Meniuri nofollow in WordPress. De ce şi cum?

În primul rând trebuie să vă familiarizaţi cu termenul nofollow şi dofollow. După aceea, cu termenul link juice. De link juice n-am scris nicăieri, dar pot încerca să-l explic aici.

Gândiţi-vă la link juice ca la o găleată cu apă. Fiecare link dofollow pe care-l pune cineva spre blogul vostru, va umple cât mai mult găleata cu apă, deci tot mai mult link juice.

Când voi trimiteţi link-uri dofollow spre alte pagini (fie ele interne sau externe), încercaţi să împărţiţi apa din găleata voastră cu alte găleţi. E lesne de înţeles că dacă încercaţi să umpleţi zece găleţi, trebuie să puneţi o anumită cantitate de apă în fiecare şi dacă vreţi să umpleţi două, trebuie să puneţi o altă cantitate.

Ceea ce încercăm noi să facem este să micşorăm numărul de găleţi în care punem apă (adică numărul de pagini spre care trimitem link-uri), pentru că unele găleţi chiar n-au nevoie de apa noastră, iar cele care au nevoie, să primească tot mai multă.

În acest scurt tutorial mă voi referi strict la meniurile cu care vine WordPress 3.0, adică cu tab-ul „Menus” din cadrul meniului „Appearance”.

Eu folosesc acest feature pe blogul meu, imediat sub logo. Acolo am afişat link-ul spre Index, pagina „Despre mine” şi categoriile. Acele link-uri n-au de ce să fie dofollow. Google n-are de ce să le urmărească având în vedere că acolo poate găsi conţinut duplicat, aşa că mai bine le facem nofollow.

Cum facem asta?

Mergem la Appearance » Menus, aşa cum era de aşteptat. În colţul din dreapta sus, avem butonul „Screen Options” şi din tabelul nou apărut, bifăm „Link Relationship (XFN)”.

Acum, dacă vom încerca să modificăm sau să adăugăm un nou link în Menu, vom observa un nou câmp numit „Link Relationship (XFN)” pe care îl vom completa cu „nofollow”

Să nu uităm să apăsăm pe butonul „Save Menu”, aflat în dreapta.

O să mă întrebaţi de ce am făcut link-ul „Home” nofollow (şi, dacă o să vă uitaţi mai bine, chiar şi link-ul de pe logo-ul blogului tot nofollow este), având în vedere că Home Page-ul este o pagină pe care o vreau indexată.

Pentru motoarele de căutare nu mă ajută link-urile cu ancora „Home”, sau cu o imagine (bine, poate mă ajută, dar nu atât de mult), ci de un link spre index ce are ca ancoră numele blogului, iar ca să nu apară în meniul de sus „Florea Cristian” în loc de „Home”, acest link poate fi observat în footer-ul blogului.

Aşadar, este bine să reuşiţi să înţelegeţi ce link-uri de pe blogul vostru trebuie să folosească atributul nofollow şi de ce. Eu aici am încercat să vă învăţ mai mult cum să faceţi link-urile din meniu nofollow şi mai puţin de ce. Am făcut asta pentru că nu este de ajuns un tutorial de 300-400 de cuvinte pentru a înţelege ca lumea această parte de SEO.

Lasă un comentariu

13 comentarii

 • Manuel 25 Ian 2011, ora 22:28

  Am si pus in aplicare pentru pagina Home. Restul le-am lasat asa, pentru ca sunt si cuvinte cheie in descriere. Stau pe net zicea ca ti-ai facut blog nou si am venit sa vad despre ce este vorba. Nice, clean, slick. Asa pot zice de noul tau blog. Succes.

  • Florea Cristian 25 Ian 2011, ora 23:48

   multumesc, in primul rand pentru ca ai trecut pe-aici, in al doilea rand pentru ca ai ascultat si aplicat sfaturile mele si in al 3-lea rand pentru ca te-ai oprit sa comentezi.
   iti multumesc si pentru aprecierile aduse blogului

   te mai astept pe-aici. si daca ai intrebari sau propuneri, nu ezita sa-mi dai de stire :)

 • andrei 26 Ian 2011, ora 09:35

  Asta nu stiam, mi-am facut si eu la blog cum ai zis. Totusi am instalat si pluginul de dofollow pentru comentarii, nu strica sa ajut cititorii. Bine inca nu primesc un ajutor prea mare fiind PR 0, dar o sa creasca.
  Succes cu blogul

  • Florea Cristian 26 Ian 2011, ora 12:35

   da, si eu am avut pluginul de dofollow la comentarii pana ieri. l-am scos, dar nu vreau sa intru in detalii si sa spun de ce.

   ma bucur ca ti-a fost de ajutor articolul meu :)

 • Floryan 26 Ian 2011, ora 12:51

  O sa fiu putin offtopic (desi am citit si articolul). Doar voiam sa-ti zic ca ma bucur ca ti-ai schimbat logo-ul (fata de cel de acum de cateva zile, cu „blogger focsanean si wordpress”). Good choice!

  • Florea Cristian 26 Ian 2011, ora 13:22

   mulţumesc. o să mai suporte blogul câteva modificări şi abia la sfârşit voi scrie un articol în care voi spune ce şi cum :)

 • Adi 26 Ian 2011, ora 19:29

  Am aplicat si eu asta la pagina despre emisiunea mea la radio. Sunt bune toate sfaturile si le recomand si eu. Foarte bun noul design al blogului, imi place, e perfect pentru un blog (ma refer in special la claritatea textului). :)
  Multa bafta !

  • Florea Cristian 26 Ian 2011, ora 20:37

   si mie textul imi place la nebunie, cu toate ca unii spun ca-i „labartat”. e aerisit, iar mie imi place :D

   multumesc pentru aprecieri si ma bucur ca ti-am fost de folos

 • Dorel Tanase 11 Aug 2011, ora 15:08

  Salutare ! Am ajuns si eu pe blogul tau si chiar este interesant articolul. Ce cred ca ai omis este faptul ca meniul creat manual (daca suporta template-ul), iti da posibilitate sa adaugi un titlu pentru link-ul respectiv. Meniul fiecarui site sau orice link, trebuie sa aiba si title=”servicii SEO” ori acelasi lucru se poate face si la meniul manual creat. Cand duc mouse-ul pe Home sau pe alt meniu, ar trebui sa afiseze serviciul pe care il promovez sau o expresie oarecare, indiferent daca este buton sau un simplu link.

 • Bogdan 10 Dec 2012, ora 13:18

  Chiar mi-a fost util acest articol, am avut nevoie sa pon pe un buton din meniu nofollow si nu stam cum.

  Mersi

  • Cristian Florea 10 Dec 2012, ora 13:52

   Ma bucur sa aud asta! Placerea a fost de partea mea.