„Tu o să fii un jurnalist foarte bun”. Eu nu cred.

jurnalismMultă lume are tendinţa să-mi spună că datorită activităţii mele de pe blog, am toate şansele ca în viitor să fiu un jurnalist foarte bun. Şi, sincer să fiu, cred că majoritatea bloggerilor primesc remarci de genul ăsta.

Eu nu cred că, dacă mi-aş dori să fiu vreodată jurnalist, aş fi unul prea bun, iar explicaţiile sunt destul de simple.

1. Pe blog poţi scrie cum vrei.

Dacă ţie, ca blogger, îţi vine să aberezi în 300 de cuvinte, poţi face asta. Jurnalismul impune nişte tipare cu care eu nu-s obişnuit şi, pentru moment, nici nu ştiu dacă aş vrea să fiu.

2. În jurnalism, un articol scris de tine, nu-i tocmai al tău.

Jurnalismul impune şi ceva intervenţii ale colegilor înainte ca materialul scris de tine să fie publicat. Nu spun că-i ceva rău în asta, dar mie îmi place ca părerea mea să fie doar a mea şi să fie exprimată aşa cum vreau eu.

3. Există jurnalist care să nu fie nevoit să scrie după cum i se dictează?

Iar aici nu vorbesc de tiparele jurnalistului, ci de preferinţele (politice, dar nu neapărat) ziarului sau ale revistei pentru care scrii, lucruri pe care ţi le impun şi ţie.

Bine, spun chestiile astea din punctul de vedere al unuia care nu a încercat niciodată jurnalismul, dar după cum se poate vedea din afară, meseria de jurnalism n-ar fi una care să-mi convină. Blogging-ul e mult, mult mai frumos.

Dar dacă aveţi voi altă părere, o aştept. :)

Tags:

6 Comments

  1. Ana- 28 august 2012
    • Cristian Florea 28 august 2012
  2. Alex Mihăileanu 28 august 2012
    • Cristian Florea 28 august 2012
  3. Tematoru Nicu 28 august 2012
    • Cristian Florea 29 august 2012

Leave a Reply