
  5. Andrei 14 iulie 2010

Leave a Reply