Dragă Maramureş, să mă mai primeşti la tine

Dacă ai mai intrat pe-aici proabil ai văzut că Silva are o campanie de promovare a României Pitoreşti, iar eu am fost trimis în Maramureş pentru a vedea locurile şi pentru a-ţi putea spune cum este. Am fost cazat două nopţi la Cota 1000 a Complexului Şuior, un loc aflat la vreo 15km de Baia Mare şi vreo 5 – 6km de Baia Sprie. E o zonă tare liniştită, înconjurată de pădure şi cu nişte mâncăruri atât de bune, că nu-ţi vine să te ridici de la masă nici după ce ai terminat de mâncat. Iar dacă ai puţină condiţie fizică, poţi urca până pe Mogoşa: un drum de vreo oră la pas, care la sfârşit îţi oferă un peisaj care arată cam aşa:

Eu m-am învârtit pe lângă complexul Şuior toată ziua de sâmbătă, iar azi (duminică) am pornit spre Baia Mare ca să vizitez câteva muzee şi apoi să plec şi acasă. Sâmbătă mi-am testat condiţia fizică urcând pe Mogoşa şi cutreierând pădurea preţ de vreo trei ore. În timpul ăsta m-am confruntat cu limacşi albaştri, am fost fugărit de tot felul de gângănii (zburătoare sau nu), am tulburat cu tălpile mele murdare cele mai limpezi râuri, iar la un moment dat chiar credeam că m-am întâlnit cu un animal sălbatic, dar s-a dovedit a fi un bolovan mai ciudat. Apoi am învăţat să desenez, am gustat mâncărurile tradiţionale şi m-am lăsat furat de peisaj, sorbind din când în când câte-o bere, ca relaxarea să fie completă.

În Baia Mare am descoperit nişte oameni extrem de amabili şi săritori. La orice întrebare am avut sau la orice indicaţie am cerut, s-a găsit răspuns. Dacă persoana întrebată nu ştia cum să mă ajute, mă îndruma câte cineva care mă putea ajuta. Apropo de amabilitate, când am intrat în Muzeul de Etnografie, i-am zis domnului de acolo că nu am decât 3 lei mărunt şi că m-aş putea duce să schimb banconta de 50 de lei dacă-mi spune unde. Două bilete de student costau 4 lei, iar el a acceptat să ne lase să vizităm muzeul aşa. Ne-a zis că în zonă nu-i niciun loc de schimbat bani, iar la muzeu mai e deschis doar o jumătate de oră şi că dacă tot am bătut un drum de 12 ore ca să-l vedem, nu ne poate sta un leu în calea fericirii noastre.

Apoi, după ce am vizitat muzeul, ne-a explicat ce ar mai fi de văzut în Baia Mare şi cam pe unde ar trebui să mergem ca să ajungem în acele locuri. A, şi a mai zis că Focşaniul e un oraş tare frumos (că-l vizitase prin anii ’90), moment în care a crescut inima în mine. Printre altele, am mai vizitat Muzeul de Istorie şi Arheologie şi Muzeul Mineralogie.

O altă fază frumoasă s-a întâmplat chiar înainte să plecăm, când am intrat la o pizzerie care avea sala de mese închisă. Ca să ne asigurăm că aşa e, am intrat să întrebăm:

– Nu e deschis la restaurant, aşa e? Faceţi pizza doar la pachet?
– Da, cam aşa e. Dar vreţi neapărat să staţi undeva şi să mâncaţi?
– Ne-ar prinde bine, zicem eu şi frate-miu, că am mers destul de mult azi.
– Păi haideţi că vă bag în restaurant pe-aici, prin spate. Noi îl deschidem abia la 1 iulie, dar putem face o excepţie.

Cum să nu-ţi placă de nişte oameni care lasă de la ei ca să te simţi tu bine, în calitate de turist?

Concluzia ar fi că Maramureşul este un loc de vizitat. Şi nu doar o dată în viaţă. Iar drumul de 12 ore de la Bucureşti până acolo merită din plin. Vă mai las cu câteva poze de pe traseu. Unele sunt din Sibiu, unde am oprit să vedem pregătirile pentru Festivalul Internaţional de Teatru.

Tags:

2 Comments

    • Cristian Florea 9 iunie 2013

Leave a Reply