Gânduri din partea unui fost sportiv
CISS
Sunt tare pornit împotriva celor care nu folosesc diacritice (fie că sunt cele turceşti, sau cele româneşti, despre care se vorbeşte aici) în temele pentru şcoală.
Preferă să-şi facă pe calculator temele (sau să le ia direct de pe internet), fără să le adauge diacritice. Ce înseamnă asta? Din punctul meu de vedere că nu şi-au făcut tema. Din punctul profesorului de vedere, totul este ok.
Ce-ar fi ca în clasă, când îţi predă profesorul şi scrii pe caiet, să nu foloseşti diacriticele? Ce-ar fi să scrii la un examen fără diacritice? Îţi spun eu, ai lua punctul din oficiu. De ce? Pentru că nu scrii corect româneşte.
Nu spune nimeni că toate documentele şi textele pe care le scrii pe calculator trebuie să fie cu diacritice, dar măcar referatele, proiectele, sau temele care ajung la profesor să fie aşa. Cel puţin astfel văd eu lucrurile.
E ca şi cum francezul ar scrie textele fără accente şi totul ar fi o harababura acolo. De ce ei scriu cuvintele normal, iar noi nu putem?
23 Comments
Şi eu sunt adeptul diacriticelor. Bine, nu le folosesc tot timpul, însă când scriu pe blog sau fac o temă pe calculator folosesc diacriticele fără nicio problemă. Ele ne definesc limba, ele „schimbă” înţelesurile. :)
Iar ce mă enervează cel mai mult este că profesorii iau referatele sau proiectele în considerare folosind aceleaşi principii. Nu contează că-s singurul din clasă care bagă diacritice, că mă pune în aceeaşi oală
De acord, diacriticile dau înţeles limbii române!
păcat că nu înţeleg toţi chestia asta
Se întâmplă din comoditate și din nepăsare. Comoditatea celor care ar trebui să scrie cu diacritice, și nepăsarea celor care ar trebui să le impună. Da, ar trebui să le impună, pentru că fac parte din limba română și lipsa lor dintr-un text duce la greșeli de citire, uneori.
Am pus mana pe tata.
Am pus mâna pe țâță.
Sunt cât se poate de diferite textele, mai ales acum, că ai văzut diferențele, îți dai seama, dar imaginează-ți că citeai fraza de mai sus în fața clasei și citeai în varianta incorectă.
sau, lăsându-le pe astea la o parte, hai să ne gândim la un cuvânt mai greu, la un arhaism spre exemplu, de care elevul nici n-a auzit, dar îl ia de pe net aşa. Acolo cum citeşte? Bineînţeles că greşit, dar profesorul îl corectează fără să se ia de el şi pentru că n-are diacritice
Prima greșeală e a profesorului. Mie mi s-ar părea corect ca un elev care a descărcat de pe net un referat fără măcar să schimbe ceva să primească o notă frumoasă. Nota 1!
Nota 1 se pune la copiat, iar ei exact asta fac. Mi se pare foarte ok afirmarea ta.
Păi, hai să o luăm așa: fie că ai copiat în clasă de pe fițuică, fie că ai copiat un document de pe internet, tot copiat este. Și premești o notă pe care nu o meriți, pentru ceva ce nu știi. Dacă știai nu copiai.
Oricum, în zilele astea, între elevi (marea majoritate a lor) nu se dă o luptă pe cunoștințe, ci pe descărcat de pe net. Și adevărul e că internetul îți pune multe chestii pe tavă…
Sunt perfect de acord cu tine. Dacă tot faci o treaba, fă-o bine măcar. Eu nu folosesc diacritice pe messenger, twitter, FB şi comentarii pe alte bloguri pentru că apoi nu mai pot folosi prea uşor emoticoanele, iar eu le folosesc destul de des.
La o tema, lucrare sau orice altceva ce trebuie predat, sunt de părere ca este un element ce nu trebuie neglijat.
Pentru emoticoane mai apeși un ALT și ai instantaneu caracterele din engleză
nu e vorba de lene ci mai degraba de o lipsa de compatibilitate. toate componentele dar si programele sunt facute pe alfabet fara diacritice si mi se pare incomod sa-ti comanzi special o tastatura romaneasca pentru a scrie un referat sau sa schimbi mereu limba la windows… se intelege foarte bine si asa. iar lucrarile de diploma sau alte proiecte importante sunt facute cu diacritice.. nu mi se pare corect sa impui, scolarilor, care abia invata sa foloseasca un pc, scrierea cu diacritice.
te rog, diacriticele nu sunt atat de greu de folosit. cum sa nu-i impui unul elev de liceu sa scrie cu diacritice? nu e greu deloc si nici nu-ti trebuie tastatura comandata pe limba romana, iar daca intr-adevar vrei sa scrii cu diacritice, iti faci munca mai usoara cu diacritice.ro
În sfââââârşit cineva care are aceeaşi părere ca mine. Mă enervează de numa’ când văd asta… La proiecte sau la alte chestii, referate, noi, ăştia care scriem cu diacritice, suntem ăia fraieri după părerea celor care nu se obosesc să le folosească. Dar în fine, e treaba lor, eu mă simt extraordinar de bine când ştiu că am făcut o treabă bună până la capăt, că e ceva scris de mine, că am lucrat mult şi că acel ceva este al meu :) .
eu nu le-aş permite să râdă. le-aş argumenta că eu am dreptate şi i-aş face să lase capul plecat. în plus, ai putea să-i spui profesorului că tare bine-ar fi să-i taxeze pe ăia care nu folosesc diacritice
Scoala incepe sa de degradeze de cand s-a inventat Messengerul. Ca si profesor sa nu fii surprins ca poti vedea in lucrari de control sau teme ca elevii scriu cu Sh Tz K etc.
se poate asa ceva? eu cred ca e prea de tot :))
La proiectele ce lucrez pentru scoala, folosesc diacriticele fara nici o problema, dar acuma tre’ sa ma invat sa scriu cu diacritice si la mine pe blog.
hai ca nu e chiar atat de greu. trebuie doar sa vrei. propune-ti ca de la urmatorul articol sa folosesti diacritice :D
Iti dai seama ca poate sa le ia de pe net si sa ii puna dupa diacriticele…ii ia ceva timp dar tot furaciune e.
Crede-ma, ca nu sta nimeni sa faca asta. In plus, cand pune diacritice isi da seama ca propozitiile suna ca naiba si sunt obligati sa mai modifice cate ceva
Crede-ma, ca nu sta nimeni sa faca asta. In plus, cand pune diacritice isi da seama ca propozitiile suna ca naiba si sunt obligati sa mai modifice cate ceva