![Scurt ghid al informațiilor pe care ți le oferă Facebook Insights [infografic] 4 | Cristian Florea Facebook Insights - cover](https://cristianflorea.ro/wp-content/uploads/2018/06/Facebook-Insights-cover.jpg)
Scurt ghid al informațiilor pe care ți le oferă Facebook Insights [infografic]

A doua zi de Techsylvania și cum arăta Waze-ul când a fost lansat
Așa cum probabil ai văzut pe Facebook sau pe Instagram, zilele acestea sunt la Cluj-Napoca, la invitația e.on, unde are loc unul dintre cele mai mari evenimente din Europa dedicate tehnologiei. Fiind pentru prima dată la un eveniment atât de mare în Cluj-Napoca, mi-am petrecut ziua navigând dintr-un colț în altul al Casei de Cultură a Studenților, loc în care am încercat să descopăr cât mai mult din spiritul Techsylvania și, în același timp, să învăț lucruri noi și să văd ce aduc pe piață brandurile partenere ale evenimentului.
Conferința
Techsylvania se bucură de o Agendă foarte interesantă și diversă, cu mulți invitați internaționali de la branduri de renume. Spre exemplu, i-am avut alături pe Ralph Simon, cunoscut drept omul care inventat ringtone-ul, pe Japjit Tulsi de la eBay, Jeremy Apthorp de la Slack sau John Biggs de la Techcrunch. Ei au venit cu studii de caz, tips & tricks și inspirație din mediile în care activează și de la brandurile cu care colaborează. Branduri care, de multe ori, setează trenduri în tehnologie sau inovație.
Dintre toți speakerii pe care am apucat să-i văd, cel mai mult mi-a plăcut Sebastian Dobrincu. Sebastian este un român mutat în SUA. Are 19 ani și are deja câteva start-up-uri eșuate la activ. Dar, cel mai important, dincolo de acele eșecuri, a reușit să facă un business care a depășit deja milionul de dolari în venituri și care are clienți ca Justin Bieber, Selena Gomez sau Kevin Hart.
Sebastian a venit cu o idee numită Storyheap, un tool care îi ajută pe influenceri să facă mai ușor managementul Story-urilor lor de pe Instagram sau Snapchat. Un management bun al story-urilor și o analiză potrivită a impactului acestora îi ajută pe influenceri să-și înțeleagă mai bine audiența și să-și dea seama ce ar putea face pentru a o crește.
Din experiența lui de try & fail am învățat că oricât de mult ai încerca și ai învăța, nu ai nicio șansă să faci un lucru bun fără să ai lângă tine o echipă de profesioniști în domeniile de care ai nevoie. Spre exemplu, dacă vii cu o idee de aplicație mobilă și începi să înveți programare doar pentru a face asta, pune în balanță dacă nu cumva ar merita să angajezi pe cineva să facă acea aplicație, în timp ce tu cauți metode cât mai bune de a o promova.
Test Drive-ul
Ieri, datorită celor de la e.on, am avut ocazia de a testa BMW i3, una dintre mașinile full electric prezente în România. Pentru mine a fost prima experiență de condus o mașină electrică și deși nu sunt un om tehnic când vine vorba de domeniul auto (ca să vă pot da detalii despre ce poate să facă) vă pot spune că șofatul unei mașini electrice este un lucru de pus pe to do list.
Pe tot parcursul test dive-ului mi s-a părut ciudat faptul că motorul nu scoate niciun sunet. Știam că nu va scoate sunete, dar ai nevoie de ceva timp ca să te obișnuiești cu acest lucru, mai ales că te trezești accelerând și nu-ți dai seama când ai ajuns la acea viteză, pentru că mașina nu pare că ar depune vreun efort ca să te ducă la viteza respectivă.
Îți recomand să cauți un dealer BMW în orașul în care locuiești și să te înscrii la un test drive cu BMW i3. Abia atunci o să fii serios pus pe gânduri în ceea ce privește achiziționarea unei mașini electrice.
Soluțiile E.ON pentru mașini electrice
Dacă tot am început discuția despre mașini electrice, hai să vezi cu ce soluții vin cei de la E.ON pentru persoanele sau companiile care doresc să achiziționeze astfel de mașini.
Au lansat recent servicul E.ON Drive, care le oferă clienților soluții de a-și încărca mașinile electrice acasă sau la birou. Practic, poți cumpăra de la E.ON stații de reîncărcare atât pentru acasă, cât și pentru birou. Aceste stații pot încărca o mașină electrică cu până la de 10 ori mai rapid decât o priză obișnuită. Așa am aflat că viteza de încărcare nu depinde numai stația de încărcare, ci și de capacitatea mașinii de a primi energie. Adică acel „10 ori mai rapid„ ar putea fi de „8 ori mai rapid”, dacă mașina pe care o ai nu poate primi multă energie într-un timp scurt.
Partea faină e că E.ON vinde aceste stații într-un pachet care include mai multe lucruri, printre care: montaj gratuit, mentenanță periodică, SWAP – dacă se strică stația ta, îți aduc alta de rezervă cât timp stația ta se află în service, serviciul Rescue, care trimite ajutoare dacă rămâi fără baterie la mașină într-un loc în care nu există stații de reîncărcare și, foarte important, electricitate gratis pentru mașina ta, în limita a 100 kWh pe lună.
Mai multe lucruri despre E.ON drive poți citi direct pe site.
- E.ON Drive pentru Business
- E.ON Drive pentru Persoane Fizice
În același timp, pentru a veni în ajutorul deținătorilor de mașini electrice, E.ON a inițiat un proiect numit NEXT – E, prin intermediul căruia va instala în România 40 de stații de încărcare rapidă în următorii 2 ani, pe trasee pan-europene, cum ar fi: Arad – Bucureşti – Constanţa (culoar IV pan-european), Sebeş – Târgu Mureş – Iaşi (parţial culoar IX pan-european) sau Suceava – Bucureşti – Giurgiu (parţial culoar IX pan-european).
Se anunță un viitor interesant, așa că fiți pe fază. :D Până atunci, să vedem ce se mai întâmplă astăzi la Techsylvania.