Cum transformi o carte ePub într-una pregătită pentru Kindle

Dacă ai Kindle și dacă ai încercat să-ți cumperi o carte în format eBook dintr-un magazin online din România, înseamnă că ai primit deja pe mail un fișier pe care nu se potrivește pentru Kindle-ul tău. Pe Kindle poți urca fișiere .mobi, dar nu acceptă sub nicio formă fișiere .epub, așa că hai să vezi cum tranformi un fișier .epub într-unul pregătit pentru Kindle.

Pasul unu în toată joaca asta e să ajungi la fișierul .epub, pentru că în momentul în care primești cartea de la magazinul online de la care ai cumpărat-o, ea vine într-un fișier cu extensia .acsm. Acest fișier poate fi accesat folosind Adobe Digital Editions, un soft făcut de Adobe, disponibil atât pentru macOS, cât și pentru Windows. Softul e gratuit, iar după ce îl instalezi vei fi nevoit să-ți creezi și un cont Adobe sau să te loghezi într-unul existent, dacă ai deja.

După ce ai instalat softul, deschide fișierul .acsm folosind Adobe Digital Editions. Ți se va deschide cartea ca și cum ai dori s-o citești acum, dar apasă pe butonul Library din partea stângă-sus. Pasul următor e să dai click dreapta pe carte și să apeși pe Show File in Finder (sau Show File in Explorer, dacă folosești Windows), ca în fotografia de mai jos.

Cum transformi o carte ePub in Kindle - adobe digital editions

Acum ți se va deschide o fereastră cu toate fișierele descărcate împreună cu cartea ta. Te interesează fișierul .epub de-acolo, pe care ar trebui să-l copiezi pe Desktop sau într-un loc ușor de identificat.

Cum transformi o carte ePub in Kindle - adobe digital editions

Acum ai cartea în format .epub, doar că trebuie s-o transferi pe Kinde în format .mobi, caz în care intră în schemă un nou program, numit calibre. Calibre este și el un program gratuit care te ajută, de această dată, să transformi orice tip de fișier într-unul de tip .mobi. Calibre îți va fi util și dacă vrei să transformi fișiere .pdf sau .doc în .mobi, dar acum avem altă treabă cu el.

Deschide calibre, adaugă cartea folosind butonul Adaugă cărți, apoi convertește-o folosind butonul Convertește cărți, ca în fotografia de mai jos.

Cum transformi o carte ePub in Kindle - calibre

Ai grijă ca formatul de export de la convertire să fie MOBI. Îl poți alege din partea dreaptă-sus.

Cum transformi o carte ePub in Kindle - calibre

După ce ai dat Ok, a început conversia cărții. În colțul din dreapta-jos poți vedea statusul conversiei. Dacă dai click pe „Sarcini”, poți vedea cât mai ai de așteptat până la finalizarea acestui proces.

Pasul următor este să folosești meniul din stânga și să mergi la Formate – MOBI. Ți se va afișa o listă în care vei regăsi cartea pe care tocmai ai convertit-o, iar dacă dai click dreapta pe ea o poți salva în laptop sau o poți trimite direct pe Kindle.

Cum transformi o carte ePub in Kindle - calibre

În cazul în care calibre îți spune că nu a putut converti cartea din cauza unei protecții DRM, mai sunt câțiva pași de făcut. Altfel spus, ar trebui să instalezi un plugin pentru calibre care să poată șterge acea protecție.

Pluginul se numește DeDRM și poate fi descărcat de aici. Vei descărca acel fișier .zip, apoi îl vei dezarhiva. Următorul pas e să deschizi Calibre și să mergi la Preferințe – Extensii (sau Preferences – Plugins, dacă ai Calibre în engleză). După ce s-a deschis pagina cu extensii, trebuie să încarci acolo pluginul pe care tocmai l-ai descărcat. Poți face asta folosind butonul „Încarcă extensii din fișiere” (Load plugin from file). În fereastra nou deschisă, accesează fișierul cu conținutul dezarhivat și mergi în folderul DeDRM_calibre_plugin. De acolo vei selecta DeDRM_plugin.zip.

Apoi salvezi modificările, închizi Calibre, iar când îl deschizi din nou ar trebui să poți converti cartea fără niciun fel de problemă.

Asta-i tot. 👍🏼

Tags:

6 Comments

  1. Ionuț Staicu 23 octombrie 2018
    • Cristian Florea 23 octombrie 2018
    • The Gadgetist 23 octombrie 2018
  2. Vlad D. 25 octombrie 2018
  3. Sorina 8 ianuarie 2023

Leave a Reply