*Acest articol conţine termeni care ţi-ar putea fi străini. O parte dintre ei au fost explicaţi aici.
De când a introdus Google rezultatele de pe Twitter în căutări, tot mai multe persoane relativ prezente în online, sau firme care vor să-şi facă apariţia pe internet, s-au trezit cu un cont pe minunata platformă de micro-blogging.
Ce va urma, nu ştiu, însă am testat personal aceste rezultate în timp real cum le numesc unii şi pot spune că-mi place ideea şi că prinde. Când cauţi informaţii despre un artist spre exemplu, de ce să-ţi apară ca prim rezultat o ştire veche, de pe un site cu foarte mult trust şi PR, când îţi poate apărea un Tweet cu o ştire dată în ziua respectivă (sau chiar cu câteva minute înainte ca tu să cauţi)?
Tind să cred că acesta este doar începutul şi că va fi doar o chestiune de timp până când Google va introduce în căutări şi update-uri de pe Facebook, sau va băga în motorul de imagini, în prim plan, rezultate din albumele conturilor de Facebook. Luând exemplul cu artistul, probabil preferi să vezi imagini din ultimul său album de pe Facebook, decât vreo poză de acum 10 ani făcută de nu-ştiu-ce jurnalist.
Aşadar, poate Social Media să fie o ramură a termenului SEO?
Din punctul meu de vedere, poate. Tu, ca firmă de, să zicem, instalaţii, dacă vrei să faci SEO serios fără a băga în seamă socializarea, s-ar putea să te trezeşti învins de concurenţă doar pentru că ei au plătit pe cineva care să se ocupe de această metodă de promovare. Cu toate că tu eşti o firmă mai bună, cu un site mult mai bine pus la punct şi cu cineva care se ocupă de tot ce înseamnă SEO, mai puţin socializare.
Dacă mă înscriu pe Twitter şi trimit link-uri spre site-ul meu e de ajuns?
Nu, nu este. Trebuie să creezi buzz, să primeşti RT-uri, să ai mulţi followeri şi să câştigi puţină notorietate în Social Media. Să-ţi faci un cont pe Twitter şi să ataşezi feed-ul blogului la el este foarte simplu, dar să interacţionezi cu lumea necesită timp şi implicare. Google, cu rezultatele pe care le afişează, nu caută conturi din care pleacă 100 de tweet-uri cu 100 de link-uri spre acelaşi site. Google caută socializare, iar tu nu pare că faci asta.
Deci fără Twitter, SEO nu înseamnă nimic?
N-am spus asta. Twitter pare să fie acum un tool important pentru rezultatele de scurtă durată din motoarele de căutare, dar asta nu înseamnă ca un cont pe Twitter te poate scuti de celelalte metode SEO. Totodată, un tweet scris acum 2 săptămâni, oricâţi followeri ai avea tu şi RT-uri, nu mai contează pentru Google, pentru că nu mai este de actualitate.
Twitter-ul, adunat cu celelalte metode SEO, ar trebui să te ajute să-ţi construieşti un site puternic, dar asta nu înseamnă că fără el, cuvântul SEO n-are logică.
Ca o concluzie, când cineva te invită să te înscrii pe Twitter, nu te gândi doar la timpul pe care-l pierzi trimiţând update-uri, fii puţin atent şi la promovarea blogului tău, că şi ea contează.
SEO inseamna promovare in motoarele de cautare – acel serviciu web care te ajuta sa ajungi in prima pagina din Goagle. Exista o lista intreaga de termeni cu ajutorul carora se analizeaza avantajele acelei pozitii – termeni care nu apartin SEO.
Da, retelele sociale ajuta la SEO, dar rezultatul final e sub asteptari. Cel putin deocamdata.
rezultatul final nu stiu cat de mult merita sa fie luat in calcul, dar daca ai, spre exemplu, un site despre citate, iar tu bagi mai multe update-uri pe zi in contul tau de twitter cu hashtag-ul #citate, sau orice hashtag care te ajuta, iar omu’ cauta pe Google citate (ca na, i se nazare lui sa se cultive putin) si te gaseste pe tine, ca pe hashtag-ul ala, tu esti şăfu. Te găseşte azi, te gaseste maine, te gaseste in fiecare zi in care ai timp de update-uri pe twitter.
Asta conteaza. Iti cresc vizitatorii, poate iti creste si trust-ul, nr de RT-uri, oamenii te descopera, iti baga link-uri in blogroll-ul lor, apoi te trezesti cu un SEO de nu stii ce-i cu tine pornit numai de la un simplu cont de twitter.
Bineinteles, ceea ce-am spus eu este foarte usor de zis. De aplicat, nu stiu cum o fi, dar imposibil nu e.
am observat si eu ca in ultima perioada de timp google tine foarte mult cont de aceste retele de socializare iar site-urile care au continut fix sau foarte rar actualizat nu mai conteaza asa de mult..
Salut! Multumesc pt ca te-ai oprit pe-aici. Intr-adevar, site-urile cu continut adaugat foarte rar nu prea sunt bagate in seama, iar cele cu continut fix nu sunt bagate in seama aproape deloc. Totusi, cele actualizate constant continua sa fie indexate foarte bine.
rezultatul final e important pentru cei care isi monetizeaza site-ul
No, si eu am mai invitat lumea pe twitter pentru că pe mine twitter m-a captat, găsesc oameni faini cu care poți comunica de la istanță, fără măcar să-i cunoști personal și în plus, mă ajută în aducerea de oameni pe bloguri, iar asta-i foarte important.
Așadar, dacă cineva vrea să se răspândească mai mult decât înseamnă blogul său, recomand cu drag și căldură twitter.
multumesc pentru ca-mi sustii punctul de vedere! ma bucur ca articolul a fost inteles si ca nu-s singurul cu parerea asta
Nu reusesc sa ma conving sa-mi fac cont de twitter!
te-ar ajuta mai mult decat spamul prin comentarii. si ti-o zic foarte sincer
Social Media este d emult o ramura dpdv SEO de mult timp . Dar nu cu twitetr cum zici tu , ci cu alte site-uri de genul stumbleupon , facebook etc …
Twitter-ul e demodat de mult timp .
demodat, dar inca mai tine. cat despre altele, pt ro nu prea se aplica, dar pentru lb. engleza e alta treaba. Am descoperit puterea stumbleupon fara sa vreau. acum ma chinui sa-mi dau seama cum sa fac rost de mai multi followeri si, implicit, materialele mele sa se adreseze mai multor persoane
In ro mai tine , ca inafara lumea o arde lejereanu pe stumbleupon si pe alte site-uri unde gasesti si altceva interesant de facut inafara de a da tot felul de twet-uri :)
Interesant articolul tau
multumesc!