Tu cum te pregăteşti de scrierea unui articol?

to blog, or not to blogFiecare dintre noi are un fel de ritual în tot ceea ce face, începând din momentul în care se ridică din pat dimineaţa şi terminând cu momentul în care hotărăşte, seara, să meargă la culcare.

Chestia asta se aplică şi în blogging, când vine vorba de scrisul articolelor, cel puţin aşa cred eu. Dacă ar fi să mă pui să scriu un articol altfel decât o fac acum, s-ar putea să mi se pară incomod şi să nu reuşesc să dau tot ce-i mai bun din mine.

Spre exemplu, dacă mă pui să scriu un articol în Word, s-ar putea să nu-mi iasă prea bine, pentru că m-am obişnuit atât de bine cu interfaţa WordPress, încât atunci când sunt nevoit să schimb cadrul de desfăşurare, dar să scriu acelaşi tip de texte, nu mai iese totul aşa cum era planificat.

Totuşi, aici vorbim despre cum îşi scrie fiecare articolele pe blog, nu neapărat unde le scrie. Eu, spre exemplu, nu mă pot apuca de un articol până când nu-i ştiu titlul. În timp ce unii scriu mai întâi textul, ca după aceea, trăgând o concluzie, să aleagă şi titlul, la mine ideile funcţionează altfel.

De obicei, când îmi vine o idee de articol, ştiu care e tema, în mare, ştiu cam cum vreau să arate articolul, iar următorul lucru la care mă gândesc este titlu. M-am obişnuit să nu scriu niciun cuvânt în textul articolului până când nu scriu titlul. Într-adevăr, sunt dăţi în care încep cu gândul la ceva şi termin în altă nuanţă, iar atunci sunt conştient de faptul că titlul nu se mai potriveşte şi-l schimb, dar, trebuie să recunosc, aceste cazuri sunt destul de rare.

Tu cum te pregăteşti de scrierea unui articol? Îţi scrii o schiţă înainte? Îl scrii în Word şi apoi il copiezi pe blog, sau cum?

Lasă un comentariu

8 comentarii

 • daniel 17 Dec 2012, ora 16:08

  Eu scriu titlul prima data
  de scris îl scriu direct din interfata blogger , desi am word .
  Si nu am în minte tot articolul doar stiu despre ce vreau sa scriu si îi dau drumul desi numi iasa tot timpul , dar e un exercitiu bun pentru creier .
  Nu pot zice ca sunt blogger .

  • Cristian Florea 17 Dec 2012, ora 19:17

   Eu cred că ar trebui să scrii mai des. Exerciţiul e mama învăţăturii si cu cât exersezi mai mult, cu atât mai bine.

 • Omega Peter 17 Dec 2012, ora 18:07

  Eu scriu mai intai in word si apoi il transfer. DAca ar fi sa fac direct, mi s-ar parea incomod.

  • Cristian Florea 17 Dec 2012, ora 19:17

   E bine oricum ai face. Ideea e să-ţi fie comod. :D

 • Stoian Ciprian 17 Dec 2012, ora 18:22

  in cel mai normal mod, spiritual, sufleteste si pamanteste – cu o bere rece si o tigare :)

  • Cristian Florea 17 Dec 2012, ora 21:52

   Şi dacă scrii 10 articole într-o zi înseamnă că bei 10 beri? :))

 • zdzero 18 Dec 2012, ora 00:00

  Pai mai intai gasesc o idee din care scot un titlu si un text. Dupa ce scriu textul s-ar putea sa retusez titlul. Se mai intampla uneori sa imi vina pur si simplu o fraza prin cap si sa zic „ce titlu fain ar fi asta” si incerc sa scot ceva de acolo.
  In ultimul timp mai caut si poze ca sa ilustrez anumite parti din articol.

  • Cristian Florea 18 Dec 2012, ora 09:14

   Pozele ar trebui să nu lipsească din articol, oricum, că-i dau un plus de valoare. :D