Meniuri nofollow in WordPress. De ce şi cum?

În primul rând trebuie să vă familiarizaţi cu termenul nofollow şi dofollow. După aceea, cu termenul link juice. De link juice n-am scris nicăieri, dar pot încerca să-l explic aici.

Gândiţi-vă la link juice ca la o găleată cu apă. Fiecare link dofollow pe care-l pune cineva spre blogul vostru, va umple cât mai mult găleata cu apă, deci tot mai mult link juice.

Când voi trimiteţi link-uri dofollow spre alte pagini (fie ele interne sau externe), încercaţi să împărţiţi apa din găleata voastră cu alte găleţi. E lesne de înţeles că dacă încercaţi să umpleţi zece găleţi, trebuie să puneţi o anumită cantitate de apă în fiecare şi dacă vreţi să umpleţi două, trebuie să puneţi o altă cantitate.

Ceea ce încercăm noi să facem este să micşorăm numărul de găleţi în care punem apă (adică numărul de pagini spre care trimitem link-uri), pentru că unele găleţi chiar n-au nevoie de apa noastră, iar cele care au nevoie, să primească tot mai multă.

În acest scurt tutorial mă voi referi strict la meniurile cu care vine WordPress 3.0, adică cu tab-ul „Menus” din cadrul meniului „Appearance”.

Eu folosesc acest feature pe blogul meu, imediat sub logo. Acolo am afişat link-ul spre Index, pagina „Despre mine” şi categoriile. Acele link-uri n-au de ce să fie dofollow. Google n-are de ce să le urmărească având în vedere că acolo poate găsi conţinut duplicat, aşa că mai bine le facem nofollow.

Cum facem asta?

Mergem la Appearance » Menus, aşa cum era de aşteptat. În colţul din dreapta sus, avem butonul „Screen Options” şi din tabelul nou apărut, bifăm „Link Relationship (XFN)”.

Meniuri nofollow in WordPress. De ce şi cum? 1 | Cristian Florea

Acum, dacă vom încerca să modificăm sau să adăugăm un nou link în Menu, vom observa un nou câmp numit „Link Relationship (XFN)” pe care îl vom completa cu „nofollow”

Meniuri nofollow in WordPress. De ce şi cum? 2 | Cristian Florea

Să nu uităm să apăsăm pe butonul „Save Menu”, aflat în dreapta.

O să mă întrebaţi de ce am făcut link-ul „Home” nofollow (şi, dacă o să vă uitaţi mai bine, chiar şi link-ul de pe logo-ul blogului tot nofollow este), având în vedere că Home Page-ul este o pagină pe care o vreau indexată.

Pentru motoarele de căutare nu mă ajută link-urile cu ancora „Home”, sau cu o imagine (bine, poate mă ajută, dar nu atât de mult), ci de un link spre index ce are ca ancoră numele blogului, iar ca să nu apară în meniul de sus „Florea Cristian” în loc de „Home”, acest link poate fi observat în footer-ul blogului.

Aşadar, este bine să reuşiţi să înţelegeţi ce link-uri de pe blogul vostru trebuie să folosească atributul nofollow şi de ce. Eu aici am încercat să vă învăţ mai mult cum să faceţi link-urile din meniu nofollow şi mai puţin de ce. Am făcut asta pentru că nu este de ajuns un tutorial de 300-400 de cuvinte pentru a înţelege ca lumea această parte de SEO.

14 Comments

  1. Manuel 25 ianuarie 2011
    • Cristian Florea 25 ianuarie 2011
  2. andrei 26 ianuarie 2011
    • Cristian Florea 26 ianuarie 2011
  3. Floryan 26 ianuarie 2011
    • Cristian Florea 26 ianuarie 2011
  4. Adi 26 ianuarie 2011
    • Cristian Florea 26 ianuarie 2011
  5. Dorel Tanase 11 august 2011
    • Cristian Florea 11 august 2011
  6. Bogdan 10 decembrie 2012
    • Cristian Florea 10 decembrie 2012
  7. George 13 ianuarie 2019
    • Cristian Florea 14 ianuarie 2019

Leave a Reply