Regata Marilor Veliere: 13 nave cu pânze spectaculoase pot fi vizitate gratuit la Constanța

Unele dintre cele mai spectaculoase veliere din lume vor participa în acest an la Regata Marilor Veliere, o competiție între nave cu pânze desfășurată pe Marea Neagră. Startul competiției va fi din Constanța, urmând ca navele să se întreacă până la Novorossiysk (Rusia), apoi vor merge până la Sochi (Rusia) și în final la Varna (Bulgaria). Partea interesantă e că majoritatea navelor sunt foarte vechi. Cel mai vechi velier care vine în Constanța este Kruzenshtern, construit în 1926. Așa cum ziceam și în titlu, ai ocazia să vizitezi gratuit toate cele 13 valiere dacă vii în Portul din Constanța în perioada 8 – 11 septembrie 2016. Toate navele ascund niște povești marinărești grozave, pe care le poți auzi discutând cu echipajul de acolo.

Apropo, deși unele veliere au fost modernizate și li s-au montat și motoare, regulile regatei spun că în această competiție navele au voie să se întreacă ajutându-se doar de puterea vântului, iar asta face competiția și mai interesantă. Încă ceva: are și România două nave în concurs. E vorba de Adornate și Mircea. Cu Adornate am avut ocazia să merg până în Bulgaria acum doi ani, într-o experiență grozavă. Am urcat aici o galerie foto de atunci.

Ce-ar mai trebui să mai știi despre Regata Marilor Veliere

  • spectacolul durează 4 zile și se încheie în fiecare seară cu câte-un concert. Printre artiști, amintesc de Vunk, Vama, Loredana, Corina sau Ligia Hojda;
  • cât sunt navele în port, echipajele lor nu stau deloc, pentru că participă la parada echipajelor, unde fiecare echipaj se îmbracă într-un costum specific țării din care vine și defilează prin oraș sau la diverse competiții sportive, organizate special pentru ei, marinarii. Din experiența de acum doi ani îți spun că aceste competiții sunt foarte spectaculoase.
  • 5 tineri cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani pot merge timp de o lună de zile pe nava Pogoria, să trăiască exact ca marinarii. Dacă știi pe cineva interesat, trimite-l pe această pagină.
  • vor fi 10 bloggeri oficiali ai Regatei Marilor Veliere. Deci dacă ești blogger și treci prin Constanța în perioada 8 – 11 septembrie, ai putea să-mi dau un semn și poate bem o bere. :D
  • găsești pe pagina de Facebook a evenimentului actualizări despre program și ce se va mai întâmpla pe-acolo.

Acum hai să-ți arăt clipul evenimentului din acest an, dar și o selecție cu câteva fotografii făcute la ediția precedentă.

Leave a Reply