Cum mi s-a părut Nokia Lumia 1020

Am avut onoarea să fiu blogger oficial Nokia la Future of Media 2013, aşa cum ziceam şi aici, iar asta presupunea ca pozele şi clipurile de la eveniment să fie făcute cu un Nokia Lumia 1020.

Pentru fanii detaliilor tehnice, aflaţi că Nokia Lumia 1020 vine cu Windows Phone 8, cu un procesor de 1500MHz, RAM de 2GB, Memorie de 32GB, display de 4.5 inch şi, probabil cel mai atractiv lucru, o cameră de 41 Mp.

Dacă tot l-am primit pentru Future of Media, l-am mai ţinut câteva zile ca să mă mai joc puţin cu el. Înainte să încep să vă spun cum mi s-a părut, e bine de ştiut că până la acest telefon n-am mai butonat un Windows Phone mai mult de jumătate de oră, că nu mă pricep la fotografii (motiv pentru care camera n-a fost folosită la adevărata ei valoare) şi că acum deţin un iPhone 4S, lucru care face aşa-zisul review de-aici un fel de comparaţie între cele două.

Ce nu-mi place la Nokia Lumia 1020

Camera

Poate părea incredibil, dar camera pe mine nu m-a dat pe spate. Nu-i rea, dar cred că aveam prea multe aşteptări de la ea. Nu voiam să facă poze singură, dar mă aşteptam să fie mai deşteaptă atunci când faci poze pe „Auto”. Iar fotografiile pe care le-am făcut eu n-au ieşit niciodată aşa cum am vrut. Dar repet, n-am cunoştinţe în domeniu, motiv pentru care tot ce-am pozat a fost pe modul automat. Totuşi, la ce-i bun un telefon cu cameră foto pe care trebuie să stai s-o setezi? Telefonul e făcut ca să surprinzi momentele rapid, chiar când se întâmplă, nu să stai să-i potriveşti setările în funcţie de mediul şi lumina în care pozezi. Pentru toate celelalte există camere foto.

Câteva poze (că nu le pot numi fotografii) făcute cu Nokia Lumia 1020

Rele nu sunt, dar uneori aveam impresia că iPhone-ul meu ar putea scoate poze mai bune.

Clipuri filmate cu Nokia Lumia 1020

Nu prea există aplicaţii pentru Windows Phone

Da, ştiu, numărul lor este într-o continuă creştere, pentru că se vând din ce în ce mai multe terminale Windows Phone, dar decât să-mi iau un telefon care o să aibă o bază de date generoasă de aplicaţii peste doi ani, mai bine îmi iau unul care are acum toate aplicaţiile de care am nevoie şi peste doi ani, când va trebui să-l schimb, mă îndrept spre sistemul de operare care a strâns aplicaţii în tot acel timp.

N-am înţeles de ce nu vrea să-mi citească mail-urile

Mi-a apărut o eroare chiar în prima zi când am pus mâna pe el. Pe net scrie că dacă închizi şi redeschizi telefonul, eroarea dispare. Aşa a fost, dar n-a ţinut decât câteva ore.

eroare mail windows phone 8

Nu-mi arată procentul bateriei acolo, sus

Ştiu, ăsta e un moft, dar v-am zis de la început că am tendinţa să-l compar cu iOS. În plus, chiar nu-mi place că trebuie să intru în setări ca să văd ce procent de baterie mai am. N-am găsit nicio setare care să mă lase să activez procentajul pentru colţul din dreapta-sus al telefonului.

Nu-mi place cursorul de editat texte

Ştii cum e când scrii un text de pe telefon şi-ţi dai seama că ai pus o literă în plus? Atunci ţii apăsat cu degetul în dreptul literei respective şi aştepţi să-ţi apară un cursor fix în acel loc. La Windows Mobile cursorul ăla apare în partea de sus a ecranului şi trebuie să te chinui puţin ca să-l pui unde vrei tu. Sau îţi trebuie antrenament.

Nu-mi place că se actualizează greu aplicaţiile

N-am înţeles exact de ce, dar cu WiFi-ul deschis mereu, primeam notificările de pe Facebook abia la vreo 10 – 15 minute după ce ele veneau. Nu mai spun că dacă voiam să discut cu cineva pe chat, până îmi apărea ce zice el, preferam să-l sun.

Ce-mi place la Nokia Lumia 1020

Anumite părţi din Sistemul de operare

Design-ul de la Windows Phone 8 mi se pare grozav şi uşor de înţeles. Nu mai spun că se mişcă impecabil. Îmi place că atunci când scrii un text, pune singur diacritice. Îmi place că atunci când introduci o parolă, butonul de „Trimite” apare sub tastatură şi nu eşti nevoit s-o dai tu în jos ca să poţi trimite.

buton de trimitere windows phone 8

Căştile

Căştile de la Nokia Lumia 1020 mi se par grozave. Se aud mult peste cele de la iPhone. Au un sunet echilibrat şi foarte bun calitativ. Cel puţin mie aşa mi s-a părut.

Background-ul când ecranul este blocat

Poţi să-l pui să-ţi ia poze de pe Facebook, Twitter sau de pe Bing. Îmi place că-ţi modifică singur pozele din background şi că le ia de pe reţelele de socializare.

Îmi place tab-ul ăla cu persoane

Îmi place că-ţi adaugă toţi prietenii din toate reţelele de socializare şi că îţi oferă toate informaţiile despre ei. Nu trebuie să-ţi notezi când e ziua unui prieten, că ai deja notat în telefon. Nu mai spun că-ţi arată ultimele lui update-uri din reţelele de socializare.

Ai, într-un singur loc, toate informaţiile pe care le vrei despre prietenii tăi din social media.

Calendarul

Adaugi foarte uşor evenimente în calendar. Şi se sincronizează cu toate celelalte calendare din toate celelalte telefoane aşa cum trebuie, adică instantaneu. Eu folosesc foarte mult Google Calendar, iar pentru mine ăsta chiar e un plus.

HERE Maps

Faptul că ai hărţi pe care le poţi folosi offline contează tare mult pentru mine. Un GPS care n-are nevoie de internet reprezintă întotdeauna un avantaj.

SkyDrive-ul

Urcă automat pozele în SkyDrive, un fel de Google Drive sau Dropbox, doar că-i pentru Windows. Îmi place asta, că nu mai trebuie să-mi mai trimit eu pozele pe mail când vreau să folosesc o fotografie într-un articol sau ceva de genul ăsta.

Concluzii

Nokia Lumia 1020 şi, implicit, Windows Phone 8, cu siguranţă nu sunt făcute pentru mine. Cel puţin nu încă. Dacă nu-s în stare să folosesc aşa cum trebuie camera, am degeaba telefonul ăsta. În plus, vă mai amintiţi discuţia cu cel mai bun sistem de operare? Fix în situaţia asta sunt eu acum, în aia în care mi se pare că Windows Phone 8 şi Nokia Lumia 1020 sunt ok, doar că nu-s făcute pentru ce-mi trebuie şi ce-mi place mie.

2 Comments

  1. dan 4 decembrie 2014
    • Cristian Florea 4 decembrie 2014

Leave a Reply