Am schimbat modul de afişare al thumbnail-urilor. Să vă explic de ce.

wordpressSpuneam pe la începutul lunii mai că mi-am pus ca thumbnail prima imagine din articol şi că eram tare încântat de chestia asta.

Puteam folosi si funcţia Fetured Image cu care venea WordPress-ul, dar atunci am zis că prea mult mă chinui. Mai uşor era să pun o poză în articol, iar aceasta să fie afişată automat ca thumbnail. Ieri m-am gândit să nu mai folosesc metoda asta pentru afişarea thumbnail-urilor pentru că avea câteva neajunsuri.

Se mai întâmpla să am articole (cum e ăsta, spre exemplu), unde să n-am nevoie (şi loc) de poză printre rânduri. Problema la vechea metodă de afişare a thumbnail-urilor era că dacă nu voiam să pun poză, pe index îmi apărea o imagine pe care o setam eu, ceva de genul „Articolul ăsta n-are poză”.

Acum, dacă nu vreau să pun poză în articol, îmi apare pur şi simplu textul fără niciun fel de imagine, adică aşa.

În plus, fie că pun sau nu imagine în articol, pot seta un thumbnail fără nicio problemă.

Cum se activează Featured Image?

Spuneam mai sus că WordPress vine cu funcţia Featured Image incorporată. Din păcate, dacă foloseşti o temă mai veche pentru blogul tău, s-ar putea ca aceasta să nu fie activată. Ca s-o activezi, modifici fişierul functions.php şi adaugi următoarele linii de cod:

if ( function_exists( ‘add_theme_support’ ) ) {
add_theme_support( ‘post-thumbnails’ );
}

Acum am activat funcţia, iar în momentul în care scriem sau edităm un articol, ar trebui să vedem în dreapta o nouă căsuţă:

Featured Image

Ei bine, ca să putem să şi folosim căsuţa (pentru că momentan nu se întâmplă nimic dacă vă folosiţi de ea), va trebui să copiem codul următor:

<?php
if ( has_post_thumbnail() ) { // check if the post has a Post Thumbnail assigned to it.
the_post_thumbnail();
}
?>

După ce l-am copiat, îl punem acolo unde vrem noi să apară imaginea. De obicei, trebuie pus fix înainte de <?php the_content(); ?> în loop.php. Dar dacă vreţi să apară şi în articole, modificarea se face în single.php.

Toate informaţiile de care aveţi nevoie în legătură cu Featured Image le găsiţi în Codex-ul WordPress.

Sperând că v-am fost de folos şi că v-am expus destule avantaje ale folosirii funcţiei WordPress în locul primei metode de afişare a thumbnail-urilor, aş dori să vă întreb ce părere aveţi voi despre blogurile care nu afişează intreg articolul pe index, ci doar o mică parte (excerpt-ul) lângă care este afişat thumbnail-ul. Altfel spus, preferaţi ca index-ul unui blog să fie ca al meu, sau vreţi să fie întregul text afişat pe index?

Lasă un comentariu

12 comentarii

 • Cristi Mirt 14 Dec 2011, ora 21:59

  Eu personal pun câte o imagine la începutul fiecărui articol care apare și în pagina articolului și pe index. Asta până încep să mă ocup serios de blog și îl modific radical (din punct de vedere estetic). Dar mai este până atunci.
  Cât despre întrebarea finală: eu de obicei afișez întreg conținutul pe prima pagină dacă nu este prea lung. Dacă e prea lung, după primul sau al doilea paragraf (depinde) pun tagul <!-- more --> și pe prima pagină apare doar până unde am pus tag-ul respectiv. Prefer ca atunci când sunt pe prima pagină a unui blog să vad mai multe articole după 1-2 scroll-uri, nu să tot derulez ca să ajung la următorul articol.

  • Florea Cristian 15 Dec 2011, ora 07:22

   De ce mai este pana atunci? Mie daca-mi vine o idee de modificare si n-o fac atunci cand mi-a venit, am impresia ca atunci cand o voi incerca nu mi se va mai parea la fel de buna.

   • Cristi Mirt 15 Dec 2011, ora 07:29

    Nu găsesc timp pentru blogul meu. Întotdeauna am timp pentru blogurile altora dacă au nevoie de ajutor, dar nu și pentru al meu. :) Plus că vreau să-i fac o temă unică, de la 0, să mă simt mândru că al meu blog are un template unic, creat de mine :p

   • Florea Cristian 15 Dec 2011, ora 15:16

    O sa zici ca nu caut decat sa ma promovez, dar ceea ce zici tu merge perfect cu articolul asta: http://www.floreacristian.ro/schimbarea-trebuie-sa-o-faci-acum/

   • Cristi Mirt 15 Dec 2011, ora 15:49

    Ai dreptate, dar când ai multe lucruri la care trebuie să te gândești în același timp și să le faci simultan (cum am eu acum), e recomandat să amâni unele proiecte mai puțin importante. Or, eu cred că proiectele la facultate și ‘cum să faci bani pentru mâncare’ sunt mai importante decât cum arată blogul meu :)) Oricum, îți voi răspunde articolul cu un alt articol astăzi. Acum mă apuc de el :))

 • Cristi Mirt 14 Dec 2011, ora 22:00

  Ție nu-ți afișează în comentariu dacă folosesc tag-ul ‘' :) În comentariul precedent mă refeream la tag-ul ''. Sper că acum este afișat.

  • Florea Cristian 15 Dec 2011, ora 07:21

   Merge tag-ul code, dar trebuia la more sa pui „&lt ;” (fara spatiu) in loc de „<", ca sa nu ia codul mot-a-mot

 • dojo 15 Dec 2011, ora 12:34

  este cea mai mare tampenie sa pui tot articolul, pentru ca incarca pagina la greu si se simte la bandwidth. Omul meu avea asa pe blog si, cand mai punea vreo poza, sa te fereasca al de sus. Ca te interesa ultiumul articol, dar se afisau ultimele 10 .. cu tot cu imagini.

  Smecheria asta o folosesc de ani buni. E simplu si macar nu mai stai cu inca un plugin instalat ;)

  • Florea Cristian 15 Dec 2011, ora 15:17

   Imaginile ca imaginile, da-ti dai seama cat de mult era ingreunata incarcarea paginii daca mai aveai si filmulete? Bine ca am renuntat la ideea asta si ma bucur sa vad ca multi sunt pe aceeasi lungime de unda ca si mine.

 • Lavinia 28 Noi 2013, ora 16:43

  Buna,

  Am gasit intamplator articolul tau. Problema mea e ca atunci cand dau share paginii mele pe facebook, imi apare un thumbnail aiurea, si as vrea sa il schimb. Ai idee cum pot face asta?

  PS: o metoda era sa intri in header.php si sa modifici la insa eu acolo deja am link rel=”author” – ca sa imi afiseze poza in cautarile google. Ma gandeam daca stii o alta metoda, site-ul meu e http://www.adiocelulita.ro, ms mult!

  • Cristian Florea 28 Noi 2013, ora 16:53

   Bună, nu ştiu care ar putea fi problema, din păcate. Facebook e destul de ciudat uneori când vine vorba de thumbnail-uri. Încearcă să cauţi pe net detalii despre implementarea atributului „og image” pentru Facebook şi încearcă mai multe lucruri.

   Apropo, s-ar putea ca acest link să te ajute: https://developers.facebook.com/tools/debug