Cum și de ce să trimiți mailuri confidențiale în Gmail

Nu știu dacă ți-am mai spus, dar eu citesc descrierile tuturor aplicațiilor care cer update pe telefonul meu. Fac asta pentru că vreau să știu când aplicațiile instalate introduc funcții noi de care m-aș putea folosi.

Ei bine, așa mi s-a întâmplat și cu aplicația Gmail, care a cerut o actualizare zilele trecute și care avea următoarea descriere:

Cum și de ce să trimiți mailuri confidențiale în Gmail 1 | Cristian Florea

Și așa mi-am dat seama că opțiunea asta ar putea fi chiar utilă. Apoi am văzut că ea este deja activată pe varianta desktop a Gmailului și am și testat-o cu colegii de birou acum.

Ce se întâmplă dacă trimiți un mail confidențial

Așa cum scrie și în fotografia de mai sus, mailul confidențial e un mail care nu poate fi forwardat, copiat, downloadat sau imprimat. Mai mult, e un mail pentru care setezi un timp de valabilitate, iar după ce trece acel timp, destinatarii nu mai au acces la conținutul acelui mail. Adică îl pot deschide, dar nu mai apare conținutul notat în mail.

Cum trimiți un mail confidențial în Gmail

Pe laptop e destul de simplu: în momentul în care scrii un mail, o să vezi că în partea de jos a boxului de compunere a mailului găsești un lacăt, ca în imaginea de mai jos.

Cum și de ce să trimiți mailuri confidențiale în Gmail

Dacă dai click pe acel lacăt ți se va cere să setezi perioada de valabilitate a mailului, dar și modul în care vrei ca destinatarul să primească o parolă.

Partea cu parola funcționează în felul următor: dacă persoana care primește mailul nu are adresă de Gmail, Google îi va trimite un cod pe care trebuie să-l folosească pentru a accesa mailul.

Și ai două opțiuni aici:

  • parolă trimisă pe mail, caz în care destinatarul va primi două mailuri: unul cu ce ai vrut tu să-i transmiți și încă unul cu parola de la Google. Nu-l poate deschide pe cel de la tine fără să introducă parola.
  • parolă trimisă prin SMS, caz în care va trebui să introduci într-un pas ulterior numărul de telefon al destinatarului, ca să-i trimită Google un SMS cu parola.

Bineînțeles, cel mai simplu ar fi ca destinatarul să aibă adresă de Gmail și să nu aibă nevoie de nicio parolă pentru a-l deschide. 😁

Cât despre perioada de expirare a mailului, partea faină e că poți oricând să retragi accesul de la mail destinatarilor sau poți aștepta să treacă timpul setat de tine acolo. Ei încă vor avea mailul în Inbox, dar când vor da click pe el le va apărea un mesaj care le va spune că nu au acces la informațiile din mail.

Dacă vrei să trimiți un mail confidențial de pe smartphone, ai opțiunea ascunsă în spatele celor 3 puncte din colțul din dreapta-sus, ca în fotografia de mai jos.

Cum și de ce să trimiți mailuri confidențiale în Gmail

De ce ai trimite un mail confidențial din Gmail

Ei bine, cred că funcția e utilă dacă vrei să trimiți o parolă cuiva. Sau dacă vrei să trimiți datele unui card unei agenții pentru a introduce cardul în contul de Facebook Ads ori Google Ads și vrei să controlezi acele informații.

Adică după ce au fost folosite informațiile de către destinatar, să le ștergi din Inboxul lui ca să te asiguri că nu mai ajung la altcineva și că nu le mai poate vedea altădată.

Cu siguranță nu e o opțiune fără de care să nu poți trăi, dar e bine să știi că există în cazul în care o găsești utilă. 😁

Tags:

6 Comments

  1. Ana Marin 20 august 2019
  2. Madalina 2 septembrie 2019
  3. Nuțu 4 octombrie 2019

Leave a Reply