Care-i faza cu CAPTCHA?

CAPTCHA este metoda pe care-o folosesc foarte mulţi pentru a opri spam-ul. Afişează o imagine cu nişte litere, cifre, sau litere şi cifre, şi-ţi oferă un câmp numai al tău pe care trebuie să-l completezi cu ceea ce vezi scris în imaginea respectivă.

Este o metodă bună anti-spam, dar unii o folosesc atât de prost, încât devine o metodă bună şi pentru a-ţi opri 90% din comentariile de calitate de pe blog.

Nu înţeleg de ce literele sau cifrele din imagini trebuie să fie întoarse, suprapuse, sau aproape şterse. De ce nu putem avea un cod scris normal, pe care să-l copiem fără să ne chiorâm la el? De ce nu putem avea o operaţie matematică uşoară, pe care s-o rezolvăm în câteva sutimi de secundă? De ce n-avem un pătrăţel colorat, noi fiind nevoiţi să scriem culoarea pe care-o vedem acolo? De ce n-avem o poză cu un animal, noi fiind nevoiţi să scriem ce animal e ăla? De ce nu avem o poză cu o componentă de calculator, iar noi să trebuiască să scriem ce componentă este?

De ce trebuie să mă chinui eu să înţeleg multitudinea aia de litere, când pot să mă duc frumuşel şi să comentez pe alt blog?

P.S.: Akismet-ul încă mai există şi-şi face treaba fără greş.

Lasă un comentariu

31 comentarii

 • i4ever 22 Feb 2011, ora 20:17

  Akismet mai greseste ( lasa spam-uri/trateaza ca spam comentariile ce nu sunt) , dar tot nu renunt la el, chiar daca primesc ~300 mesaje spam pe zi pe care le retine.

  • Florea Cristian 23 Feb 2011, ora 07:32

   exact! de ce ai renunta la un serviciu bun, pe unul care enerveaza comentatorii?

 • danbrasov 22 Feb 2011, ora 23:30

  De acord cu tine, dar eu am o problema : urasc CAPTCHA sub orice forma ! Askimet isi face treaba chiar daca mai arunci cate o privire inainte de a sterge mesajele de tip spam.

  • Florea Cristian 23 Feb 2011, ora 07:33

   si de ce nu inteleg cu totii asta? de ce ne chinuie pe noi (si blogurile lor), in loc sa ramana la Akismet?

 • raducu 23 Feb 2011, ora 00:52

  Pentru ca spambotii au evoluat ?

 • Vali D 23 Feb 2011, ora 07:45

  Pe mine nu ma ajuta niciunul dintre pluginuri. Nici nu am gasit un plugin care sa opreasca toata comentariile spam. De aceea aprob manual toate comentariile.
  Totusi, cred ca mai bun e aksimet-ul. Nici el nu-si prea face treaba, sau cel putin, nu stiu eu sa-l setez. Cat despre captcha, nu mi-a oprit niciodata un mesaj spam.

  • Florea Cristian 23 Feb 2011, ora 14:22

   akismet invata din mers. daca primesti un comentariu spam care a ajuns in moderare, ii dai „mark as spam”. iar akismet retine asta. oricum primul comentariu al unuia trebuie aprobat (asa am eu setat), deci nu ajunge nimic pe blog fara sa dau eu voie.

   akismet face doar ca acele comentarii de la boti, sa se duca in spam direct, fara sa iti mai apara tie in pagina de comentarii care trebuiesc aprobate

   • Vali D 25 Feb 2011, ora 07:36

    Ok.
    Dar chestia e ca acum au facut astia niste softuri care trec si de captcha. Nu mai e mult pana ‘doboara’ si akismet-ul.
    Be careful.

   • Florea Cristian 25 Feb 2011, ora 10:01

    atat timp cat akismet-ul este upatat frecvent, nu cred ca poate fi doborat. in plus, din moment ce primul comentariu al unuia trebuia aprobat inainte sa fie publicat, inseamna ca nimic nu trece pana nu-i dau eu approve

 • Perfu 23 Feb 2011, ora 09:55

  Botii de spam trec peste orice sistem Captcha integrat pe un site . Degeaba isi pun unii sute de pluginuri de tip Cptcha pentru ca nu scapa si nu vor scapa deloc de spam pentru ca Xrumer si celelalte tooluri de spam nu trec cu foarte mare usurinta peste un cod Captcha . Dar daca unii blogeri prefera sa ne streseze nu este vina noastra ca ei nu vor vizitatori , e vina lor ca nu-i duce bibilica :D

  • Florea Cristian 23 Feb 2011, ora 14:23

   e o chestie logica. ei nu-si dau seama ca e mai greu sa lasi comentarii cu captcha si ca tot primesti comentarii spam, fie ca-l ai, fie ca nu?

 • piese auto 23 Feb 2011, ora 10:37

  si captcha e rahat ….. mai bine fara … acum 10 ani nu exiat asa ceva si se flooda la greu

  • Florea Cristian 23 Feb 2011, ora 14:24

   acum 10 ani stiau mai putini cum se face spam la greu. acum e alta treaba. captcha e de rahat, dar akismet nu

 • danbrasov 23 Feb 2011, ora 10:48

  Hai sa mai spunem un adevar : unii nici macar nu stiu ce-i CAPTCHA. Habar nu au ca e plugin, habar nu au cum sa il dezactiveze sau cum sa il configureze.

  • Florea Cristian 23 Feb 2011, ora 14:25

   da, dar daca tot vezi ca-ti apare o imagine acolo care face comentatorii sa-si lase parerile mai greu, nu-ti vine sa investighezi putin problema?

 • Alexa 23 Feb 2011, ora 10:53

  Este teribil,dau tot timpul de coduri scrise ingrozitor pana descifrez dureaza…plus ca daca am gresit ar trebui sa o iau de la 0

  • Florea Cristian 23 Feb 2011, ora 14:45

   unele site-uri iti patreaza celelalte campuri, iar codul este singurul pe care trebuie sa-l rescrii, dar sunt si alea la care trebuie sa completezi din nou aproape tot, alea-s criminale!

 • EroticaXP 23 Feb 2011, ora 15:58

  CAPTCHA e ok la o singura chestie: anti DDOS. E bun sa il pui la o pagina de signup sau la chestii pe care utilizatorii le fac repetitiv ca sa nu iti supraincarce serverul sau baza de date cu requesturi aiurea. In general lumea pe aici are dreptate, este ineficient si cu multe lacune privind aspectul caracterelor. Totusi acum astept sa vad ce va face Google. Daca nu stiati CAPTCHA a fost achizitionat de Google cu intentia de a folosi toate validarile impreuna cu cuvinte din diverse publicatii scrise pe post de OCR human based. Cel putin asta a fost intentia lor declarata, acum sa vedem ce se intampla. Eu unul as fi foarte curios sa vad daca reusesc sa imbine utilul cu placutul, respectiv sa tine spambotii departe si sa digitalizeze material scris insumand milioane de pagini.

  • Florea Cristian 23 Feb 2011, ora 18:35

   au anuntat si-o data la care se vor intampla toate astea, sau au spus doar ca lucreaza la asta?

   • EroticaXP 23 Feb 2011, ora 18:48

    Nu mai tin minte exact. Stiu doar ca ii achitzitionase Google si ca vroiau sa ii foloseasca pe post de human OCR contra serviciului deja obisnuit. Google are un proiect de digitalizare a mai multor carti si informatii scrise dar din ce imi aduc eu aminte nu au dat o data fixa vizavi de cand se va intampla acest lucru.

   • EroticaXP 23 Feb 2011, ora 18:50

    Uite ca am gasit intamplator: http://www.google.com/recaptcha

 • Pavel 23 Feb 2011, ora 15:31

  Nu am suportat şi nici nu voi suporta vreodată captcha. Aş înţelege, ai 2000 de vizitatori, din care 100 spammeri, bon, îţi pui cpatcha, dar că ai 10 spamuri pe zi şi te plângi de spam cum am auzi pe mulţi… Prefer să nu mai comentez blogurile care au captcha.

 • Filip 23 Feb 2011, ora 18:00

  astia cu captcha cred ca o sa-l puna captcha asta in viitor la cum sunt

  http://server251.theory.cs.cmu.edu/cgi-bin/sq-pix

  • Florea Cristian 23 Feb 2011, ora 18:36

   asta e foarte interesant, dar mai trebuie lucrat putin la idee. totusi, imi place cum arata

 • Perfu 23 Feb 2011, ora 18:21

  @Florea Cristian – Momentan ei nu isi dau seama pentru ca nu sunt la curent cu ultimele tooluri in materie de spam . Cand or fii si ei la curent cu ultimele noutati in materie de black hat seo atunci o sa las si eu comentarii pe blogurile lor fara captcha bineinteles :D

 • Marinca C. 25 Feb 2011, ora 20:42

  Nu cred ca CAPTCHA a deranajat pe cineva normal si matur, poate pe copii.

 • SapioIT - Think about it... 16 Mai 2011, ora 09:05

  Da o alternativa la Akismet, nu stiti? Una care sa mearga pe byethost, ca, inca, nu am money pentru domeniu si host paid…

  • Florea Cristian 16 Mai 2011, ora 13:44

   intreaba-i pe ei, sigur au o alternativa, ca nu cred ca esti singurul in situatia asta