Mai sunt doar 100 de bilete la concertul byron de la Cluj, aşa că aveam un teaser
Cum i-am explicat lui Moş Crăciun ce e Social Media
Acum vreo lună de zile, Daniel a organizat pe Blogal Initiative Craiova o campanie dedicată celor care pedalează. Premiul cel mare a fost un interviu cu câştigătorul şi un banner timp de 30 de zile la mine pe blog. Câştigător a ieşit David, un craiovean care la 23 de ani face o mulţime de lucruri. Dar nu spun mai multe, ca să-l descoperiţi în interviu.
Cred că cea mai bună primă întrebare e „scopul şi durata vizitei în online?”. Adică zi-ne cam ce faci tu pe net şi de când. :D
Începutul meu pe net a fost undeva prin anul 2006, când am avut prima dată acces la internet. Eram pe atunci cu forumurile și îmi băgam nasul prin codul html al template-urilor ce le downloadam de pe net. Am înaintat ușor către blogging din dorința de a avea un jurnal online, știut doar de mine.
Nu-mi doream ca lumea să știe ce scriam, și cu toate acestea câțiva prieteni foarte apropiați știau, prieteni care m-au încurajat să-mi fac blogul public. La începutul lui 2012 nu doar că am făcut postările publice, însă am ales să fiu oficial cunoscut ca fiind un optimist. :D
Ştiu că ai două proiecte în care te implici frecvent. Hai, laudă-le. Ce e Fii Optimist şi ce e Vorbitori în Public? Şi de ce le-ai făcut?
Fii Optimist este jurnalul în care îmi postez gândurile, trăirile, oferindu-le cititorului într-un mod cât mai pozitiv. N-a avut un scop anume, vroiam doar ca ideile mele să ajungă la cât mai mulți oameni. La început, habar n-aveam cum să mă promovez, n-aveam habar cum să scriu și au fost extraordinar de multe lipsuri. Fii Optimist mi-a oferit oportunitatea de a învăța multe din propriile greșeli și.. mai apoi, la un an după ce i-am dat drumul, am realizat că mă ajută foarte mult și la personal branding.
La Vorbitor în Public este o altă mâncare de pește. Proiectul are scopul de a promova activitățile de training pe care le concep eu sau alte persoane din Craiova, proiectul având totodată scopul de a ajuta comunitatea locală în a înțelege ce reprezintă educația non-formală. Cu toate că are 4 luni de când a fost lansat, în mod oficial n-a avut loc nicio activitate de training marca Vorbitor în Public, în momentul de față lucrând la punerea la punct a unui plan de activități pentru întreg anul care vine.
Eu de fiecare dată când merg să le vorbesc elevilor, le spun că, din punctul meu de vedere, majoritatea facultăţilor de la noi din ţară nu te învaţă mare lucru. Adică îţi dau nişte direcţii, dar nu te poţi baza pe ele. Tu ce părere ai? Cum te ajută facultatea în activitatea ta din fiecare zi?
Din punctul meu de vedere, sistemul educațional din România este foarte limitat, iar dacă te rezumi doar la informațiile pe care le primești la facultate, atunci vei ajunge să te limitezi. Sunt de acord cu tine când zici că facultățile nu ne învață foarte multe și pe lângă asta aș adăuga că studenţilor nu le este oferită posibilitatea de a-și alege ce materii vor să învețe. Ca exemplu, de ce să trebuiască ca în cadrul unei facultăți de programare să învăț și chimie sau fizică, când pe mine mă interesează să învăț strict limbaje de programare?
Exemplele pot continua, iar pentru mine felul în care mi-a fost oferită informația în cadrul facultății a început să-mi creeze o frustrare, tocmai din acest motiv am ales să citesc ceea ce mă interesează și să particip la workshop-uri care să mă ajute să mă dezvolt, întâi pe plan personal, iar apoi pe plan profesional.
Cum vezi tu online-ul din Craiova? Zi-ne ce părere ai despre el, în ce direcţii se îndreaptă şi ce crezi că ar trebui făcut ca să crească mai bine?
Online-ul din Craiova se dezvoltă. De asta sunt sigur. Avem blog meet lunar la care participă între 15 și 40 de bloggeri la fiecare întâlnire. Direcția către care se îndreaptă nu îmi este clară și sunt curios s-o descopăr, însă cert îmi este că din ce în ce mai mult tineret din Craiova începe să se alăture online-ului. Anul acesta am organizat, împreună cu alți doi bloggeri, o conferință pe tema „educație blogosferică” care cred că s-a ridicat la nivelul așteptărilor, pe care urmează s-o repetăm în luna aprilie a anului 2015.
Dacă ar fi să am capacitatea de a modifica ceva pentru a îmbunătăți online-ul în Craiova, atunci aș modifica deschiderea instituțiilor către online pentru că sunt de părere că aici ar trebui făcute câteva schimbări majore, în rest pot spune că înaintăm cu pași mărunți, dar siguri și eficienți.
Cum te-a ajutat online-ul în dezvoltarea personală?
Online-ul, înainte de toate, m-a ajutat să-mi dau seama că am nevoie să mă dezvolt personal. După ce am conștientizat acest lucru, online-ul a continuat să-și facă treaba punându-mi la dispoziție instrumentele necesare prin care eu să pot să mă dezvolt personal: am început să citesc mai mult, am început să particip la seminarii de dezvoltare personală în care conștientizam ce fac bine și ce nu și ajungeam astfel să schimb ceea ce nu-mi plăcea la mine.
Pot spune că online-ul nu mai reprezintă de mult un simplu loc de unde îți extragi informația, ci reprezintă mai degrabă o comunitate, unde ai oportunitatea de a întâlni persoane împreună cu care să dai viață ideilor pe care le ai, colaborarea efectivă fiind un pas important către dezvoltarea personală și profesională a oricărei persoane.
Dacă nu te apucai de blogging ce crezi că făceai azi?
Bună întrebarea asta. Mă amuză. :D
Probabil că dacă nu mă apucam de blogging, eram trist. Singurul alt lucru care m-ar atrage este web design-ul, însă web design-ul nu implică o comunicare cu alți oameni la un nivel atât de ridicat. Blogging-ul m-a dus către training și public speaking, iar asta mă face cu adevărat fericit.
Când eşti speaker la diverse conferinţe, cum reacţionează oamenii când văd că un om atât de tânăr le dă sfaturi?
Sincer să fiu, n-am abordat perspectiva aceasta. Până acum nu mi-a reproşat nimeni că sunt prea tânăr, însă destul de multă lume mă întreba ce vârstă am. Am încercat mereu ca informația pe care o prezint să fie într-un mod cât mai original și totodată să îmi pun amprenta cât mai mult asupra informației respective, astfel încât lumea să fie mulțumită de mesajul primit și să uite de scepticism.
Asta o să fie grea, aşa că pregăteşte-te. :)) Dacă ar fi să convingi în maxim două fraze cititorii de pe cristianflorea.ro să te urmărească de-acum în colo, care ar fi aceste două fraze?
Nu-mi doresc să-ți fur cititorii, însă dacă cititorii tăi consideră că au nevoie de încă un gram de optimism în viețile lor, atunci postările mele s-ar putea să le stârnească zâmbetul și să le aducă o stare de spirit ceva mai bună.
Eu am cam terminat cu întrebările, dacă mai vrei tu să mai adaugi ceva, poţi scrie aici. :D
Dacă tot nu am apucat să-ți salut cititorii pentru că nu mi-ai oferit la început libertatea să mă prezint, am să te trag de urechi și am să le spun cititorilor tăi că mă numesc David Mihail Mitran, am 23 de ani și sunt un optimist încăpățânat, care se bucură de fiecare lucru mărunt de care are parte.
Personal motto: Zâmbește cât mai mult pentru că zâmbetul te definește.