Profesorii spun lucruri trăsnite

greseli ale profesorilorEu respect foarte mult profesorii, de orice tip sau materie ar fi ei. E destul de greu să cunoşti atât de multe lucruri despre un anumit subiect şi să fii în stare să explici pe înţelesul tuturor ceea ce este de ştiut. E greu şi să suporţi sute de copii în fiecare zi, care mai de care mai gălăgioşi, neatenţi, sau supărători.

Cu toate astea, profesorii sunt oameni. Iar oamenii greşesc. Profesorii nu scapă de această binecuvântare, oricât ar încerca. Că greşesc n-ar fi o problemă, dar faptul că nu vor (şi probabil nici nu încearcă) să-şi repare greşelile este de speriat, mai ales că ei sunt cei care reprezintă nişte exemple pozitive pentru viitorii adulţi care vom deveni.

Nu de puţine ori mi s-a întâmplat să aud cacofonii ca „mergem la laborator”. „La la”, ca şi „ca ca” e greşeală. Unii profesori probabil nu ştiu asta, dar dacă observă că se trezeşte câte un elev să se hlizească de fiecare dată când aude expresia asta, de ce nu-şi pun nişte semne de întrebare?

„Semnul indică faptul că vehicolele nu au voie să staţioneze”. E penibil pentru un instructor auto să folosească „vehicole” în loc de „vehicule”, deşi sunt sigur că în fiecare cărticică pe care-a citit-o a găsit cuvântul scris cu „u”, nu cu „o”. E rău că te poţi obişnui şi tu aşa, deşi iniţial ştiai că-i greşeală.

„Scriţi”/„scrim”. Nu e spusă în glumă, ca să râdă toată clasa, aşa cum mai obişnuiesc unii profesori să facă. E tic verbal probabil. Omul ştie că greşeşte, dar nu corectează. De ce?

Nu vreau să credeţi că iau în derâdere munca profesorilor scriind acest articol, dar sunt unele greşeli care probabil pe unii elevi îi influenţează. Sunt copii care nu ştiu că-i vorba de „vehicule” şi nu de „vehicole”, sau că „la laborator” este greşit. Pentru că aud asta la un profesor, nu îndrăznesc să se intereseze dacă-i corect sau nu şi uite-aşa se trezesc într-un examen cu foaia plină de astfel de cuvinte şi expresii.

*photo via

Lasă un comentariu

16 comentarii

 • Robciuc Ionut 31 Mai 2011, ora 22:05

  @Florea Cristian – „Eu respect foarte mult profesorii, de orice tip sau materie ar fi ei.” Nu vreau sa ma dau mare, dar sincer sa zic, eu nu prea ii respect. Daca respect, respect doar pe cativa, care se comporta ca niste profesori adevarati!

  Majoritatea profesorilor se cred desteptii desteptilor si cand comit o greseala, nu o recunosc, sau cand un elev ii atrage atentia si nu ii convine, te articuleaza.

  In ziua de azi, profesorii se gandesc doar la spagi, cadouri, etc. si daca nu le dai, te f*t cum vor ei. :)

  F*** profesorii!

  • Florea Cristian 31 Mai 2011, ora 22:09

   pana la urma au trecut printr-o facultate si au invatat mai multi ani decat am invatat noi pana acum ca sa ne ajunga profesori. pentru asta ii respect. ca nu toti se comporta asa cum ne-ar prinde nou bine, e alta treaba, dar cunostintele lor nu le putem contesta

 • Robciuc Ionut 31 Mai 2011, ora 22:14

  @Florea Cristian – Na, fiecare cu parerea lui. :)

 • Nebunia 31 Mai 2011, ora 22:15

  Am avut eu hal de profesori de ma bufneste rasul cand imi aduc aminte…
  Am avut o profesoara de nu se putea abtine nu zica ” Scriţi „, iar alta ne povestea de ce are ea matreata :)) iar primele banci erau libere ca avea un obicei de iti trebuia o umbrela in jurul ei :))

  • Florea Cristian 1 Iun 2011, ora 00:29

   :)) o dam in povesti care n-au legatura cu ticurile verbale, dar imi plac :))

 • robbie 31 Mai 2011, ora 22:31

  imagineaza-ti ca am avut o profesoara de romana care in loc sa ne predea, plangea in fiecare ora. de ce? pentru ca avea probleme in familie. probleme mari, cu sotul decedat, cu nepotii bolnavi si multe datorii la banca… multe belele.
  toata clasa a VIII-a am dus-o in ritmul asta iar la examenul de capacitate am scris doar din amintiri. :D

  • Florea Cristian 1 Iun 2011, ora 00:30

   macar ai luat examenul, asta conteaza. femeia n-avea nicio vina ca era plina de probleme, dar nici voi…

 • capca1 1 Iun 2011, ora 08:18

  profu’ meu de mate avea o vorba, in ceea ce ma privea pe mine: „Cataline, la viata mea am trecut multi prosti! Te trec si pe tine !” putea -oa zica nu n-shpe mii de greseli, bine c-o zicea !

  • Florea Cristian 1 Iun 2011, ora 22:36

   dar era chiar atat de grea matematica la vremea aia? :)) sau nu se prindea de tine deloc?

 • Ana 1 Iun 2011, ora 09:47

  Gresesc si mult si de multe ori nu recunosc. Am avut parte de multi profesori caposi care mi-au mancat zilele…Acum am doar un sef la fel!

  • Florea Cristian 1 Iun 2011, ora 22:38

   pacat ca nu le puteai zice nimic, pentru ca riscai sa se razbune in catalog

 • ceasuri de mana 1 Iun 2011, ora 16:21

  Asta e greseala lor, dar cel putin ma bucur ca fosta profesoara mea de romana, nu gresea la astfel de chestii, ea ii lua in deradere pe cei de la TV :))

 • Pavel 1 Iun 2011, ora 21:54

  Muahaha! Aveam o profă ce ne preda AutoCAD şi nu le avea cu engleza. Nici eu nu le aveam, dar aveam habar cum se citeau cuvintele. Nu era oră să nu-i atrag atenţia, pentru că faţă de tine eu nu le-am avut cu respectul faţă de profi până în facultate. Până într-o oră când atenţia i-a fost atrasă de o colegă: „Doamna profesoară, aţi greşit un cuvânt!” La care eu: „Ca de obicei!” Răspunsul profei la nesimţirea mea? „Arcana ieşi afară!!!” Şi totuşi n-am ieşit :D

  • Florea Cristian 1 Iun 2011, ora 22:55

   da, eu ţin la mediile mele, iar profesorii care fac greseli de genul asta sunt niste razbunatori de obicei. iti apreciez curajul, totusi :D

 • Rares Cojocaru 5 Iun 2011, ora 15:56

  Omniprezenta greseala „vroiam/vruiam” am auzit-o la profesori. Cel mai bun mod in care poti sa-i corectezi este sa mergi dupa ora cu el/ea sa vorbiti. In timpul orei se si simte jignit, poate, daca i se atrage atentia.

  Deci nu mai suport cu vruiam in loc de voiam. :)))