Diacritice în tema de la şcoală?

Sunt tare pornit împotriva celor care nu folosesc diacritice (fie că sunt cele turceşti, sau cele româneşti, despre care se vorbeşte aici) în temele pentru şcoală.

Preferă să-şi facă pe calculator temele (sau să le ia direct de pe internet), fără să le adauge diacritice. Ce înseamnă asta? Din punctul meu de vedere că nu şi-au făcut tema. Din punctul profesorului de vedere, totul este ok.

Ce-ar fi ca în clasă, când îţi predă profesorul şi scrii pe caiet, să nu foloseşti diacriticele? Ce-ar fi să scrii la un examen fără diacritice? Îţi spun eu, ai lua punctul din oficiu. De ce? Pentru că nu scrii corect româneşte.

Nu spune nimeni că toate documentele şi textele pe care le scrii pe calculator trebuie să fie cu diacritice, dar măcar referatele, proiectele, sau temele care ajung la profesor să fie aşa. Cel puţin astfel văd eu lucrurile.

E ca şi cum francezul ar scrie textele fără accente şi totul ar fi o harababura acolo. De ce ei scriu cuvintele normal, iar noi nu putem?

Lasă un comentariu

23 comentarii

 • A.Dragos 14 Noi 2010, ora 11:49

  Şi eu sunt adeptul diacriticelor. Bine, nu le folosesc tot timpul, însă când scriu pe blog sau fac o temă pe calculator folosesc diacriticele fără nicio problemă. Ele ne definesc limba, ele „schimbă” înţelesurile. :)

  • Florea Cristian 14 Noi 2010, ora 13:24

   Iar ce mă enervează cel mai mult este că profesorii iau referatele sau proiectele în considerare folosind aceleaşi principii. Nu contează că-s singurul din clasă care bagă diacritice, că mă pune în aceeaşi oală

 • Sorin 14 Noi 2010, ora 12:00

  De acord, diacriticile dau înţeles limbii române!

 • Cipri 14 Noi 2010, ora 13:04

  Se întâmplă din comoditate și din nepăsare. Comoditatea celor care ar trebui să scrie cu diacritice, și nepăsarea celor care ar trebui să le impună. Da, ar trebui să le impună, pentru că fac parte din limba română și lipsa lor dintr-un text duce la greșeli de citire, uneori.
  Am pus mana pe tata.
  Am pus mâna pe țâță.
  Sunt cât se poate de diferite textele, mai ales acum, că ai văzut diferențele, îți dai seama, dar imaginează-ți că citeai fraza de mai sus în fața clasei și citeai în varianta incorectă.

  • Florea Cristian 14 Noi 2010, ora 13:28

   sau, lăsându-le pe astea la o parte, hai să ne gândim la un cuvânt mai greu, la un arhaism spre exemplu, de care elevul nici n-a auzit, dar îl ia de pe net aşa. Acolo cum citeşte? Bineînţeles că greşit, dar profesorul îl corectează fără să se ia de el şi pentru că n-are diacritice

   • Cipri 14 Noi 2010, ora 13:32

    Prima greșeală e a profesorului. Mie mi s-ar părea corect ca un elev care a descărcat de pe net un referat fără măcar să schimbe ceva să primească o notă frumoasă. Nota 1!

   • Florea Cristian 14 Noi 2010, ora 13:37

    Nota 1 se pune la copiat, iar ei exact asta fac. Mi se pare foarte ok afirmarea ta.

   • Cipri 14 Noi 2010, ora 14:08

    Păi, hai să o luăm așa: fie că ai copiat în clasă de pe fițuică, fie că ai copiat un document de pe internet, tot copiat este. Și premești o notă pe care nu o meriți, pentru ceva ce nu știi. Dacă știai nu copiai.

    Oricum, în zilele astea, între elevi (marea majoritate a lor) nu se dă o luptă pe cunoștințe, ci pe descărcat de pe net. Și adevărul e că internetul îți pune multe chestii pe tavă…

 • Alex Dima 14 Noi 2010, ora 15:33

  Sunt perfect de acord cu tine. Dacă tot faci o treaba, fă-o bine măcar. Eu nu folosesc diacritice pe messenger, twitter, FB şi comentarii pe alte bloguri pentru că apoi nu mai pot folosi prea uşor emoticoanele, iar eu le folosesc destul de des.

  La o tema, lucrare sau orice altceva ce trebuie predat, sunt de părere ca este un element ce nu trebuie neglijat.

  • Cipri 15 Noi 2010, ora 00:54

   Pentru emoticoane mai apeși un ALT și ai instantaneu caracterele din engleză

 • Razvan 14 Noi 2010, ora 18:14

  nu e vorba de lene ci mai degraba de o lipsa de compatibilitate. toate componentele dar si programele sunt facute pe alfabet fara diacritice si mi se pare incomod sa-ti comanzi special o tastatura romaneasca pentru a scrie un referat sau sa schimbi mereu limba la windows… se intelege foarte bine si asa. iar lucrarile de diploma sau alte proiecte importante sunt facute cu diacritice.. nu mi se pare corect sa impui, scolarilor, care abia invata sa foloseasca un pc, scrierea cu diacritice.

  • Florea Cristian 14 Noi 2010, ora 19:57

   te rog, diacriticele nu sunt atat de greu de folosit. cum sa nu-i impui unul elev de liceu sa scrie cu diacritice? nu e greu deloc si nici nu-ti trebuie tastatura comandata pe limba romana, iar daca intr-adevar vrei sa scrii cu diacritice, iti faci munca mai usoara cu diacritice.ro

 • Mălli 14 Noi 2010, ora 22:34

  În sfââââârşit cineva care are aceeaşi părere ca mine. Mă enervează de numa’ când văd asta… La proiecte sau la alte chestii, referate, noi, ăştia care scriem cu diacritice, suntem ăia fraieri după părerea celor care nu se obosesc să le folosească. Dar în fine, e treaba lor, eu mă simt extraordinar de bine când ştiu că am făcut o treabă bună până la capăt, că e ceva scris de mine, că am lucrat mult şi că acel ceva este al meu :) .

  • Florea Cristian 15 Noi 2010, ora 07:09

   eu nu le-aş permite să râdă. le-aş argumenta că eu am dreptate şi i-aş face să lase capul plecat. în plus, ai putea să-i spui profesorului că tare bine-ar fi să-i taxeze pe ăia care nu folosesc diacritice

 • Mihai 15 Noi 2010, ora 10:00

  Scoala incepe sa de degradeze de cand s-a inventat Messengerul. Ca si profesor sa nu fii surprins ca poti vedea in lucrari de control sau teme ca elevii scriu cu Sh Tz K etc.

 • Robciuc Ionut 15 Noi 2010, ora 10:15

  La proiectele ce lucrez pentru scoala, folosesc diacriticele fara nici o problema, dar acuma tre’ sa ma invat sa scriu cu diacritice si la mine pe blog.

  • Florea Cristian 15 Noi 2010, ora 15:00

   hai ca nu e chiar atat de greu. trebuie doar sa vrei. propune-ti ca de la urmatorul articol sa folosesti diacritice :D

 • Ana 15 Noi 2010, ora 16:48

  Iti dai seama ca poate sa le ia de pe net si sa ii puna dupa diacriticele…ii ia ceva timp dar tot furaciune e.

  • Florea Cristian 15 Noi 2010, ora 17:13

   Crede-ma, ca nu sta nimeni sa faca asta. In plus, cand pune diacritice isi da seama ca propozitiile suna ca naiba si sunt obligati sa mai modifice cate ceva

  • Florea Cristian 15 Noi 2010, ora 17:13

   Crede-ma, ca nu sta nimeni sa faca asta. In plus, cand pune diacritice isi da seama ca propozitiile suna ca naiba si sunt obligati sa mai modifice cate ceva