Google Photos nu va mai fi nelimitat și gratuit din 2021

Am recomandat de multe ori Google Photos ca soluție de backup a fotografiilor, atât aici, pe blog, cât și în vlog. În continuare mi se pare una dintre cele mai bune metode de a-ți ține fotografiile în cloud, ca să nu-ți mai ocupe spațiu aiurea pe laptop, în telefon sau în HDD-uri externe.

Unul dintre principalele avantaje ale lui Google Photos, pe lângă faptul că îl puteai instala pe orice device și funcționa pur și simplu, era faptul că totul era gratuit. Dacă nu doreai să urci pozele la claritate full (adică poze de 8 MB – 10 MB) și îi lăsai pe ei să ți le optimizeze puțin, puteai încărca fotografii nelimitate în contul tău de Google Photos.

Partea cu optimizarea nu era un impediment, în sensul că nu erau diferențe sesizabile între fotografia originală și cea optimizată, deci putem spune că Google Photos era cea mai la îndemână metodă de a stoca fotografiile și clipurile video în cloud.

Eu încarc acolo toate fotografiile pe care le fac, inclusiv fotografiile vechi, pe care le salvasem pe niște stick-uri USB.

Ei bine, așa cum ziceam și în titlu, se schimbă puțin regulile jocului, pentru că Google a anunțat că începând cu 1 iunie 2021 serviciul nu va mai fi 100% nelimitat și gratuit.

Ce schimbări se produc

În primul rând, e bine de știut că toate fotografiile pe care le urci pe Google Photos înainte de 1 iunie 2021 vor rămâne acolo fără a necesita costuri suplimentare din partea ta.

După data de 1 iunie 2021, fotografiile pe care le urci în Google Photos vor ocupa spațiu în Drive așa cum ocupă ele și în laptopul tău. Deci dacă încarci 100 fotografii de câte 700 kb, se vor umple 70 MB din spațiul tău de Google Drive.

În mod normal, Google îți oferă un spațiu de stocare de 15 GB, care se împarte între Gmail, Google Drive și, din 2021, Google Photos. Deci dacă tu nu folosești deloc Gmail-ul și spațiul din Google Drive, vei avea 15 GB la dispoziție doar pentru fotografii, în mod gratuit.

Dacă depășești cei 15 GB va trebui să plătești un abonament lunar (sau anual) pentru a mări spațiul disponibil.

Cât costă?

În imaginea de mai jos poți vedea cât costă spațiul de stocare suplimentar:

Google Photos nu va mai fi nelimitat și gratuit din 2021

După cum vezi, eu am activ abonamentul de 100 GB, care costă 100 de lei pe an. Dintre cei 100 GB, am ocupat aproape 80 GB în momentul de față, dintre care 62 ocupă doar Gmail. 😁 Probabil anul viitor voi face upgrade la pachetul de 200 GB, ca să am spațiu destul de manevră.

Dar cum te ajută Google să optimizezi spațiul disponibil?

Ei bine, lucrează constant la a te ajuta să mai ștergi din fotografiile de care nu ai nevoie. Spre exemplu, au o funcție care îți permite să selectezi toate documentele fotografiate și toate print screen-urile și să decizi dacă vrei să le ștergi, în cazul în care nu-ți mai trebuie.

Au mai dezvoltat o funcție care îți permite să alegi toate fotografiile blurate, care au ieșit greșit, ca să le poți șterge cu doar câteva click-uri.

Mai mult, pe baza numărului de fotografii pe care le urci acolo, îți poate face o estimare a activității ca să-ți spună în cât timp vei umple tot spațiul disponibil, să știi și tu cam când ar trebui să faci upgrade, să nu te ia lucrul ăsta prin surprindere. În cazul contului meu, zice că un an de zile pot sta liniștit, la nivelul la care încarc eu fotografii. 😁

Google Photos nu va mai fi nelimitat și gratuit din 2021

Poți verifica în cât timp se termină spațiul la tine dând click aici.

Cum mi se par mie anunțurile

Sincer, mă așteptam ca la un moment dat să se întâmple asta. Nimic nu e gratuit în lumea asta și oricât profit ar face Google din toate activitățile sale, trebuie să ne gândim la faptul că e un business, nu un centru de donații, așa că nu poate oferi gratuit spațiu nelimitat pentru oricine îi calcă pragul.

Oricum ai 15 GB la dispoziție pentru a ține fotografiile, ceea ce pentru multă lume e de-ajuns, iar upgrade-ul e destul de ieftin, la 100 de lei pe an. 😁

Eu voi folosi în continuare serviciile lor, pentru că e cel mai bun mod de a-mi sincroniza fotografiile între device-uri (atât cele de la Apple, cât și cele cu Android). În plus, a devenit o obișnuință să urc acolo toate fotografiile și mi-e simplu să fac asta.

Google Photos nu va mai fi nelimitat și gratuit din 2021
Tags:

2 Comments

  1. Dan 12 noiembrie 2020

Leave a Reply