Aranjează categoriile în ce ordine vrei, fără plugin

Andrei de la StefaMedia ştiu că spunea la un moment dat că foloseşte un plugin pentru a modifica ordinea categoriilor în WordPress (Category Order îi este numele, dacă nu mă înşel).

De când cu WordPress 3, dezvoltatorii ne-au oferit posibilitatea de a folosi meniuri. În meniu putem adăuga orice, începând cu pagini şi terminând cu link-uri sau categorii.

Ca să afişezi categoriile în sidebar, nu trebuie ca thema ta să aibă acest feature instalat (cum îţi trebuie în cazul în care vrei un meniu orizontal, aşa cum am eu sub logo), ci doar o versiune 3 a WordPress-ului.

Cum se face?

Dacă ai ajuns aici înseamnă că vrei să-ţi afişezi categoriile în sidebar în ordinea pe care ţi-o propui singur, nu ordinea alfabetică impusă de WordPress. Aşadar, să purcedem.

Du-te la Appearance » Menus din Control Panelul Administratorului. S-ar putea să-ţi apară mesajul „The current theme does not natively support menus, but you can use the “Custom Menu” widget to add any menus you create here to the theme’s sidebar.” într-un chenar galben, dar nu-ţi face griji.

Creează un nou meniu pe care-l denumeşti cum vrei tu, apoi adaugă toate categoriile în meniul respectiv.

Cu drag and drop poţi modifica ordinea categoriilor după bunul plac.

Bun, dar cum fac să-mi apară în sidebar?

După cum spuneam şi la începutul articolului, nu contează dacă thema ta suportă sau nu meniuri, că Widget-uri sigur suportă (doar dacă n-ai o themă veche de peste 2-3 ani).

Du-te la Appearance » Widgets şi caută Widget-ul „Custom Menu”.

Cu acelaşi drag and drop îl pui în sidebar-ul în care vrei să-ţi apară categoriile. Atunci când vrei să modifici iar ordinea categoriilor, nu trebuie decât să te întorci la Appearance » Menus şi să faci schimbările necesare.

Apropo, dacă folosiţi metoda asta pentru a vă afişa categoriile blogului, nu uitaţi că puteţi să aplicaţi şi ce găsiţi aici.

Lasă un comentariu

30 comentarii

 • Asaftei Dragos 28 Ian 2011, ora 16:19

  Interesant, momentan folosesc plugin pentru aşa ceva. Merci! :)

  • Florea Cristian 28 Ian 2011, ora 17:48

   e bine sa folosesti cat mai putine plugin-uri, ca sa ti se incarce blogul cat mai rapid :D

 • coolnewz 31 Ian 2011, ora 19:10

  foarte util! chiar cautam asa ceva! O sa incerc chestia asta cit de curind si te tin la curent!

  • Florea Cristian 31 Ian 2011, ora 19:36

   mă bucur că ţi-a fost de folos. vreau să aflu cum îţi functionează. Mulţumesc!

 • andrei 14 Feb 2011, ora 22:49

  Salut. Mulţumesc pentru link (dacă n-a fost trackback n-am avut nici cea mai mică idee) şi, într-adevăr, acel articol este scris înainte de apariţia WP 3.0.

  • Florea Cristian 15 Feb 2011, ora 07:51

   Salut! Cu cea mai mare placere. Nu ştiu de ce n-a apărut trackback-ul, dar nu-i nicio problemă, bine că ai descoperit articolul în cele din urmă. Acum, dacă tot a apărut WordPress 3.0 cu funcţiile lui noi, m-am gândit că merită un articol. Probabil mulţi încă folosesc pluginul datorită faptului că nu cunosc prea bine feature-urile WordPress 3

 • Dya 15 Feb 2011, ora 15:14

  As avea o intrebare te rog. Eu folosesc o varianta mai veche a wp, care nu imi permite managerierea menu-ului.
  Cum pot seta menu-ul (si de unde?!) pentru a imi afisa subcategoriile (fie desfasurat fie la trecerea cu mouse-ul peste acea categorie). Momentan imi apare categoria si nr de posturi din aceasta „categorie (17)” .
  Te rog mult, astept un raspun. Multumesc

  • Florea Cristian 15 Feb 2011, ora 18:11

   Sfatul meu ar fi sa-ti faci rapid update la ultima versiune WordPress. pe langa noile feature-uri, WordPress vine cu o securizare inbunatatita. Nu se merita sa-ti risti blogul doar pentru ca n-ai vrut sa-ti faci update.

   Revenind, daca te hotarasti sa ramai la varianta asta, poti folosi pluginul de care am zis la inceputul articolului (meniuri n-ai in WordPress-uri mai vechi de 3, decat daca le faci manual, modificand template-ul)

 • Dya 15 Feb 2011, ora 18:24

  Sunt la partea in care invat sa fac back-up :) Am salvat baza de date din cp, am transferat wp 3.5 insa cand vreau sa ii fac update imi da eroare

  • Florea Cristian 15 Feb 2011, ora 18:49

   poti sa iei legatura cu cei de la host, ca ar trebui sa ofere suport si pentru asa ceva :D daca nu, da-mi un mail pe fc@floreacristian.ro in care-mi spui ce eroare iti apare si vedem noi cum rezolvam problema :D

 • Dya 15 Feb 2011, ora 18:28

  Multumesc pentru raspuns! O seara frumoasa!

 • Dya 16 Feb 2011, ora 00:41

  multumesc mult pentru tot!

 • Dya 16 Feb 2011, ora 00:44

  dar cum facem sa se afiseze subategoriile?!

  • Florea Cristian 16 Feb 2011, ora 07:27

   cand muti categoriile cu drag and drop (cu mouseul), daca o pui pe una dintre ele putin mai spre dreapta, o sa vezi ca se afiseaza sub cealalta, dar mai in dreapta, ca si cum i-ar apartine

 • Dya 16 Feb 2011, ora 10:28

  Merci, am reusit insa cand vreau sa salvez menu-ul se deschide intr-o pagina alba. N u inteleg de ce, pentru a initial il salva. Oare sunt prea multe posturi?

  • Florea Cristian 16 Feb 2011, ora 15:08

   nu, numarul de posturi n-ar trebui sa reprezinte o problema :-? am sa ma documentez si-ti zic. incearca pana una-alta sa incerci sa faci modificarile din alt browser

 • Tudor 29 Noi 2011, ora 15:49

  Multam’ am folosit si merge

 • claudiu 20 Iun 2012, ora 15:12

  cum sa mi upgradez blogu cu wp 3.0 ?

  • Florea Cristian 20 Iun 2012, ora 16:30

   WordPress-ul a ajuns deja la 3.4. Întră în Admin Panel şi uită-te în dreapta, jos. Acolo scrie versiunea. Vezi că s-ar putea s-o fi updatat deja.

 • Edward 24 Ian 2013, ora 16:37

  Salut am facut aceasta chestie dar nu imi merge :( ce pot face? am creat si pagini si tot nu merge ,am incercat cu mai multe meniuri si tot acelasi rezultat :( orice categorie aleg sa posteze mi-le pune tot in categoria principala ma poti ajuta ?:( am wp 3.5 . Astept un raspuns te rog !

  • Cristian Florea 24 Ian 2013, ora 17:48

   Trebuie să fie o eroarel la WordPress, sau ceva de genul ăsta, că nu-i normal ce ţi se întâmplă. N-am mai auzit de problema asta, deci nu prea ştiu cum să te ajut. Google nu zice nimic?

 • Edward 24 Ian 2013, ora 17:51

  Imi poti da un id-u de messenger?

 • ovidiu 5 Aug 2015, ora 16:23

  Salut, lucrez in momentul de fata la un site….pe care imi doresc sa-l impart in 3 categorii distincte

  prima pagina cu sigla si 2 butoane catre celalate 2 categorii…pana aici nimic greu, problema apare in momentul in care in celelate 2 sectiuni(categorii) distincte as vrea sa am sidebar diferit cu diferite submeniuri. Mentionez ca stiu ca in astfel de situatii se folosesc subdomenii in care se instaleaza platforme separat …nu am aceasta posibilitate de a folisii subdomenii. am incercat cateva plug-in-uri dar nu am avut un real succes.

  • Cristian Florea 6 Aug 2015, ora 09:29

   Nu-ți trebuie neapărat subdomenii, dar trebuie să știi puțin php, ca să poți să-ți modifici tema în așa fel înctât să aibă meniu și sidebar diferit în funcție de pagina pe care se află.

 • Razvan 24 Feb 2017, ora 17:18

  Buna ziua. Cum pot face meniul sa imi apara pe orizontal pe Home page? Acum imi apare unul sub altul, pare total neprofesional. Multumesc.

  • Cristian Florea 24 Feb 2017, ora 18:26

   Salutare,

   Din păcate, metoda oferită aici e pentru cazul în care dorești să adaugi meniul în bara laterală.