La ce e utilă o priză inteligentă

Așa cum ziceam și în alte articole, îmi place să testez tehnologii noi și să văd cum îmi ușurează ele activitățile din fiecare zi. În episodul de azi vreau să discutăm despre priza inteligentă și despre avantajele pe care le aduce ea într-o casă.

Eu am o priză smart de aproximativ un an de zile. Am folosit-o datorită entuziasmului timp de o săptămână, iar de atunci stă aruncată într-un sertar. Nu că n-ar fi utilă în general, ci pentru că în cazul meu nu e o soluție. Pornind de aici, m-am gândit să fac o listă de situații în care ar putea fi utilă o priză inteligentă, ca să-ți fie mai ușor să decizi dacă ai nevoie de una în casă sau nu.

Ce face priza inteligentă

Înainte de toate, hai să setăm puțin contextul: ce e o priză inteligentă și ce funcționalități are. O să vorbim despre prize inteligente la modul general, iar dacă hotărăști să-ți cumperi una, te poți uita să vezi ce funcționalități are cea pe care o vrei tu.

Toate prizele inteligente ar trebui să poată fi controlate de pe smartphone. Adică să poți deschide priza și s-o poți închide folosind telefonul mobil.

Felul în care comunică priza cu telefonul mobil este, de cele mai multe ori, folosind rețeaua ta de internet de acasă.

Sunt prize inteligente pe care le poți controla de la distanță, pentru că reușesc să folosească rețeaua ta pentru a comunica cu un server exterior, iar acel server comunică cu smartphone-ul tău. În final, setările pe care le faci de la distanță se duc pe server, iar de pe server ajung la priză. Dar trebuie să fii atent că nu toate prizele pot face asta.

Altă funcție a unei prize inteligente este setarea unui program de funcționare. Practic, poți seta ca priza să se închidă la o anumită oră și să se deschidă la o altă oră și ține ea cont de acel program fără să fie nevoie să mai intervii tu.

Sunt și prize inteligente care măsoară consumul și-ți arată pe telefon o statistică sub formă de grafic, ca să vezi cam cât ai consumat în fiecare zi a săptămânii. :D

La ce e utilă o priză inteligentă

Uite câteva scenarii în care priza inteligentă ți-ar putea ușura munca.

 1. Pui în ea o lampă sau un lampadar pe care vrei să le închizi și să le deschizi de la distanță. În cazul meu, am deja becuri pe care le controlez de pe smartphone, așa că nu am nevoie de un buton de on / off în plus. :D Scenariul acesta e util și dimineața: dacă de obicei dai Snooze alarmei și te trezești greu, poți seta ca priza să-ți aprindă lampadarul la ora la care trebuie să te trezești ca să mai ai un factor perturbator în jur și să nu mai poți adormi la loc.
 2. Pui în ea aerul condiționat și, când pleci de la birou, pornești aerul de pe mobil ca să fie răcoare când ajungi acasă. Cele mai multe sisteme de aer condiționat pornesc singure atunci când sunt băgate în priză. De aici și posibilitatea acestui scenariu.
 3. Pui în ea routerul și o programezi să se închidă singură noaptea și să se deschidă dimineața, ca să economisești energie.
 4. Pui în ea o aerotermă sau un calorifer electric și le pornești sau oprești fără să te dai jos din pat. :D
 5. Pui în ea lucruri pe care le uiți deschise de obicei, cum ar fi televizorul sau radioul și, ca să fii sigur că stau închise cât ești plecat de acasă, oprești priza de pe mobil.
 6. Pui în ea aparatul de cafea, dacă îl poți seta să pornească atunci când primește curent. Apoi setezi ca priza să se aprindă singură dimineața, înainte să te dai jos din pat, ca să ai cafeaua gata după ce te-ai dezmeticit.
 7. Noaptea poți să pui telefonul la încărcat în priza inteligentă și o setezi să se închidă singură peste 3 ore, ca să nu rămână telefonul în priză până dimineața.

Cam astea sunt lucrurile pentru care am considerat că ar putea fi utilă o priză inteligentă. Sper că te-am ajutat să-ți formezi o părere despre aceste prize și să poți decide dacă ți s-ar potrivi una sau nu.

For the record, priza pe care o am eu este aceasta. :D

Tags:

6 Comments

 1. The Gadgetist 19 februarie 2019
  • Cristian Florea 20 februarie 2019
 2. Gabriela 21 februarie 2019
  • Cristian Florea 21 februarie 2019
 3. Vlad 21 septembrie 2022
  • Cristian Florea 26 septembrie 2022

Leave a Reply