Cu cine mă văd în Tulcea la Rowmania Fest 2013?
Dacă stăm mai mult online reuşim să nu mai fim singuri?
Sunt nişte reguli de bun simţ pe care ar fi bine să le respecţi atunci când mergi să faci mişcare pe stadion. M-am gândit să le notez aici pentru că unii, de cele mai multe ori, nici nu se gândesc la ele. Iar poate din share în share o să reuşim să educăm cât mai multă lume.
În primul rând, să ştii că te apreciez pentru că mergi să faci mişcare pe stadion. Eşti mult mai cool decât cei care stau numai cu ochii în monitor sau care cred că sportul e bun numai când te uiţi la el. Să revenim, totuşi, la reguli.
1. Când alergi pe pistă, terenul (de fotbal, rugby sau ce-o fi) trebuie să fie mereu în partea ta stângă.
Adică tu să faci curba spre stânga în fiecare turnantă de pe stadion. Nu-i nevoie să ţii minte asta, pentru că majoritatea oamenilor fac asta când se duc pe stadion şi te poţi inspira de la ei, dar e bine să ştii că dacă alergi invers arăţi din start că n-ai nicio treabă cu sportul şi că nici nu prea vrei să înveţi. Pun şi o poză. Nu ca să fac mişto de inteligenţa ta, ci ca să fiu sigur că s-a înţeles ce explic eu aici.
2. Încearcă să laşi primul culoar liber.
Aşa cum vezi în poza de mai jos, culoarele sunt numerotate. Dacă alergi pe o pistă pe care nu sunt trasate linii şi nu sunt numerotate culoarele, să ştii că fiecare alergător îşi formează un culoar imaginar acolo, fix lângă teren.
De ce să laşi liber primul culoar? Pentru că pe acolo aleargă de obicei cei care fac antrenamente intense. Ei nu trebuie să stea să te ocolească pe tine dacă vor să scoată un anumit timp la o alergare susţinută pe o distanţă impusă. Dacă nu faci performanţă şi nu te baţi cu niciun cronometru, lasă primul culoar liber pentru cei care fac asta. E bine să ne respectăm dacă tot suntem sportivi amândoi.
3. Dacă te opreşti din alergat, lasă mai multe culoare libere.
Pe acelaşi principiu de la punctul doi, dacă te-ai oprit din alergat şi te-ai hotărât să mai mergi câteva ture de teren, încearcă se te duci cât mai mult spre exteriorul pistei, ca să nu le strici ritmul celor care încă mai pot alerga şi aleg culoarele doi şi trei ca să facă asta. La fel, hai să ne respectăm dacă tot suntem sportivi amândoi.
4. Nu merge cu bicicleta pe pistă.
Niciodată. Şi în nicio circumstanţă. Pista e făcută pentru alergători, nu pentru biciclişti. Poţi să mă loveşti când pedalezi pe pistă. Sau să mă încurci. Sau, dacă pista e de zgură, ridici praful şi mă obligi să-l inhalez. Plimbă-te pe bicicletă prin parc sau pe străzi, dar niciodată pe pista de atletism de pe stadion.
5. Asigură-te că nu încurci pe nimeni pe teren
Ştiu că unii folosesc stadionul în loc de parc. Adică vin cu copiii şi se plimbă pe-acolo, se aşază pe câte-o pătură pe iarbă şi, cel mult, aleargă vreo două ture. Asigură-te că pătura nu este aşezată într-un loc în care se aleargă. Unii oameni mai aleargă şi pe iarbă, nu doar pe pistă. Vezi să nu-i încurci.
Atât am avut de zis. Nu-i greu să respecţi aceste 5 reguli. De fapt, probabil faci asta deja. Dacă mai are cineva ceva de adăugat, chiar mi-ar plăcea să completăm lista.
14 Comments
La noi toţi aleargă pe primul culoar, dacă faci un antrenament mai intens trebuie să-i ocoleşti…”Regulile” astea trebuie puse la intrare!
Eu, când merg pe stadion, le mai explic cum e bine să faci şi cum nu. Iar unii observ că ţin cont de sfaturile mele.
Eu si un prietean mergeam pe stadion sa alerg pentru ca alergau niste colege. Noi ne uitam cu o bere in mana si nu incurcam pe nimeni.
Nu-i frumos să le faceţi oamenilor poftă de bere pe stadion, dar măcar nu încurcaţi pe nimeni. :))
Ultima regulă ar trebui generalizată:
„Asigură-te că nu deranjezi pe nimeni”.
Și poți să aplici regula asta la absolut orice faci, nu numai la sport
Bună completare!
Cristi, voiam sa te intreb tu unde te duci sa alergi pe stadion (in Bucuresti?) si daca eu ca amator – deci fara sa ma legitimez la un club – as avea optiuni de a practica atletismul (macar partea de alergat/sarituri)?
În Bucureşti am alergat prin parcuri până acum şi pe străzi. Pe stadion n-am încercat pentru că am stat într-o zonă care nu-mi oferea o pistă in zonă.
Oricum, din câte ştiu eu are voie oricine să intre şi să alerge sau să sară la groapa cu nisip pe Stadionul Iolanda Balaş (pe care se desfăşoară de obicei campionatele naţionale de atletism).
Pe Iolanda Balas (sau Tineretului) alerg de asta-iarna. Acu’ vreo trei luni m-a intrebat un domn de acolo daca am abonament. Am ramas putin interzis. Mi-a spus ca e 90 de lei pe luna, ca ai acces la dusuri, etc. Am zis sa nu fiu eu Gica Contra si mi-am facut abonament, dar daca te duci la o ora foarte matinala nu te intreaba nimeni nimic. Cel putin pe mine nu m-a luat nimeni la intrebari timp de vreo 6 luni… :D
Stiu ca pe stadionul de atletism de langa Stadionul National e gratuit dupa o anumita ora (dar nu am idee exact care). Cel putin asa mi-a spus un prieten care alerga acolo.
Nu ştiam. Mersi de info!
Mi-ar placea ca pe terenul de sport sa nu se fumeze, din pacate am vazut chiar antrenori care fumeaza. Ce exemplu sa dea ei mai departe? Nici cu alcoolul nu sunt de acord.
Bună completare cu fumatul! Mersi!
As adauga eu una! barbatii sa nu mai scuipe pe pista de alergare!!!!
Da, da, bună completare. Mersi!