Film sau carte?

Cu totii stim ca pentru multe carti care ni s-au dat de citit la scoala, sau tot felul de alte carti, a aparut si cate un film. De cele mai multe ori, multi dintre noi preferam sa vedem filmul si sa ignoram cartea spunadu-i profesoarei ca am citit-o.

Ati incercat vreodata sa cititi cartea dupa care sa va uitati si la film? Era la fel? Nu prea cred :-?
Am facut chestia asta in clasa a VIII-a la Baltagul. Am citit cartea pentru ca asa mi s-a spus, dupa care am vazut si filmul. Cand mi s-a spus sa citesc romanul chiar nu stiam ca urma sa ma uit si la film(nu cred ca-l mai citeam ;)) ).

Nu stiu cum dar auzisem eu dinainte ca niciodata filmele nu sunt ca si cartile. Daca tot citisem Baltagul am zis sa vad daca este adevarat…si chiar este. Adica..actiunea e aceeasi, majoritatea scenelor sunt la fel, dar exista si chestii esentiale care lipsesc din film sau sunt inlocuite de altele. Aceste chestii sunt de cele mai multe ori date la un examen, lucrare sau la orice altceva pentru a-l convinge pe profesor de faptul ca tu ai citit cu adevarat cartea si nu te-ai rezumat la vizionarea filmului.

Ma rog…desi am vazut ca poti invata trei sferturi din carte si daca te uiti la film cred ca prefer in continuare sa citesc. La film aproape ca am adormit dar citind am putut dormi, sa ma trezesc si sa continui fara sa pierd firul.

Preferati sa vedeti filmul sau sa cititi cartea?

Lasă un comentariu

10 comentarii

 • Mihai 28 Noi 2008, ora 11:59

  Niciodată un film n-o să poată înlocui o carte.Deşii nu vezi mai mult decât câteva rânduri scrise pe o foaie de hârtie,valoarea unei cărţi e mare şi cei din ziua de azi nu o apreciază.
  Zici că dacă te uiţi la film e acelaşi lucru ca şi cum ai citi 3 sferturi din carte?Dar cum rămâne cu detaliile acelea mici care de-abia ţi le aminteşti şi după ce citeşti cartea,cum rămâne cu perspectiva subiectivă sau obiectivă a naratorului,cu informaţiile acelea care te pot ajuta în viaţă de-aici încolo?
  Cu filmele e o cu totul altă poveste:atunci când citeşti îţi imaginezi în minte tot ceea ce se întâmplă iar imaginaţia este invocată atât de cuvânt(cuvintele din carte) cât şi de experienţele anterioare(filmele văzute până acum sau orice altă experienţă) după cum spune psihologia de a X-a..Eu de exemplu când citesc John Le Carré am în minte filmele de pe TCM,sau când am citit Huckleberry Finn aveam în minte fix desenele animate vizionate în copilărie.Uneori chiar şi coperta cărţii te ajută la imaginaţie
  Cu cât ai reprezentări mai vi a lumii cărţii cu atât vei putea citi mai mult şi cu asta vei devenii mai ‘bogat’

  De la mine poti citi: De ce se pleacă din românia?

 • Perfu 28 Noi 2008, ora 13:28

  Eu mai degraba prefer sa vad un fil decat sa citesc . In general cand vreau sa citesc o carte imediat ma si plictisesc :)

  De la mine poti citi: HI5 Comments

 • chrdst 28 Noi 2008, ora 12:39

  sa citesc cartea. din miliarde de motive.

  De la mine poti citi: Oops, cafea in păr

 • Grim_Cris 28 Noi 2008, ora 13:36

  Depinde si de carte. Daca este o carte pe care ti-ai propus-o tu s-o citesti sa nu-mi spui ca mai bine te-ai uita la film /:)

 • TheBes7 28 Noi 2008, ora 14:44

  Si noi am avut de facut Baltagu’ ( rezumat ) si m-am uitat la film, a fost mult mai usor.
  PS: Din cauza iframeului din footer ( care duce la shiny hair :-w ), noua cititorilor ne apare un pop-up cu Bioget.com
  Rezolva!

  De la mine poti citi: Preţuiţi ce aveţi..

 • Necunoscut 28 Noi 2008, ora 16:18

  Noi nu a trebuit sa citim cartea „Baltagul” si nici sa vedem filmul. Dar am vazut filmul si a fost plictisitor (in general, filmele romanesti asa sunt). :)

  De la mine poti citi: Perlă

 • Grim_Cris 28 Noi 2008, ora 21:47

  @TheBes7 … done..l-am scos :P Am incercat o chestie dar nu prea ma incanta :)

 • Alexander 29 Noi 2008, ora 15:32

  Un film te poate determina sa citesti si cartea. Un exemplu clasic il reprezinta Pe aripile vantului. Cartea merita citita pentru ca filmul nu a putut comprima intreaga actiune, complexitatea scenelor si evenimentelor din carte, si in plus citind ne mai stimulam si imaginatia.

  Acelasi lucru despre Dune. Ecranizarile primului volum au fost chiar mediocre iar de inteles nu s-au inteles chestii de esenta. Urmatorul volum , Copii Dunei a fost ecranizat de Hallmark si in ciuda unei ecranizari extraordinare, nu lamureste cu nimic acelasi esential pe care numai citind cartea il poti prinde.

  Sunt doua exemple foarte bune, eu recomand sa cititi cartile, eventual sa vedeti si ecranizarile, dar lectura e mult mai importanta pentru simplul fapt ca va dezvolta creierul si partea imaginativa. Iar cine spune ca nu are timp, minte. La o adica, e musai nevoie sa urmaresti ore intregi de OTV sau sa asculti balivernele si ororile de la stiri? In loc de stiri , timp de o ora se poate citi ceva.

  De la mine poti citi: Welcome to my weBlog

 • Andrei 10 Oct 2009, ora 17:10

  Eu prefer cartile (MAI MULTE!!!), ca nu poti sa-ti dai seama de exemplu de epitetele din descrierea cerului si de comparatia dealului inverzit cu mai stiu eu ce… Filmul nu poate sa redea asta. Si in general imi place linistea, asa ca programul meu de citit este noaptea, cam pana pe la unu noaptea daca e nevoie la o carte buna (stiu ca sunt nebun, dar nu aveti ce face :D).

 • Ionut 17 Feb 2014, ora 14:57

  Filmul l-am vazut dar nu prea am inteles, in fine cartea am de gand sa o citesc sa vad diferenta.