Cum îți poți da seama dacă datele tale de pe Facebook au fost accesate de Cambridge Analytica

Odată cu lansarea scandalului Cambridge Analytica, Facebook a mai făcut un pas (mic, dar util) spre o rețea socială mai transparentă. Astfel, îți oferă ocazia de a vedea dacă datele tale sau ale prietenilor tăi au fost accesate de Cambridge Analytica.

Iar dacă nu știi despre ce este vorba, îți voi spune eu pe scurt: Cambridge Analytica este o companie care s-a folosit de anumite date obținute cu ajutorul unei aplicații de Facebook pentru a arăta utilizatorilor reclame făcute special pentru ei.

Practic, în funcție de articolele și paginile la care un utilizator dădea Like, Cambridge Analytica știa ce reclame să-i arate ca să-l convingă de un anumit lucru.

Aceste practici l-ar fi ajutat pe Trump să câștige alegerile din SUA și ar fi ajutat la decizia pro-Brexit. Fondatorul Cambridge Analytica spune despre datele pe care le-a cules că din 10 like-uri date de un utilizator pe Facebook îi poate cunoaște gândurile sau afinitățile pentru anumite lucruri mai bine decât un coleg de serviciu. Din 300 de like-uri date de utilizator, poate înțelege felul în care gândește mai bine decât partenerul de viață.

Accesul la datele utilizatorilor se făcea prin intermediul unui quiz. Dacă ai completat acel quiz, ai dat acces și la datele prietenilor tăi, nu doar la datele tale, așa că cei de la Cambridge Analytica au ajuns să aibă informații despre peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook.

După ce a început scandalul, Facebook a încercat să facă niște pași care să protejeze mai bine datele utilizatorilor platformei. În primul rând, dacă ai dat acces anumitor aplicații la contul tău de Facebook și nu ai mai folosit acele aplicații de 3 luni sau mai mult, li s-a revocat automat accesul la datele tale. Totodată, poți verifica foarte ușor ce aplicații au acces la contul tău și la fel de ușor le poți bloca accesul la cont. Am scris mai multe despre asta aici.

Dar cum îți poți da seama dacă datele tale de pe Facebook au fost accesate de Cambridge Analytica?

Destul de simplu, pentru că cei de la Facebook au lansat o pagină în Help Center-ul lor care îți spune dacă datele tale au ajuns la Cambridge Analytica sau nu. Poți accesa această pagină aici. Dacă nu ești logat pe Facebook în momentul în care o accesezi, nu-ți va putea spune dacă informațiile tale au ajuns la Cambridge Analytica sau nu, așa că ar trebui să fii logat.

Altă variantă ar fi să intri tu direct în Help Center. Poți face asta de pe desktop, apăsând pe butonul cu semnul întrebării (?) din colțul din dreapta sus, apoi scriind în căsuța de căutarea „Cambridge”. Sau de pe telefon, mergând în setările de la Facebook – Ajutor și asistență – Centrul de ajutor, apoi căutând în căsuța de căutare cuvântul „Cambridge”.

cum iti poti da seama daca datele tale au fost accesate de cambridge analytica

Leave a Reply