Dacă ești student, să știi că s-au deschis înscrierile PhyGital Marketing
Dacă vrei să faci un cadou îndrăzneț, îți recomand o lumânare parfumată cu miros de bani
Zilele trecute am fost la Biroul de Informare al Parlamentului European în România, unde m-am întâlnit cu câțiva tineri români care au luat parte la diverse programe Erasmus. A fost o discuție liberă, în care i-am întrebat de ce au participat la acele programe, dacă ar mai face asta și cu ce impresie au rămas în urma schimbului de experiențe.
Pentru cei care nu știu, Erasmus+ le oferă tinerilor o mulțime de stagii de pregătire formală sau informală, printre care se află și unul de mobilitate educațională a tinerilor. Altfel spus, e un program care le oferă studenților oportunitatea de a studia pentru câteva luni (sau pentru un an întreg) într-o altă țară europeană. De ce a dezvoltat Uniunea Europeană astfel de programe? Ca să îi ajute pe tineri să se dezvolte, să descopere culturi noi și, cel mai important, să cunoască persoane de alte naționalități de la care pot învăța o mulțime de lucruri. Ca să înțelegi cam ce poate face Erasmus+ pentru tineri, te invit să vezi clipul de mai jos, apoi revenim la cele 5 motive pentru care ar fi bine să aplici la un astfel de program dacă ești student.
Găsirea unui loc de muncă poate fi una dintre cele mai mari provocări din viața ta. De ce să nu îți deschizi propria afacere? Poți beneficia de oportunitățile Erasmus și în calitate de tânăr antreprenor! Află mai multe detalii aici:
Posted by Parlamentul European, Biroul de Informare în Romania on Friday, March 25, 2016
Am discutat mai mult cu Bianca (Studentul Român Erasmus al Anului) și Gabriel (fondator GEYC, o organizație de tineret la nivel european). Din răspunsurile lor, am ales cele 5 motive despre care vorbeam în titlu:
1. Înveți să te adaptezi ușor și devii mai flexibil
Gabriel s-a implicat în vreo 40 proiecte de tip „Tineret în acțiune”/„Erasmus+”, în calitate de participant, lider de grup, formator, facilitator, organizator sau manager de proiect. Pe lângă dezvoltarea abilităților de comunicare și de management, l-am întrebat care e valoarea pe care au adus-o aceste programe în viața lui. Mi-a răspuns cam așa:
Cred că în principal, am devenit foarte adaptabil și flexibil. Sunt puține lucruri care mă mai pot surprinde și prin aceste proiecte am învățat să mă descurc în condiții extrem de diverse (căldură, frig, mâncăruri foarte diferite față de cele autohtone, oameni cu gândiri mult mai libertine sau din contra, mult mai conservatoare etc.).
2. S-ar putea să-ți dai seama ce vrei să faci cu viața ta
O problemă pe care o au mulți studenți e că după ce termină facultatea se întreabă ce-ar putea să facă mai departe. De multe ori își dau seama că nu le-a plăcut ce-au studiat sau că jobul pentru care îi pregătește facultatea nu e chiar așa cum își imaginau ei. La aceeași întrebare despre valoarea pe care au adus-o proiectele Erasmus în viața lui, Gabriel mi-a zis și că:
Aceste proiecte mi-au schimbat abordarea față de viitoarea carieră profesională: dacă inițial mă gândeam că voi urma o carieră într-o companie multinațională sau într-o instituție europeană, în prezent conduc activitatea GEYC, o organizație de tineret la nivel european și în cea mai mare parte a timpului sunt trainer și manager de proiecte.
3. Ai posibilitatea să vizitezi multe țări la costuri foarte mici
Am văzut pe profilul de Facebook al Biancăi că a ajuns în 7 țări și-n 19 orașe europene datorită oportunităților oferite de Erasmus. Am rugat-o să-mi dea mai multe detalii:
Anul II universitar petrecut în Erasmus mi-a dat șansa să călătoresc și să ajung în 19 orașe din 7 țări diferite. Avantajul extraordinar pe care ți-l dă un stagiu în inima Europei este oportunitatea de a vizita Vestul la costuri mult reduse față de cele din România. De exemplu, din Bruxelles până în Amsterdam, cu bus-ul, o călătorie dura cam 3-4 ore și putea ajunge chiar și la 20 euro dus-întors, dacă aveai puțin noroc și îți cumpărai biletele din timp. Belgia, fiind o țara relativ mică, este ușor de vizitat cu trenul, iar tarifele pentru studenți și serviciile oferite nu au cum să nu te convingă să profiți.
Ca impresie generală, orașele care mi-au plăcut cel mai mult au fost Berlin și Rotterdam, în special prin vibe-ul pe care îl transmit și prin atitudinea locuitorilor lor. M-au inspirat prin aerul modern, libertatea în gândire pe care am observat-o la cei cu care am interacționat și gradul de civilizație.
4. Poți ajuta la schimbarea părerii străinilor despre români
Am întrebat-o pe Bianca cum sunt văzuți studenții români în străinătate. Mi-a răspuns cu „Mixed feelings” și apoi mi-a spus că străinii așteaptă să vadă de ce suntem în stare și abia apoi au încredere în noi. Mi-a dat și un exemplu concret. A fost implicată într-o asociație numită Business Student Society:
Dacă la început, când am aplicat, erau oarecum reticenți cu privire la calitatea mea de membru în comitetul de organizare, la sfârșitul anului mi-au propus chiar să preiau președinția pentru anul următor.
5. Dacă nu acum, atunci când?
Am întrebat-o pe Bianca dacă le-ar recomanda prietenilor să aplice la programe Erasmus. Și dacă da, de ce ar face asta. Răspunsul e mai jos:
Cu siguranță, da! Experiența Erasmus nu se compara cu nimic și acum, în studenție este perfect timing pentru așa ceva.
Acum, dacă te-am convins, să știi că mai multe detalii despre programele Erasmus+ poți găsi aici, aici și aici.