Web copywriting – meserie de viitor

copywritingÎncheiem ziua cu un Guest Post din care am avut de învăţat o grămadă de lucruri. Este semnat de Eric Eduard Polec şi sunt sigur că o să-l găsiţi interesant.

De cand internetul s-a extins in vietile oamenilor, s-au nascut foarte multe meserii si joburi: web designeri, developeri web, seoisti, web copywriteri, content writeri si asa mai departe. In acest articol vreau sa spun cate ceva despre copywriting si seo content writing – meserii pe care oricine le poate practica din fata calculatorului, acasa.

Diferenta dintre copywriting si content writing

Mai mult ca sigur, o parte dintre voi stiti ce este un copywriter sau macar seo content writer – forumurile sunt pline de oferte de angajare ,iar unii deja au ajuns sa faca primii bani. Vreau totusi, pentru inceput, sa intelegem diferenta dintre un copywriter si un content writer, pentru ca exista confuzii, iar unii care scriu texte pe internet au impresia total gresita ca practica web copywriting.

Content writerul scrie texte in vederea informarii publicului – de regula, practici content writing cand scrii review-uri despre telefoane, situri web, calculatoare etc. Practici content writing si atunci cand redactezi un tutorial sau chiar atunci cand scrii despre viata ta pe blog – content writingul inseamna redactarea de continut unic fara sa conteze tema sau publicul caruia te adresezi.

Copywriterul are o sarcina mai grea – trebuie sa indeplineasca un scop prestabilit. De regula, trebuie sa mareasca rata de conversie – pe intelesul tuturor, trebuie sa genereze vanzari prin redactarea de texte persuasive. Un copywriter poate scrie paginile de prezentare a serviciilor / produselor unei companii, poate organiza, strategic, continutul pe site, sau poate scrie articole sponsorizate (advertoriale). Cuvantul cheie in cadrul acestei meserii este “comunicarea” – pentru ca fara acest element cheie o companie nu poate castiga incredere, in speta, clienti.

Calitatile unui copywriter

Sa scrii texte persuasive care sa genereze vanzari nu inseamna ca trebuie sa minti si sa creezi iluzii – spun asta pentru ca multa lume are impresia ca un bun om de publicitate este unul care “vrajeste” pe toata lumea. Desigur, un copywriter va exploata avantajele unui produs / serviciu si, subtil, va masca defectele – insa repet, acesta nu minte si nu induce in eroare oamenii.

Un copywriter bun simte extrem de multe atunci cand munceste. Datorita empatiei si a ratiunii, un bun copywriter va reusi sa se puna in pielea potentialului client astfel incat sa-si dea seama ce-si doreste acesta, si mai mult, va sti sa priveasca produsul / serviciu per ansamblu. Doar asa, pe hartie, cuvintele vor prinde intelesul potrivit si vor reusi sa atraga atentia in mod placut – astfel, generand intr-un final vanzari!

Desigur, am vorbit pe scurt despre cateva elemente de baza care ma ajuta, cel putin pe mine, insa copywritingul ca act este mult mai complicat si tine de strategia folosita, in comunicare, de fiecare in parte.

Ca final, un alt element – experienta! Este greu sa construiesti un articol bine organizat cu targeturi prestabilite daca nu ai scris, inainte, despre toate “prostiile” posibile – cu fiecare articol pe care il scrii, devii tot mai bun!

Daca mai sunt intrebari legat de copywriting sau content writing puteti sa le scrieti mai jos pentru ca voi raspunde fiecaruia!

13 Comments

  1. LoL3X 26 ianuarie 2012
    • MadMike 26 ianuarie 2012
    • Eric 26 ianuarie 2012
  2. Calivita 26 ianuarie 2012
    • MadMike 26 ianuarie 2012
    • Cristian Florea 26 ianuarie 2012
      • MadMike 26 ianuarie 2012
      • Cristian Florea 26 ianuarie 2012
      • Eric 27 ianuarie 2012
      • Cristian Florea 27 ianuarie 2012
  3. Eric 31 ianuarie 2012
    • Cristian Florea 1 februarie 2012
      • Eric 1 februarie 2012

Leave a Reply