Proiectul #casastiti se lansează și în format video
3 curiozități despre București
De Black Mirror poate ai mai auzit. Dacă nu, îți zic eu. Pe scurt, este un serial pe care-l găsești pe Netflix. Sunt patru sezone care conțin între 3 și 6 episoade fiecare. Aceste 4 sezoane arată diverse scenarii în cadrul cărora, din cauza tehnologiei, se întâmplă chestii nasoale cu populația. Practic, fiecare episod din primele 4 sezoane duce la extrem o descoperire tehnologică și arată cum reușește ea să facă mai mult rău oamenilor decât bine.
Am încercat să văd aceste sezone, dar după 3 m-am oprit pentru că, oricât de mult aș fi fan de tehnologie și aș vrea să văd cum va arăta lumea în viitor, mi s-a luat la un moment dat de atâtea finaluri tragice.
Ei bine, sub umbrela Black Mirror a apărut un nou film acum două zile. Filmul se numește Bandersnatch și, spre bucuria tuturor, nu e nevoie să știi ce s-a întâmplat în primele 4 sezoane din Black Mirror ca să te poți uita la el.
Bandersnatch este primul film interactiv de pe Netflix
Este un film în care ești întrebat din când în când ce-ți dorești să facă personajul principal. Iar el fix aia face. Practic, ai puterea de a decide în ce direcție ar fi bine să continue filmul. :D
M-am uitat și eu aseară la el și mi se pare un prim pas foarte important spre ceea ce vor reprezenta filmele viitorului. Poate peste câțiva ani o să mergem la cinema și o să fim întrebați cum vrem să continue filmul, iar ce alege majoritatea din sală se va întâmpla.
Până la urmă, trăim într-o lume în care oamenii au din ce în ce mai puțină răbdare și în care trebuie să vii cu ceva cu totul diferit pentru a le putea capta atenția. Iar Bandersnatch fix asta face.
Ca producție cinematografică, n-aș putea spune că scenariul m-a dat pe spate. Este povestea unui tânăr care, în 1984, încearcă să facă un joc pentru PC și întâmpină tot felul de probleme, iar tu decizi cum să treacă peste ele. Cu toate astea, cred că merită să vezi Bandersnatch pentru a experimenta cum e să fii parte dintr-un film. În același timp, vei putea compara acest film cu alte producții care vor apărea în următorii ani și în cadrul cărora vei decide tu scenariu. Ia-o ca pe un studiu de caz, dacă vrei.
Amintesc aici și faptul că ideea de a-l lăsa pe utilizator să aleagă o continuare nu este nouă. A apărut în advertising acum câțiva ani, când puteai decide cum să continue anumite reclame de pe YouTube. Chiar și în topul celor mai vizualizate reclame de pe YouTube din 2018 se află o astfel de reclamă, pe locul 10.
Revenind la Bandersnatch, după ce îl vezi, după ce încerci mai multe variante de final, poți arunca o privire peste acest articol, care explică absolut toate finalurile filmului. În același timp, au apărut deja și câteva diagrame desenate de utilizatori de pe internet din toată lumea care arată ce se va întâmpla în film în funcție de răspunsul pe care-l alegi.
Nu în ultimul rând, se discută intens pe Twitter despre Bandersnatch. De când am început să scriu acest articol și până acum au mai fost publicate 175 de tweet-uri pe tema filmului. Deci ai cu cine să dezbați despre asta. :D