
Retrospectiva anului 2018 în social media românească

5 expresii românești și poveștile din spatele lor
În 2017 mai multe companii de electricitate, petrol, gaze și producătoare de mașini au obținut o finanțare de la Uniunea Europeană care le ajută să instaleze 252 de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice în 6 țări din Europa.
Printre cele 6 țări se numără și România, unde E.ON și Mol România vor instala 40 de stații de reîncărcare pentru mașini electrice.
Proiectul se numește NEXT-E și primește o finanțare de 18.84 milioane de euro pentru a-și duce la bun sfârșit misiunea: aceea de a face posibil transportul cu vehicule 100% electrice între cele 6 țări incluse în proiect.
Țările sunt Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Croaţia şi România, iar fiecare are un număr stabilit de stații de reîncărcare pe care le va instala până în anul 2020 și una sau două companii locale care și-au asumat bunul mers al acecstui proces.
Un alt lucru important de notat aici e faptul că NEXT-E este proiectul cu cea mai mare finanțare acordată vreodată de CEF (Connecting Europe Facility) pentru vehicule electrice și mă bucur că România face parte din el.
Așa cum ți-am mai spus, săptămâna trecută am fost la evenimentul de lansare al uneia dintre cele 40 de stații care vor fi instalate în România până în 2020.
Mi se pare grozav că asistăm la formarea unui trend care devine din ce în ce mai important de la un an la altul. O statistică din 2018 spune că există deja peste 3 milioane de vehicule electrice la nivel mondial, iar o declarație dată de directorul general al BMW Group România în noiembrie 2017 spune că numărul de mașini electrice BMW i3 vândute în țara noastră era dublu în noiembrie 2017 față de anul 2016.
Deci interes pentru mașinile electrice există, iar piața se formează și cu ajutorul infrastructurii, pentru că cei dispuși să-și cumpere mașini electrice vor fi motivați de faptul că au din ce în ce mai multe stații de reîncărcare pe care se pot baza în țara noastră.
În ceea ce privește stațiile instalate în România prin intermediul proiectului NEXT-E, ele au o putere maximă de 93 kW şi pot încărca 2 maşini în acelaşi timp, în curent alernativ – AC (11-22 kW) şi curent continuu – DC (50 kW).
Timpul mediu de reîncărcare a unei mașini electrice va fi de 40 de minute pentru 80% din bateria mașinii, iar prețul unei reîncărcări complete variază între 55 și 75 de lei, în funcție de capacitatea bateriei mașinii.
Iar ca un pont, dacă ai un cont pe eondrive.ro beneficiezi de un cost mai mic la reîncărcare (1.2 lei / unitate de reîncărcare AC în loc de 1.4 lei și 1.7 lei / unitate de reîncărcare DC în loc de 1.9 lei). :D
Mi se pare grozav că se investesc în România resurse în mobilitatea electrică, chiar dacă acest tip de autoturisme sunt încă într-un stadiu incipient. Cu toate astea, cred că un start bun ne ajută să fim mai bine pregătiți pentru vremurile care vor veni.