Tu cum îţi promovezi articolele mai vechi?

Fără doar şi poate, orice articol al blogului fiecăruia trebuie promovat, cu toate că acesta a dispărut de mult de pe prima pagină. Unii încă ar putea savura articole de acum două-trei săptămâni, sau chiar un an, tocmai pentru că nu scriu ştiri pe blog, iar opiniile pe care le înşir aici, rămân în picioare până la sfârşitul sfârşitului.

Pentru a creşte timpul pe care un vizitator îl petrece pe blog, dar şi pentru a-i uşura munca atunci când vrea să citească mai multe de la tine, este de preferat să îi oferi pe tavă cât mai multe articole din urmă. Bine, asta nu înseamnă că trebuie să spamezi cu articolele vechi pe unde apuci, dar e bine să le araţi celorlalţi că au ce citi la tine, nu că acolo unde se află ultimul articol este şi sfârşitul blogului.

Un plugin bun pentru a promova articolele mai vechi este Yet Another Related Post Plugin (aka YARPP), care afişează (de cele mai multe ori) la sfârşitul fiecărui articol, alte texte related la ceea ce vizitatorul tocmai a citit. Îl folosesc şi îl recomand. Am observat, după ce l-am instalat, o creştere a afişărilor pe blog. Adică vizitatorii mei, când vin, răsfoiesc mai multe articole înainte să iasă, faţă de cum o făceau până la instalarea pluginului. Asta arată că se uită la ce se ascunde în spatele titlurilor care apar în listă, iar uneori mai şi comentează.

Un alt plugin care i-ar putea lăsa pe ceilalţi să vadă ce gândeam în trecut este WP-PageNavi. WordPress are tendinţa de a aranja articolele în pagini, iar WP-PageNavi le numerotează, astfel încât navigarea între pagini este mai uşoară. Dacă un vizitator vrea să vadă nişte articole mai vechi, poate naviga printre pagini. E mai simplu decât să dai click pe „Older Posts” (aşa cum sunt majoritatea themelor) la nesfârşit.

Din câte am înţeles, mai există şi pluginuri de random posts, adică îţi arată în sidebar (sau unde vrei tu), titlurile unor articole aleatorii. Totodată, un plugin de random posts poate să-ţi facă o pagină specială în care să apară articolele în intregime, nu numai titlul. Personal, n-am încercat niciun plugin de acest gen, dar dacă aveţi propuneri, le accept cu cea mai mare plăcere.

În mare, cam aşa îmi conduc eu cititorii spre articolele mai vechi ale blogului meu. Voi?

15 Comments

 1. A.Dragos 18 aprilie 2010
 2. Bogdan Anghelina 18 aprilie 2010
 3. Pyro 18 aprilie 2010
 4. Marius Moga 18 aprilie 2010
 5. seoslayer 19 aprilie 2010
  • Cristian Florea 19 aprilie 2010
   • seoslayer 19 aprilie 2010
 6. Florin M. 19 aprilie 2010
 7. francisc 19 aprilie 2010
  • Florin M. 19 aprilie 2010
 8. Tzukune 20 aprilie 2010
  • Cristian Florea 20 aprilie 2010
   • Tzukune 20 aprilie 2010
 9. Tudor 20 aprilie 2010
 10. www.vector-eps.com 21 aprilie 2010

Leave a Reply