17 + 1 = responsabilitate
#1iunie
Eu respect foarte mult profesorii, de orice tip sau materie ar fi ei. E destul de greu să cunoşti atât de multe lucruri despre un anumit subiect şi să fii în stare să explici pe înţelesul tuturor ceea ce este de ştiut. E greu şi să suporţi sute de copii în fiecare zi, care mai de care mai gălăgioşi, neatenţi, sau supărători.
Cu toate astea, profesorii sunt oameni. Iar oamenii greşesc. Profesorii nu scapă de această binecuvântare, oricât ar încerca. Că greşesc n-ar fi o problemă, dar faptul că nu vor (şi probabil nici nu încearcă) să-şi repare greşelile este de speriat, mai ales că ei sunt cei care reprezintă nişte exemple pozitive pentru viitorii adulţi care vom deveni.
Nu de puţine ori mi s-a întâmplat să aud cacofonii ca „mergem la laborator”. „La la”, ca şi „ca ca” e greşeală. Unii profesori probabil nu ştiu asta, dar dacă observă că se trezeşte câte un elev să se hlizească de fiecare dată când aude expresia asta, de ce nu-şi pun nişte semne de întrebare?
„Semnul indică faptul că vehicolele nu au voie să staţioneze”. E penibil pentru un instructor auto să folosească „vehicole” în loc de „vehicule”, deşi sunt sigur că în fiecare cărticică pe care-a citit-o a găsit cuvântul scris cu „u”, nu cu „o”. E rău că te poţi obişnui şi tu aşa, deşi iniţial ştiai că-i greşeală.
„Scriţi”/„scrim”. Nu e spusă în glumă, ca să râdă toată clasa, aşa cum mai obişnuiesc unii profesori să facă. E tic verbal probabil. Omul ştie că greşeşte, dar nu corectează. De ce?
Nu vreau să credeţi că iau în derâdere munca profesorilor scriind acest articol, dar sunt unele greşeli care probabil pe unii elevi îi influenţează. Sunt copii care nu ştiu că-i vorba de „vehicule” şi nu de „vehicole”, sau că „la laborator” este greşit. Pentru că aud asta la un profesor, nu îndrăznesc să se intereseze dacă-i corect sau nu şi uite-aşa se trezesc într-un examen cu foaia plină de astfel de cuvinte şi expresii.
*photo via
16 Comments
@Florea Cristian – „Eu respect foarte mult profesorii, de orice tip sau materie ar fi ei.” Nu vreau sa ma dau mare, dar sincer sa zic, eu nu prea ii respect. Daca respect, respect doar pe cativa, care se comporta ca niste profesori adevarati!
Majoritatea profesorilor se cred desteptii desteptilor si cand comit o greseala, nu o recunosc, sau cand un elev ii atrage atentia si nu ii convine, te articuleaza.
In ziua de azi, profesorii se gandesc doar la spagi, cadouri, etc. si daca nu le dai, te f*t cum vor ei. :)
F*** profesorii!
pana la urma au trecut printr-o facultate si au invatat mai multi ani decat am invatat noi pana acum ca sa ne ajunga profesori. pentru asta ii respect. ca nu toti se comporta asa cum ne-ar prinde nou bine, e alta treaba, dar cunostintele lor nu le putem contesta
@Florea Cristian – Na, fiecare cu parerea lui. :)
Am avut eu hal de profesori de ma bufneste rasul cand imi aduc aminte…
Am avut o profesoara de nu se putea abtine nu zica ” Scriţi „, iar alta ne povestea de ce are ea matreata :)) iar primele banci erau libere ca avea un obicei de iti trebuia o umbrela in jurul ei :))
:)) o dam in povesti care n-au legatura cu ticurile verbale, dar imi plac :))
imagineaza-ti ca am avut o profesoara de romana care in loc sa ne predea, plangea in fiecare ora. de ce? pentru ca avea probleme in familie. probleme mari, cu sotul decedat, cu nepotii bolnavi si multe datorii la banca… multe belele.
toata clasa a VIII-a am dus-o in ritmul asta iar la examenul de capacitate am scris doar din amintiri. :D
macar ai luat examenul, asta conteaza. femeia n-avea nicio vina ca era plina de probleme, dar nici voi…
profu’ meu de mate avea o vorba, in ceea ce ma privea pe mine: „Cataline, la viata mea am trecut multi prosti! Te trec si pe tine !” putea -oa zica nu n-shpe mii de greseli, bine c-o zicea !
dar era chiar atat de grea matematica la vremea aia? :)) sau nu se prindea de tine deloc?
Gresesc si mult si de multe ori nu recunosc. Am avut parte de multi profesori caposi care mi-au mancat zilele…Acum am doar un sef la fel!
pacat ca nu le puteai zice nimic, pentru ca riscai sa se razbune in catalog
Asta e greseala lor, dar cel putin ma bucur ca fosta profesoara mea de romana, nu gresea la astfel de chestii, ea ii lua in deradere pe cei de la TV :))
Muahaha! Aveam o profă ce ne preda AutoCAD şi nu le avea cu engleza. Nici eu nu le aveam, dar aveam habar cum se citeau cuvintele. Nu era oră să nu-i atrag atenţia, pentru că faţă de tine eu nu le-am avut cu respectul faţă de profi până în facultate. Până într-o oră când atenţia i-a fost atrasă de o colegă: „Doamna profesoară, aţi greşit un cuvânt!” La care eu: „Ca de obicei!” Răspunsul profei la nesimţirea mea? „Arcana ieşi afară!!!” Şi totuşi n-am ieşit :D
da, eu ţin la mediile mele, iar profesorii care fac greseli de genul asta sunt niste razbunatori de obicei. iti apreciez curajul, totusi :D
Omniprezenta greseala „vroiam/vruiam” am auzit-o la profesori. Cel mai bun mod in care poti sa-i corectezi este sa mergi dupa ora cu el/ea sa vorbiti. In timpul orei se si simte jignit, poate, daca i se atrage atentia.
Deci nu mai suport cu vruiam in loc de voiam. :)))
Cred ca si dupa ora se simte jignit, chiar daca n-o sa recunoasca :))