Profesorii spun lucruri trăsnite

greseli ale profesorilorEu respect foarte mult profesorii, de orice tip sau materie ar fi ei. E destul de greu să cunoşti atât de multe lucruri despre un anumit subiect şi să fii în stare să explici pe înţelesul tuturor ceea ce este de ştiut. E greu şi să suporţi sute de copii în fiecare zi, care mai de care mai gălăgioşi, neatenţi, sau supărători.

Cu toate astea, profesorii sunt oameni. Iar oamenii greşesc. Profesorii nu scapă de această binecuvântare, oricât ar încerca. Că greşesc n-ar fi o problemă, dar faptul că nu vor (şi probabil nici nu încearcă) să-şi repare greşelile este de speriat, mai ales că ei sunt cei care reprezintă nişte exemple pozitive pentru viitorii adulţi care vom deveni.

Nu de puţine ori mi s-a întâmplat să aud cacofonii ca „mergem la laborator”. „La la”, ca şi „ca ca” e greşeală. Unii profesori probabil nu ştiu asta, dar dacă observă că se trezeşte câte un elev să se hlizească de fiecare dată când aude expresia asta, de ce nu-şi pun nişte semne de întrebare?

„Semnul indică faptul că vehicolele nu au voie să staţioneze”. E penibil pentru un instructor auto să folosească „vehicole” în loc de „vehicule”, deşi sunt sigur că în fiecare cărticică pe care-a citit-o a găsit cuvântul scris cu „u”, nu cu „o”. E rău că te poţi obişnui şi tu aşa, deşi iniţial ştiai că-i greşeală.

„Scriţi”/„scrim”. Nu e spusă în glumă, ca să râdă toată clasa, aşa cum mai obişnuiesc unii profesori să facă. E tic verbal probabil. Omul ştie că greşeşte, dar nu corectează. De ce?

Nu vreau să credeţi că iau în derâdere munca profesorilor scriind acest articol, dar sunt unele greşeli care probabil pe unii elevi îi influenţează. Sunt copii care nu ştiu că-i vorba de „vehicule” şi nu de „vehicole”, sau că „la laborator” este greşit. Pentru că aud asta la un profesor, nu îndrăznesc să se intereseze dacă-i corect sau nu şi uite-aşa se trezesc într-un examen cu foaia plină de astfel de cuvinte şi expresii.

*photo via

16 Comments

 1. Robciuc Ionut 31 mai 2011
  • Cristian Florea 31 mai 2011
 2. Robciuc Ionut 31 mai 2011
 3. Nebunia 31 mai 2011
  • Cristian Florea 1 iunie 2011
 4. robbie 31 mai 2011
  • Cristian Florea 1 iunie 2011
 5. capca1 1 iunie 2011
  • Cristian Florea 1 iunie 2011
 6. Ana 1 iunie 2011
  • Cristian Florea 1 iunie 2011
 7. ceasuri de mana 1 iunie 2011
 8. Pavel 1 iunie 2011
  • Cristian Florea 1 iunie 2011
 9. Rares Cojocaru 5 iunie 2011
  • Cristian Florea 5 iunie 2011

Leave a Reply